Sokerideittailussa nuorempi nainen tapailee palkkiosta varakasta miestä – prostituutiota vai muuta?

Tanskalaisen deittailusivuston toimitusjohtajan mukaan yhä useampi suomalainen etsii vastikkeellista suhdetta netissä. Hän sanoo, että kyseessä on kapina sukupuolten tasa-arvoa vastaan.

parisuhde
korkokengät
REX / AOP

Sokerideittailu eli sugar dating yleistyy hiljalleen Suomessa. Kyseessä on eräänlainen seurustelusuhde, jossa useimmiten nuorempi viehättävä nainen tapailee vastikkeellisesti vanhempaa menestyvää miestä.

Tällaisen taloudelliseen sopimukseen perustuvan suhteen osapuolia kutsutaan englanninkielisillä nimillä sugar daddy ja sugar babe eli "sokeri-isukki" ja "sokeribeibi".

Suhteeseen kuuluva palkkio voi sisältää esimerkiksi laskujen ja asumisen maksamista, erilaisia lahjoja, kuten matkoja tai vaatteita, sekä käteistä rahaa.

Harvinaisemmissa järjestelyissä maksava osapuoli voi olla nainen ja vastaanottava osapuoli mies, joilloin puhutaan sugar mamasta ja toy boysta eli "sokerimammasta" ja "lelupojasta". Suhteen osapuolet voivat olla myös samaa sukupuolta.

Sokerideittailun yleistyminen perustuu verkkopalveluihin, jotka tarjoavat vastikkeellista suhdetta etsiville osapuolille alustan löytää toisensa.

"Tiedämme, että monet palvelumme naiskäyttäjät kiihottuvat miehestä, jolla on valtaa, rahaa, auktoriteettia, hyvä työ ja kaikki hallinnassa."

Rikki Tholstrup Jørgensen, SugarDaters -deittipalvelu

"Herrasmies" ja "prinsessa" kohtaavat roolipelissä

Pohjoismaiden suurimpana alan seuranhakupalveluna itseään mainostavan SugarDatersin toimitusjohtaja Rikki Tholstrup Jørgensen kuvailee sokerideittailua klassiseksi treffailumuodoksi, jossa herrasmies hemmottelee prinsessaa.

Tanskan Aarhusista käsin toimivan yrityksen johtaja Jørgensen kertoo puhelimitse Yle Uutisille, että Tanskassa tehtyjen kyselyjen mukaan tyypillinen sugar babe on 20–25-vuotias opiskelijanainen.

Sugar daddyt puolestaan ovat useimmiten 35–42-vuotiaita miehiä, jotka menestyvät työurallaan. Monet heistä ovat yrittäjiä tai muita itsensä työllistäjiä. Noin kolmasosa heistä on naimisissa.

– Tiedämme, että monet palvelumme naiskäyttäjät kiihottuvat miehestä, jolla on valtaa, rahaa, auktoriteettia, hyvä työ ja kaikki hallinnassa, Jørgensen kertoo.

Rikki Tholstrup Jørgensen
SugarDatersin toimitusjohtaja Rikki Tholstrup Jørgensen.SugarDaters

Hänen mukaansa sugar daddyt eivät useimmiten ole ökyrikkaita, vaan tavallisia varakkaita ihmisiä, jotka yrittävät toteuttaa unelmansa.

– He unelmoivat elämästä, jota he hallitsevat. Tavallaan sokerideittailu on roolipeliä, jossa ihmiset esittävät sekä leikkivät unelmillaan ja elämillään.

Toimitusjohtaja Jørgensenin mielestä sokerideittailun suosio perustuu siihen, että kyseessä on tapa kapinoida nykyisenkaltaista sukupuolten tasa-arvoa vastaan.

Hän sanoo, että monet ovat kiinnostuneet ottamaan askeleen taaksepäin vanhoihin aikoihin, jolloin mies tienasi rahaa ja maksoi laskut. Tyttö puolestaan sai olla prinsessa ja tulla kohdelluksi tyttönä.

