Uutissuomalainen: Sote-lakien hyväksyminen siirtymässä syksyyn – Sipilä haluaisi hoitaa asian ennen eduskunnan kesälomaa

Eduskunnan pääsihteeri kertoo Uutissuomalaiselle, että perustuslakivaliokunnan lausunto sote- ja maakuntalaeista on valmistumassa vasta juhannuksen jälkeisellä viikolla.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Eduskunnan istuntosalina toimiva väistötila Sibelius-Akatemiassa.
Jukka Virenius / Yle

Sote-lakien hyväksyminen on siirtymässä syksyyn perustuslakivaliokunnan aikataulujen takia, kertoo Uutissuomalainen (siirryt toiseen palveluun). Alun perin eduskunnan piti hyväksyä lait heinäkuun alussa.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoo Uutissuomalaiselle, että perustuslakivaliokunnan lausunto sote- ja maakuntalaeista näyttäisi valmistuvan vasta juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta alkaa sorvata omaa mietintöään vasta sen jälkeen.

– Jokin aika sitten ajateltiin, että kaikki olisi valmista eduskunnan osalta 7. heinäkuuta. Sitä taetta ei voi missään tapauksessa antaa, sanoo puolestaan eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen Uutissuomalaiselle.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja ei pidä realistisena, että sote-lait hyväksytään heinäkuussa

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoo STT:lle, ettei pidä realistisena, että eduskunta ehtisi hyväksyä sote-lait heinäkuussa.

– Kun miettii, miten paljon pienemmän kokoluokan asioissa on menetelty, niin en pidä realistisena sitä, että heinäkuussa sitä saataisiin tehtyä.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola arvioi jo aiemmin, että sote-lakien hyväksyminen on siirtymässä syksyyn perustuslakivaliokunnan aikataulujen takia. Alun perin eduskunnan piti hyväksyä lait heinäkuun alussa. Myöhästymisestä kertoi ensin Uutissuomalainen.

Lapintie sanoo, että perustuslakivaliokunta kokoontuu käsittelemään asiaa juhannuksen jälkeisenä maanantaina. Lausunto pyritään saamaan valmiiksi viikon aikana.

– Kunnianhimoinen yritelmä tämä on, mutta vakaana aikomuksena on, että juhannuksen jälkeisenä maanantaina voitaisiin alkaa käsitellä sitä lausuntoluonnosta.

Lapintie huomauttaa, että soten järjestämislaissa on yli tuhat sivua ja valinnanvapauslaissa yli 300 sivua. Lisäksi on sote-lakeihin liittyviä ja niitä täydentäviä esityksiä, joista osaa hallitus ei ole vielä antanut. Esimerkiksi esitys Ahvenanmaan kysymyksen osalta on luvattu kesäkuussa, Lapintie sanoo.

Sipilä: Aikataulu eduskunnan käsissä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että hänestä on vaikea ajatella, että eduskunta lähtisi kesälomalle ennen kuin sote-lait on hyväksytty. Sipilän mukaan sote-lakien hyväksymisaikataulu on eduskunnan käsissä.

Esimerkiksi keskustan kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo Twitterissä, että eduskunta voisi järjestää ylimääräisiä istuntoja heinäkuussa, jos sote-uudistuksen valmistuminen sitä edellyttää.

Myös SDP:n Tarja Filatovin mukaan eduskunta on varautunut juhannuksen jälkeisiin istuntoihin, jotta paketti voidaan käsitellä. Filatov kirjoitti asiasta Twitterissä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ei vastannut STT:n kommenttipyyntöön.

Hallituslähde kommentoi STT:lle, että vaikka sote-lait haluttaisiin saada käsiteltyä ennen kesälomia, siirtyminen olisi enemmänkin henkinen kuin käytännön tappio.