Politico: Oman puolueen tuki Trumpille alkaa rakoilla

Useat republikaanit vaativat entistä FBI-johtajaa julkistamaan itse Trumpin kanssa käymänsä keskustelut.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisella talolla Washingtonissa 28. huhtikuuta 2017.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisella talolla Washingtonissa 28. huhtikuuta 2017.Michael Reynolds / EPA

The New York Times -lehti kertoi tiistaina, että presidentti Trump olisi pyytänyt liittovaltion poliisin FBI:n johtajaa James Comeyta helmikuussa lopettamaan entistä turvallisuusneuvonantajaa Michael Flynniä koskevan rikostutkinnan. Valkoinen talo on kiistänyt tiedon, mutta kohu on aiheuttanut suurta hämmennystä republikaanisessa puolueessa, jota Trump edustaa.

Yhdysvaltojen politiikkaa seuraava verkkolehti Politico kirjoittaa, että yhä useamman Trumpin puolueen jäsenen tuki presidentille on alkanut horjua. On alettu pelätä, että Venäjä-suhteisiin liittyvä kohu vie Trumpin oikeuteen tai että Comeyn mahdolliset paljastukset pakottavat Trumpia eroamaan virasta.

Katso tästä miten Trumpin ja Comeyn ristiriitainen suhde on kehittynyt.

Puolueen edustajat ovat tähän asti pääosin pidättyneet arvostelemasta Trumpia, puhumattakaan siitä, että Trumpia olisi vaadittu tilille teoistaan tai sanoistaan.

Tunnetut kongressiedustajat vaativat Comeyn muistiota julkiseksi

Useat kongressiedustajat ovat vaatineet, että Comeyn on julkistettava mitä hän kirjasi ylös helmikuisesta tapaamisestaan Trumpin kanssa.

Yksi vaatimuksen esittäjistä on kongressissa hallinnon laillisuutta valvovan valiokunnan puheenjohtaja Jason Chaffetz. Hän sanoo olevansa valmis vaatimaan muistiota julkiseksi tarvittaessa haasteen voimin. Hän vaatii FBI:tä julkistamaan tiedot toukokuun 24. päivään mennessä.

Myös edustajainhuoneen puhemiehen Paul Ryanin tiedottaja yhtyi vaatimukseen.

– Tarvitsemme kaikki faktat, ja valvontavaliokunta on oikea taho pyytämään tietoja, AshLee Strong sanoi.

Republikaanien piirissä on keskusteltu myös siitä, pitäisikö Trumpin Venäjä-yhteyksiä tutkimaan perustaa komitea tai nimittää erityissyyttäjä. Toistaiseksi vähemmistö puolueen johdosta on tätä mieltä.

Kohua verrataan vaalikampanjan aikaisiin paljastuksiin naispuheista

Politico arvoi, että Trumpin poliittinen ura on samaan tapaan vaakalaudalla kuin viime lokakuussa, kun Trumpin naisia halventavia puheita sisältävä video vuosi julkisuuteen.

Kriittisiä kommentteja on nyt esittänyt muun muassa pitkäaikainen kongressiedustaja Lindsey Graham. Graham sanoo haluavansa kuulla suoraan Comeylta mitä hänen ja presidentin tapaamisessa puhuttiin.

– Jos Comeyn mukaan presidentti on tehnyt jotain sopimatonta, on asiasta järjestettävä laillinen kuuleminen, Graham sanoi.