Sisäilmaongelmat ajavat kaksi koulua lakkoon Pohjanmaalla – "Nyt on ajateltava lasten terveyttä"

Koululakkoja on vuosittain Suomessa muutamia. Kuten pohjalaisvanhempienkin mielenilmauksissa, niiden yleisin syy ovat koulurakennusten sisäilmaongelmat.

sisäilmaongelmat
Vanhan Vaasan koulu
Vanhan Vaasan koulu Vaasassa.Jarkko Heikkinen / Yle

Vanhan Vaasan koulun oppilaiden vanhemmat eivät vie lapsiaan kouluun helatorstain jälkeisenä perjantaina. Vanhempainyhdistyksen järjestämä koululakko kestää päivän ja sen tavoitteena on nostaa julkisuuteen oppilaiden vanhempien huoli lasten oppimisympäristöstä.

Koululla on ollut sisäilmaongelmia jo pitkään.

– Vuosikymmenien ajan on jo ollut ongelmia ja vieläkin koulun käyttöä jatketaan, sanoo vanhempainyhdistyksen tiedottaja Matti Anttonen.

Anttosen mukaan vanhemmat toivovat koulun kunnosta tutkimusta ja sen tulosten perusteella päätöksiä siitä, onko vanhan koulun tilalle tarpeen tehdä uusi rakennus.

– Toivomme avoimempaa tiedottamista ja vuoropuhelua kaupungin kanssa niin, että voitaisiin avoimesti katsoa, onko sisäilma riittävän hyvä. Ettei vanhempien tarvitse ruveta taistelemaan lasten oppimisolosuhteiden puolesta. Ei siinä kukaan voita, että sairastutetaan oppilaita ja opettajia.

Vanhan Vaasan koululla koululakko on suunniteltu perjantaille 26.5. siksi, että se rikkoisi koulun arkea mahdollisimman vähän.

– Meidän tarkoitus ei ole taistella organisaatiota vastaan, vaan saada viestimme läpi, Anttonen sanoo.

Vanhan Vaasan koulun lasten vanhemmat pitävät lapsensa kotona perjantaina 26.5.2017
Vanhan Vaasan koulun lasten vanhemmat pitävät lapsensa kotona perjantaina 26.5.2017Hanne Leiwo/Yle

Laihialaiset lakossa kolme päivää

Laihian vanhempainyhdistysten suunnittelema koululakko on vaasalaisia pidempikestoisempi. Sen on tarkoitus kestää kolme päivää 22.-25. toukokuuta. Taustalla on samat syyt kuin Vaasassa – sisäilmaongelmat.

– Remonttia tehdään nyt ilman kattavia suunnitelmia ja jopa ilman arviota siitä, onko ongelma ratkaistavissa remonteilla, sanoo Laihian keskuskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Ekoluoma.

Laihialaisvanhemmat ovat huolissaan keskuskoulussa opiskelevien lasten ja henkilökunnan terveydestä. Toimenpiteet, joita tähän mennessä on tehty, eivät ole vanhempien mielestä riittäviä. Vanhemmat haluaisivat, että kaikki oireilua aiheuttavat tilat suljettaisiin, eivätkä esimerkiksi syksyksi hankittavat parakit eivät yhdistyksen mukaan riitä kaikille oppilaille.

Laihian keskuskoulun vanhempainyhdistyksen osoittama mielenilmaus alkaa maanantaiaamuna lasten ja vanhempien kokoontumisella Keskuskoulun pihalle. Paikalle odotetaan jopa 500 koululaista huoltajineen.

– Tämä on mielenosoitus rakennuksia kohtaan. Ei opettajia eikä opetusmenetelmiä. Nyt on ajateltava lasten ja henkilökunnan terveyttä, Ekoluoma sanoo.

Pulpetteja koululuokassa
Luokkahuone.Jarkko Heikkinen / Yle

Sisäilmaongelmat lakkojen yleisin syy

Suomen vanhempainliiton (siirryt toiseen palveluun) toiminnanjohtaja Ulla Siimeksen mukaan sisäilmaongelmat ovat olleet viime vuosina järjestettyjen koululakkojen pääsyy.

– Kaikissa, mitä meille tulee tietoon, on jo useampia vuosia tehty töitä tilanteen korjaamiseksi, Siimes sanoo.

Vanhempainliitossa vastataan Siimeksen mukaan lähes päivittäin vanhempainyhdistysten kyselyihin siitä, miten ne voisivat toimia sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi. Lakko on vanhempien viimeinen keino tuoda huolensa tiettäväksi.

– Sisäilma-asiat ovat vaikeita viedä eteenpäin, vaikeita hoitaa ja kunnille myös taloudellisesti vaativia tilanteita. Vanhemmista tuntuu, että asiat eivät etene niin nopeasti kuin pitäisi, ja mitta tulee jossain vaiheessa täyteen.

Lähes kaikki perheet tavallisesti mukana

Vanhempainyhdistysten mielenilmaukset valmistellaan huolella etukäteen, Ulla Siimes sanoo. Asiaa pitää pohjustaa huolella koulussa ja omassa yhdistyksessä. Kun perustellaan miksi toimitaan ja miten, on Siimeksen mukaan lakon kattavuus yleensä hyvä.

– Edellytys lakon toteuttamiselle on, että vanhempien joukosta on vahva tuki. Kyllä näissä lähemmäs 100 prosenttia perheistä on yleensä mukana.

Suomen Vanhempainliiton mukaan Suomessa toteutetaan muutamia lakon kaltaisia vanhempien mielenilmauksia vuosittain. Liitto on mukana organisoimisessa, jos paikallinen vanhempainyhdistys niin toivoo.

Huolellinen valmistelu ja tiedottaminen joka suuntaan kuuluvat onnistuneen mielenilmauksen perusasioihin.

– Toki on sellaisia [lakkoja], jotka eivät ole saaneet vauhditettua päätöksentekoa eikä ole tullut toivottua tulosta. Isoin riski on varmaan se, että ei saada [asian taakse] koko vanhempainyhteisön tukea, ja siihen juuri pyritään vaikuttamaan hyvällä valmistelulla, Ulla Siimes sanoo.

Takkeja naulakossa koulussa
Lasten takkeja koulun naulakossa.Jarkko Heikkinen / Yle

Lapsille lakkopäivä on koulupäivä

Koulusta kotiin jääville lapsille lakkopäivät eivät ole ”lomapäiviä”, vaan Vanhempainliiton oletus on, että oppivelvollisuutta toteutetaan myös mielenilmauksen aikana. Lakkopäivä on koulupäivä, mutta kotona tai yhteisvastuullisesti kaverin luona toteutettuna.

– Vanhemmat vastaavat siitä, Ulla Siimes sanoo.

Joskus opettajilta on saatu jo etukäteen tieto mielenilmauspäivien opiskeltavista aiheista ja tehtävistä. Yhteistyö opettajien ja rehtorien kanssa on pääsääntöisesti toiminut Siimeksen mukaan hyvin.

– Tavallisesti tilanne on se, että jos on oireilevia lapsia, on myös oireilevia aikuisia.

Lapsille lakon syyt on syytä kertoa ikäkauteen sopivalla tavalla, Siimes muistuttaa.

– Lasten pitää ymmärtää miksi mielenilmaus toteutetaan. Toisaalta lapset ovat monesti jo valmisteluvaiheessa asiasta tietoisia ja huomanneet, että osa lapsista oirehtii tai ei pysty käymään koulussa ollenkaan.