Yhdysvaltalaispojan sydän petti kofeiinin takia – Professori: Yksi energiajuoma päivässä on maksimi

Liika kofeiini voi johtaa kuolemaan. Energiajuomissa ei ole mitään hyvää, sanoo Tampereen yliopiston professori Arja Rimpelä.

Kofeiini
Energiajuomia kädessä.
Yksi 0,33 litran energiajuomatölkki sisältää 14 palan verran sokeria, kerrotaan THL:n verkkosivuilla.

16-vuotiaan nuorukaisen sydän petti huhtikuussa Yhdysvalloissa, Etelä-Carolinassa, tämän nautittua liiaksi kofeiinia, kertoo uutistoimisto Reuters. Teini-ikäinen poika oli ennen kuolemaansa juonut melko lyhyessä ajassa kahvin, kofeiinia sisältävän virvokkeen ja energiajuoman.

Tampereen yliopiston kansanterveystieteen professori Arja Rimpelä vahvistaa, että liiallisen kofeiinin nauttiminen on vaarallista ja voi johtaa kuolemaan.

– Täysin mahdollista. Kun kofeiinia vain tulee riittävästi, niin se voi olla osalle vahingollista.

Rimpelä pitää todennäköisenä, että esimerkiksi Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) uutisoimassa tapauksessa kuoleman saattoivat aiheuttaa niin sanotut energiajuoma-shotit. Shotit sisältävät pienestä nestemäärästään huolimatta erittäin suuren määrän kofeiinia.

– Kyllä niitä tapauksia on aikaisemminkin raportoitu. Käsittääkseni näitä shotteja ei ole Suomessa myynnissä. Mutta en tiedä, saako niitä tilattua netistä. Ne ovat ehdottomasti varottavia aineita, vaikka vaarallisen määrän kofeiinia voi saada muullakin tapaa, Rimpelä painottaa.

Seurauksena vieroitusoireita

Kofeiini aiheuttaa riippuvuutta, nautti sitä sitten kahvin tai energiajuoman muodossa. Jos ainetta ei saakaan, riesaksi voi tulla vieroitusoireita, kuten päänsärkyä ja ärtyisyyttä.

Lapsille ja nuorille energiajuomat ovat erityisen haitallisia, sillä kofeiinin reippaasta nauttimisesta seuraa usein unettomuutta.

– Siitä tulee kierre, että ei pysty nukkumaan illalla, ja päivät menevät väsymyksen vuoksi pilalle. Lisäksi monet energiajuomista sisältävät hyvin paljon sokeria. Näin ollen tulee myös painonnousua.

– Energiajuomissa ei ole mitään hyvää, sellaisia ei kukaan tarvitse, Rimpelä jyrähtää.

Mikä on sopiva määrä, jos energiajuomia haluaa kaikesta huolimatta nauttia?

– Yksi per päivä on ehdoton maksimi, joka on järkevää ottaa.

Lähteet: Reuters