1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi käänne hallintarekisterikiistassa: Listaamattomat yritykset jäämässä ulkopuolelle

Lakiesitys niin kutsutusta hallintarekisteristä saa joka päivä uusia käänteitä. Nyt hallituspuolueet ovat sopineet kannattavansa eduskunnan pontta, jolla listaamattomat yhtiöt jätetään hallintarekisterin ulkopuolelle.

politiikka
Kaj Turunen
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen eduskunnan täysistunnossa.Jarno Kuusinen / AOP

Eduskunta äänestää iltapäivällä laista osakkeiden rekisteröinnistä arvopaperikeskuksiin. Käytännössä kyse on siitä, miten jatkossa suhtaudutaan omistusten siirtämiseen ulkomaisiin hallintarekistereihin. Arvostelijoiden mielestä lakiesitys lisää mahdollisuuksia siirtää omistuksia yleisön ja verottajan tietämättömiin.

Lakiesitys on ollut vaikea niellä erityisesti perussuomalaisille. Hallituspuolueen edustajat ovat tehneet yhteensä neljä pontta, joilla velvoitetaan hallitusta muuttamaan lakiesitystä jälkeenpäin.

Tuorein ponsi eli eduskunnan toive syntyi eilen. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kai Turunen (ps.) esittää, että hallituksen on jatkossa kiellettävä listaamattomilta yhtiöiltä pääsy ulkomaisiin hallintarekistereihin. Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Toimi Kankaanniemen mukaan muut hallituspuolueet eli keskusta ja kokoomus ovat yhtyneet ponteen eli äänestävät rajauksen puolesta.

Perussuomalaisilla oli vielä keskiviikkoaamuna ylimääräinen eduskuntaryhmän kokous, jossa hallintarekisteriä puitiin. Kokous ei kuitenkaan ollut päätösvaltainen. Kankaanniemellä ei ole tietoa, että kukaan puolueen kansanedustajista äänestäisi lakiesitystä vastaan.

Aiemmin varsinkin ryhmän poliisikansanedustajat ovat vastustaneet esitystä, koska ovat katsoneet sen lisäävän mahdollisuuksia omistusten piilotteluun, rikolliseen toimintaan ja veronkiertoon.

Lue täältä mistä hallintorekisterikiistassa on kyse.

Lue seuraavaksi