1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

14-vuotias Joacim räppää sydämestään ja syövästään – "Puoli vuotta helvettii"

Joacim Viljamaa sairastui syöpään viime kesänä. Syövän synnyttämät tunteet Joacim kirjoitti räpiksi. "Tässä biisissä sanoma on se, et ei pidä luovuttaa".

nuoret
Joacim Viljamaa teki räpin syöpätaistelustaan.
Joacim Viljamaa teki räpin syöpätaistelustaan.Mirva Hakala / Yle

Räppärin urasta haaveileva 14-vuotias Joacim Viljamaa on kirjoitellut erilaisia tekstejä, ajatuksia ja räppiriimejä satunnaisesti muutaman vuoden ajan.

Kun hän sairastui viime kesänä syöpään, hän purki pahan olonsa paperille. Niin syntyi Puoli vuotta helvettii (siirryt toiseen palveluun)–räpin sanat.

Nyt Joacimin kirjoittamasta räpistä on tehty musiikkivideo ja hän pääsee esikuvansa Eminemin keikalle Skotlantiin syksyllä. Vuosi sitten Joacim ei olisi osannut sellaista haaveillakaan. Eikä hän tiennyt, että ihan ensin olisi selätettävä syöpä.

Viattomalta vaikuttava patti olikin syöpää

Seinäjokelaisella Joacim Viljamaalla todettiin viime kesänä harvinainen pehmytkudossyöpä, rabdomyosarkooma.

Äidin mukaan Joacim oli ollut täysin terve. Hänellä ei ollut aavistustakaan, että jotain olisi voinut olla vialla, koska poika oli iloinen, energinen, kasvoi hurjaa vauhtia ja söikin kuin hevonen.

– Se tuli ihan puskista, me mentiin vaan pattia näyttämään terveyskeskukseen. Ajattelin siinä vielä, että onpa se nyt harmi, jos sitä leikataan, niin ei kesällä pääse uimaan tai saunaan hetkeen, Joakimin äiti Elina Viljamaa hymähtää.

– Vasta kun siellä lääkärin vastaanotolla nuori lääkäri alkoi vähän hätääntyneenä verikokeisiin laittamaan ja äkkiä polille, ajattelin että joku tässä mättää. Kahden viikon päästä meillä oli diagnoosi.

"Meillä oli onni onnettomuudessa"

Syöpädiagnoosi oli alkuun shokki. Elina Viljamaa kertoo, että tilanteeseen ei kuitenkaan voinut jäädä voivottelemaan, vaan eteenpäin oli mentävä. Hän kiitteleekin, että Suomessa saa ripeästi hyvää hoitoa.

– Meillä oli onni onnettomuudessa, kun kasvain ei tullut sisäelimeen, missä se olisi ollut piilossa päässyt kehittymään. Onneksi se ei myöskään ollut tehnyt yhtään etäpesäkettä. Onnea oli myös siinä, että se saatiin leikkauksella kokonaan pois.

Joacimia hoidettiin sytostaateilla puoli vuotta, sädehoitoa ei tarvittu. Sairauden ennuste on hyvä, mutta pelko uusimisesta on aina olemassa. Myös raskaiden hoitojen seuraukset huolettavat.

 Joacimin kaverit Niilo Mustalahti ja Benjamin Ylenius olivat mukana musiikkivideon teossa. Isä Anssi Virtanen kuvasi sen.
Joacimin kaverit Niilo Mustalahti ja Benjamin Ylenius olivat mukana musiikkivideon teossa. Isä Anssi Virtanen kuvasi sen.Mirva Hakala / Yle

Kotikoulussa syntyi idea unelman toteuttamisesta

Joacim oli kotiopetuksessa koko syyslukukauden. Kouluun hän pääsi palaamaan helmi-maaliskuussa. Jälkeenpäin osoittautui, että myös kotikoululla oli tarkoituksensa

– Kotiopetusta hoitavat opettajat keksivät idean, että olisi kiva, jos Joacim pääsisi toteuttamaan omaa biisiä oikein studiossa. He tiesivät, että hän kirjoittaa räppiä. Idea oli, että Joacim saa ajatukset muualle syöpähoidoista ja pääsee toteuttamaan omaa unelmaansa.

Elina Viljamaa huokaa, että syöpä vei tullessaan elämästä huolettomuuden ja tilalle tuli tietoisuus siitä, että kaikkea voi sattua, kelle tahansa ja koska tahansa.

– Mutta sitä suuremmalla syyllä on syytä repiä ilo irti tämmöisistä asioista ja tehdä juttuja, mistä unelmoi. Huomisesta kun ei kukaan tiedä.

Arki on parhautta

Kavereiden kanssa hengaileva ja räppiä kuunteleva lippispäinen Joacim Viljamaa on kuin kuka tahansa kahdeksasluokkalainen. Pienenä poikkeuksena kuitenkin se, että hän viihtyy nykyään koulussa – ja uskaltaa sanoa sen ääneen.

