Vanhukset uupuvat jonoon, kotihoito ei aina riitä – Helsinki saa moitteet tarkastuksessa

Helsingin tarkastuslautakunta arvioi, että huonokuntoisia vanhuksia hoidetaan liian pitkään kotona. Tilanteita syntyy, kun palveluasumispaikkoja ei ole riittävästi tarjolla.

vanhukset
Vanhus kävelee rollaattorin kanssa.
Niko Mannonen / Yle

Helsingin kaupunginvaltuuston alaisen tarkastuslautakunnan mukaan ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoidon tarpeen arviointi kestää liian kauan etenkin tilanteissa, joissa vanhuksen kunto heikkenee nopeasti.

– Vaikka vanhuksen luona kävisi päivittäin hoitaja, on kohtuutonta, jos henkilö on sidottu kotiinsa, eikä pysty omatoimisesti käymään ulkona, toteaa tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Pentti Arajärvi (sd.).

Tarkastuslautakunta arvostelee sitä, että palveluasumispaikkaa ei saa aina tarpeen vaatiessa tai sitä joudutaan jonottamaan ikääntyneen kuntoon nähden väärässä paikassa.

Arajärvi nostaa kotihoitotilanteesta esiin myös omaishoitajat. Usein kahden iäkkään asuessa yhdessä terveempi hoitaa huonompikuntoista, vaikka kummallakin olisi vaivoja. Omaishoitaja on jatkuvasti kiinni hoitosuhteessa ja uupuu.

– Omaishoitaja on aamusta iltaan kaikkina päivinä kiinni, eikä pääse irti hoitosuhteesta, Arajärvi kommentoi omaishoitajien uupumista.

"Kaupunkilaisten eriarvoisuus ei saa kasvaa"

Kotihoidon asiakaskäyntejä ja hoitajien työtyytyväisyyttä on kuitenkin jonkin verran pystytty kohentamaan kuluneen vuoden aikana. Työvuoroja suunnittelemalla on voitu lisätä asiakkaalle tutun hoitajan käyntejä.

Helsingin tarkastuslautakunta patistaa kaupungin sosiaali- ja terveysvirastoa huolehtimaan, että palveluasumista on tarjolla riittävästi.

Pentti Arajärven mukaan yksityisen puolen tarjonta on Helsingin alueella laaja.

– Rahallahan saa mitä vain. On kuitenkin pidettävä huolta, ettei kaupunkilaisten eriarvoisuus kasva. Tilanteessa on erinomaisen suuri vaara, että jotkut väestöryhmät jäävät huonompaan asemaan, muistuttaa Arajärvi.

Lautakunta on käynyt läpi kotihoitoa Helsingissä vuonna 2016. Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee tarkastuslautakunnan raporttia ja toimenpidesuosituksia kesäkuun lopulla.