Lappeenrannan jäähallilla edessään miljoonaremontti – saattaa estää SaiPan pelaamisen kotihallissaan

Lappeenrannan kisapuiston jäähallin katon korjaaminen maksaisi halvimmillaan miljoona euroa. Katon perusteellinen korjaaminen veisi SaiPan evakkoon.

jäähallit
Lappeenrannan jäähalli
Lappeenrannan Kisapuiston jäähalli on valmistunut vuonna 1972. Siellä pelaa muun muassa liigajoukkue SaiPa.Vesa Winberg/Yle

Lappeenrannan jäähallin kattoa ovat piinanneet kestävyysongelmat. Viime lokakuussa ilmeni, että Lappeenrannan Kisapuiston jäähallin kattorakenteissa ja paloturvallisuudessa on merkittäviä puutteita.

Jäähallin kattorakenteet eivät enää kestäneet suuria lumikuormia. Siksi pakkautunutta lunta sai olla katolla enintään 15 senttimetriä.

Hallin kattoristikot eivät myöskään täyttäneet kaikkia palosuojausvaatimuksia, minkä takia hallissa kiellettiin pyrotekniikan käyttäminen.

Edessä miljoonaremontti

Lappeenrannan kaupunki tilasi Pöyry Finland Oy:ltä selvityksen katon korjaamisesta. Pöyry on päätynyt esittämään kolme eri vaihtoehtoa.

Halvimman 950 000 euroa maksavan vaihtoehdon mukaan kattorakenteita vahvistetaan injektoimalla ja korjaamalla pilareita. Tämän pystyisi tekemään Liigan sarjatauon aikana.

Korjauksella ei kuitenkaan saavutettaisi nykyvaatimusten mukaista katon lumikuormien kestävyyttä, joten lumien poistamista katolta on edelleen jatkettava.

Toiseksi halvimmassa, noin 3,2 miljoonaa euroa maksavassa vaihtoehdossa jäähallin kattoristikoita vahvistettaisiin ja pilareita korjattaisiin niin, että uudet teräsrakenteet tulisivat nykyisten kattoristikoiden molemmin puolin. Korjaus olisi mahdollista tehdä kesätauolla heinä-syyskuun välisenä aikana.

Kalleimman, noin 4,4 miljoonaa euroa maksavan vaihtoehdon mukaan hallin nykyinen katto purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin kokonaan uusi katto. Tämä tarkoittaisi käytännössä, että SaiPa ei voi pelata liigakautta Lappeenrannan jäähallissa. Myös muu jääurheilu kärsisi merkittävästi.

Jäähallilla aikaa viisi vuotta

Pöyryn tekemän selvityksen mukaan aiemmin tehdyt saneeraukset ovat nostaneet jäähallin kattorakenteiden omaa painoa. Siksi ristikoiden todennäköinen käyttöikä on 50 vuotta. Pöyryn mukaan hallin suunniteltu käyttöikä päättyisi jo vuonna 2022.

Jos hallin katto korjataan, sille voi mahdollisesti saada lisää käyttöaikaa noin 15 vuotta.

Lappeenrannan päättäjät joutuvat nyt pohtimaan, mikä edellä olleista vaihtoehdoista on kaikkein paras. Lisäksi eteen tulee mietintä siitä, pitäisikö nykyinen jäähalli purkaa kokonaan ja rakentaa tilalle uusi. Hallilla on nimittäin edessään myös peruskorjaus.

Lappeenrannan jäähalli on valmistunut vuonna 1972. Siellä pelaa ottelunsa mm. liigajoukkue SaiPa.