1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin lipsautukset eivät näytä vaikuttaneen Israelin ja Yhdysvaltojen suhteisiin

Israelilais-poliitikot ja asiantuntijat ovat vakuutelleet, että maiden välinen tiedusteluyhteistyö jatkuu tiiviinä siitä huolimatta, että Yhdysvallat luovutti tiedustelutietoa, joka voi päätyä Israelin vihollisille.

Ulkomaat
Avigdor Lieberman
Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman.Heidi Levine / EPA

Israelin tiedusteluasiantuntijat eivät ole vahvistaneet, että Donald Trumpin Sergei Lavroville kertomat tiedustelutiedot olisivat peräisin juuri siltä. Israelilla on laaja verkosto ja signaalitiedustelua alueella, jolla Isis toimii.

– On erittäin vaikea soluttautua Isisin sisään. Mutta Israelille se on mahdollista, ja jos siellä on agentti, niin hän on takuuvarmasti ainoa laatuaan. Ja jos tämä agentti menetettäisiin, niin se olisi erittäin suuri menetys. Kestäisi vuosia saada hänelle korvaaja, kertoo terrorismiasiantuntija Aviv Oreg.

Jos näin on, Trump näyttää lipsauttaneen tietoja, jotka normaalisti voisivat johtaa vähintäänkin luottamuspulaan tiedusteluyhteistyössä kumppanivaltion kanssa. Kaiken lisäksi tietoja luotettiin sellaisen maan haltuun, joka pitää liittolaisinaan Syyriaa ja Irania, Israelin vihollisia.

Reutersin haastattelema Tel Avivin yliopiston tutkija Kobi Michael sanoo, että lipsautuksia voi pitää erittäin huolestuttavina, mikäli on mahdollista, että joku agentti joutuu niiden vuoksi vaaraan. Tiedot voivat hänen mukaansa tässä tapauksessa kuitenkin yhtä hyvin olla peräisin myös signaalitiedustelusta.

Kumppanuus tärkeää puolin ja toisin

Israel on Yhdysvalloille elintärkeä tiedustelukumppani alueella, sillä Israelilla on monin verroin paremmat edellytykset kerätä tietoa kuin Yhdysvalloilla, Michael sanoo.

Israel on toivonut Trumpista läheistä liittolaista, mutta toivoa on varjostanut Trumpin politiikan heikko ennustettavuus. Trump on esimerkiksi jo perääntynyt joistain vaalikampanjan aikaisista näkemyksistään, joita Israelin hallitus olisi pitänyt hyvänä. Lisäksi suhtautuminen palestiinalaiskysymykseen on jäänyt epäselväksi. Hämmennystä ovat lisänneet Trumpin kommentit Jerusalemin länsimuurista. Ja nyt tämä.

Tiedustelupalvelu Shin Betin entinen johtaja, Avi Dichter vähätteli tapahtunutta Israelin radiolle antamassaan haastattelussa toteamalla, että pahempaakin on sattunut.

Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman puolestaan korosti keskiviikkona maan ainutlaatuista ystävyyssuhdetta Yhdysvaltoihin.

– Turvallisuusyhteistyö Israelin ja hienon liittolaisemme, Yhdysvaltain välillä on tiivistä ja vahvaa. Sitä se on ollut, sitä se on, ja sitä se tulee aina olemaan, hän tviittasi.

Tiedustelusta vastaava ministeri Yisrael Katz taas arvioi yhteistyön entisestään vain tiivistyvän.

"Trump ei ole sisäistänyt pelisääntöjä"

Israelilainen tiedusteluasiantuntija Yossi Melman arvioi, että Trumpin lipsautukset olivat todennäköisesti tahattomia. Melmanin mukaan ne johtuivat siitä, että Trump ei ole täysin sisäistänyt kaikkia pelisääntöjä. Melmanin mukaan ei ole epäilystä siitä, etteikö Yhdysvaltain tiedustelupalveluväkeä presidentin amatöörimäisyys nolottaisi, mutta sille ei voi mitään.

Amerikkalaiset ovat kertoneet, että tiedustelutieto, jota Trump on Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville jakanut, koski Isisin mahdollisia aikeita rakentaa pommeja kannettaviin tietokoneisiin, ja iskeä niillä lentokoneissa.

Pian asian paljastuttua Trump ja pääministeri Netanjahu olivat puhelinyhteydessä, mutta Netanjahun tiedottajan mukaan keskustelussa ei lainkaan käsitelty tapahtunutta, vaan ainoastaan presidentti Trumpin ensi viikon Israelin matkaa.

Mossadissa johtajana aiemmin toiminut Amnon Sofrin ei pidä todennäköisenä, että asiaa käsitellään Trumpin tulevalla vierailullakaan. Israelin tiedusteluväki tuskin on tapahtuneesta riemuissaan, mutta asia laitetaan todennäköisesti sivuun, jotta presidentin vierailu olisi onnistunut ja menestyksekäs, hän arvioi.

AP, Reuters

Lue seuraavaksi