Vastikkeellinen seurustelu perustuu sopimukseen

Jørgensenin mukaan nopea sopiminen suhteen ehdoista on tärkeä osa sokerideittailua. Osapuolten ensimmäistä tapaamista kutsutaan alalla "kemiatapaamiseksi".

Kyseessä on kohtaaminen, jossa ensin netissä toisiinsa tutustuneet henkilöt ottavat selvää, ovatko he kiinnostuneita toisistaan. Jos osapuolten kemiat kohtaavat, niin he neuvottelevat tulevan suhteen taloudellisista ja muista ehdoista.

"En nyt halua sanoa, että jokaisen joka tekee tällaisia sopimuksia, pitäisi identifioitua siihen, että on prostituutiossa mukana tai tekisi seksityötä."

Jaana Kauppinen, Pro-tukipiste

– Sokerideittailussa on pitkälti kyse siitä, että ei tuhlata aikaa, Jørgensen sanoo.

Jørgensen painottaa, että SugarDaters tarjoaa suhdetta etsiville alustan löytää toisensa. Suhteisiin liittyvien sopimusten tekeminen jää osapuolten väliseksi asiaksi.

Hänen mielestään sokerideittailussa ei ole kyse prostituutiosta, koska suhteen osapuolet ovat kiinnostuneita toisistaan ja heidän välisensä sopimus perustuu tähän kiinnostukseen.

– Minusta se on hyvin eri asia kuin prostituutio.

Jørgensenin mukaan SugarDatersin verkkopalvelua ei saa käyttää seksipalvelujen tarjoamiseen.

Nuori tummahiuksinen tyttö juo aamulatteaan ja syö croissantiaan hotellin valkoisessa sängyssä.
AOP

Raja prostituutioon häilyvä

Seksityöntekijöitä auttavan yhdistyksen Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen sanoo, että sokerideittailu on uusi nimitys vanhalle ilmiölle, jolle netti on tarjonnut uusia mahdollisuuksia.

– Sitä on aina oikeastaan ollut historiassakin. Mutta silloin on puhuttu ylläpitosuhteista, ylläpidetyistä naisista ja ylläpidetyistä miehistä, Kauppinen sanoo.

Hänen mukaansa aiemmin ylläpitosuhteita etsivät henkilöt löysivät toisensa esimerkiksi lehtien päiväkahvi-ilmoituksilla.

Kauppinen arvioi, että ylläpitosuhteessa on kyse vastikkeellisesta seksistä, jota ilman suhteeseen liittyvää sopimusta tuskin syntyisi.

"Jos jokin profiili mainostaa prostituutiota, niin me poistamme sen."

Rikki Tholstrup Jørgensen, SugarDaters -deittipalvelu

Perinteisesti ylläpitosuhteiden vastike on liittynyt esimerkiksi koulutuksen tai vuokran maksamiseen, matkustamiseen tai asunnon tarjoamiseen.

– Arvo riippuu siitä, minkä tyyppisiä ne sopimukset ovat tai mikä se etu on. Jos ajatellaan pääkaupunkiseudun vuokria, niin se voi olla huomattavakin, jos asuminen maksetaan kokonaan.

Kauppisen mukaan on hieman häilyvää, täyttyykö sokerideittailussa prostituution määritelmä. Esimerkiksi sillä ei ole väliä, onko sugar babella yksi vai useampia taloudellista etua tarjoavia kumppaneita.

– En nyt halua sanoa, että jokaisen, joka tekee tällaisia sopimuksia, pitäisi identifioitua siihen, että on prostituutiossa mukana tai tekisi seksityötä.

Jaana Kauppinen
Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.Markku Pelkonen / Yle

Hän arvioi, että kun asiaa tarkastelee lainsäädännön kannalta, niin ylläpitosuhteissa prostituution määritelmä saattaa kuitenkin täyttyä juridisella tasolla.

Kauppinen muistuttaa, että vastikkeellisesta suhteesta kuukausittain taloudellista etua saavan pitäisi lain mukaan maksaa verot tuloistaan.