– Se ainakin muuttui, että nykyään koulu tuntuu mukavammalta, kun on ollut monta kuukautta pois. Ei ollutkaan niin hauskaa olla kotona ja kotiopetuksessa, kun ei ollut koulukavereita, Joacim sanoo.

– Arki tuntuu nyt ihan kivalta. Ennenhän sitä halusi pois koulusta, eikä millään jaksanut koulupäivää, mutta tuommoisen kokemuksen jälkeen osaa arvostaa sitä, kuinka kivaa koulussa on olla.

Ihan ykköseksi koulu ei sentään kiilannut, sillä tärkeintä Joacimille on tällä hetkellä musiikki.

– Se on se mistä tykkään ja mitä haluan tehdä, hän sanoo.

"Joacimin kaverit olivat tukena koko sairausajan niin upeasti, että heidän innoittamanaan perustettiin Joacimin Tsemppikaveristipendi", kertoo äiti Elina Viljamaa.
"Joacimin kaverit olivat tukena koko sairausajan niin upeasti, että heidän innoittamanaan perustettiin Joacimin Tsemppikaveristipendi", kertoo äiti Elina Viljamaa.Mirva Hakala / Yle

Puoli vuotta helvettii

Joacim Viljamaa kertoo, että kiinnostus räppiin heräsi muutama vuosi sitten. Pöytälaatikossa on tälläkin hetkellä useita tekstejä ja uusien räppien aihioita. Kaikki ei kuitenkaan ole julkaisukelpoista, eikä ihan helppoa ollut julkaista tätä ensimmäistäkään.

– Silloin kun syöpä todettiin, mua ärsytti ihan kauheesti. Pyysin paperia ja kynää, ja rupesin kirjoittamaan niistä tunteista ja siitä syövästä, Joacim kertoo.

– Olihan se aika terapeuttista. Mä purin siihen mun tunteita. En ajatellut silloin, että siitä biisi tulee, mä vaan halusin kirjoittaa.

Tässä biisissä sanoma on, et ei pidä luovuttaa. Haluan, että ne muut syöpätyypit saa sen asenteen, mikä tossa biisissä on.

Joacim Viljamaa

Joacim sanoo, ettei aluksi edes aikonut julkaista sitä kirjoitusta, koska se vähän nolotti, mutta äiti patisti tekemään biisiksi juuri syövästä kertovan tekstin. Hän jatkoi työtä ja on nyt tyytyväinen lopputulokseen.

– Tässä biisissä sanoma on se, et ei pidä luovuttaa. Mä haluan, että ne muut syöpätyypit saa sen asenteen, mikä tossa biisissä on.

Project liv järjestää unelmapäiviä

Joacim Viljamaan unelman toteuttaminen omasta räp-biisistä ja musiikkivideosta on monen asian ja tekijän summa. Mukana on ollut myös Project liv (siirryt toiseen palveluun) -yhdistys, jonka erityisosaamista on pitkäaikaissairaiden lasten ja nuorten ilostuttaminen ja Unelmapäivien toteuttaminen.

– Unelmapäivät on meille sydämen asia. Olemme toteuttaneet niitä noin 70 ympäri Suomen, kertoo Mirella Enlund Project livistä.

– Lapsen tai nuoren ilahduttaminen voi olla mitä tahansa; eläin tai elämys, reissu tai jonkin tunnetun ihmisen tapaaminen. Mitä tahansa, ihan riippuen siitä, mikä se lapsen unelma on.

Mirella Enlund on ollut useasti viemässä yhdistyksen yllätyksiä perille. Hän iloitsee siitä, että he ovat pienin teoin ja asioin pystyneet ilahduttamaan monia kovia kokeneita lapsia, nuoria ja heidän perheitään

Project liv järjesti Joacimille unelmapäivä; Eminemin konsertti odottaa elokuussa.
Project liv järjesti Joacimille unelmapäivän; Eminemin konsertti odottaa elokuussa.Mirva Hakala / Yle

.

Joacim näkee idolinsa elokuussa

Project liv osallistui Joacimin unelman toteuttamiseen avustamalla musiikkivideon puvustusta. Lisäksi Joacim yllätettiin matkalipuilla Skotlantiin. Yhdistys lennättää Viljamaat Glasgowhun elokuussa, missä Joacim pääsee isänsä kanssa Eminemin konserttiin.

Tieto pääsemisestä harvoin keikkailevan idolin konserttiin lähes mykisti yllätyksestä haltioituneen Joacimin.

– Siistiä, ihan mahtavaa, liikuttunut Joacim pystyy sanomaan. Myös äiti, Elina Viljamaa pyyhkii kyyneleitä.

– Kyllä tämä kuittaa monet koettelemukset ja monet sairaalayöt, hän sanoo hiljaa.

Lue seuraavaksi