– Kyllä verottajakin kiinnostuu, jos saa asian tietoonsa. Ei ole olemassa tulolähdettä, joka ei ole verotettavaa.

Suosittua Tanskassa, Suomessa kasvu hitaampaa

SugarDaters toimii tällä hetkellä lähes 30 maassa. Suomenkielisen treffisivustonsa yhtiö avasi runsas vuosi sitten.

Sivuston bisnesmalli toimii siten, että sugar babet ja toy boyt voivat jättää ilmoituksensa ilmaiseksi. Sugar daddyt ja mamat joutuvat puolestaan maksamaan kuukausimaksun, jotta he voivat lähettää viestejä sugar babeille ja toy boyille.

Jørgensen kertoo, että heidän palvelussaan on tällä hetkellä noin 2 500 suomalaista profiilia. Niistä yhteensä 85 prosenttia on sugar babeja ja sugar daddyja. Loput ovat toy boyta ja pieni vähemmistö sugar mamoja.

– Toukokuussa tähän mennessä palveluumme on liittynyt noin sata uutta käyttäjää Suomesta. Suurin osa heistä on sugar babeja.

Jørgensen arvioi, että sokerideittailu on kasvava ilmiö lähes jokaisessa maassa, jossa SugarDaters toimii. Hän sanoo, että ilmiö nousi trendiksi Tanskassa muutama vuosi sitten, ja Ruotsi sekä Norja ovat seuranneet perässä.

– Suomi ei kuulu tällä hetkellä pääkohteisiimme, koska kasvu siellä ei ole fantastista. Mutta uskon, että kehitys seuraa pohjoismaista mallia.

Valkoisia lautasia ja tyhjiä kristallilaseja pinkissä ravintolassa.
AOP

Sopimusten pitäminen voi tuottaa ongelmia

Toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo, että Pro-tukipisteeseen tulee yhteydenottoja ylläpitosuhteissa olevilta silloin, kun suhteissa tulee ongelmia.

Maksaja ja vastaanottava osapuoli saattavat olla esimerkiksi eri mieltä sopimusten sisällöstä, tai vastaanottaja haluaa irti sopimuksesta. Toiset saattavat vain haluta keskustella siitä, millaiseen toimintaan he ovat lähteneet mukaan.

Kauppisen mukaan ongelmana voi olla esimerkiksi se, jos asuntoedun tarjonnut korvauksen maksaja kyllästyy vastaanottajaan. Silloin kysymykseksi nousee, joutuuko vastaanottaja välittömästi pihalle asunnosta.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat sellaiset korvauksen saajat, jotka ovat ulkomaalaisia, joilla ei ole oikeutta tehdä töitä Suomessa.

– Jos tämä sopimus raukeaa, niin se ihminen on tosi kovassa pulassa. Silloin hän tarvitsee tukea ja neuvoa, että miten eteenpäin.

Valtaosa ilmoituksista näyttää asiallisilta

SugarDaters antoi Yle Uutisille palveluunsa käyttöoikeudet, joiden avulla pystyimme tutustumaan Suomesta varakasta kumppania etsivien nuorten naisten ja miesten jättämiin ilmoituksiin.

Suurimmassa osassa ilmoituksista oli mukana vähintään yksi kuva, tietoja ilmoittajasta kuten pituus ja paino, sekä esittelyteksti, jossa henkilö kertoi, mitä hän oli etsimässä.

Useimmiten ilmoitukset muistuttivat tavallisia seuranhakuilmoituksia. Joissakin teksteissä ilmoittaja kertoi suoraan, millaista taloudellista etua hän halusi etsimältään kumppanilta.

Toivomuslistoilla oli esimerkiksi asumiseen tai kauneudenhoitotuotteisiin liittyvien menojen kustantamista. Moni kertoi olevansa kiinnostunut matkustamisesta.

Toimitusjohtaja Rikki Tholstrup Jørgensen vakuuttaa, että palvelun ylläpito tarkastaa manuaalisesti kaikkien profiilien esittelytekstit. Lisäksi käyttäjillä on mahdollisuus tehdä ilmoitus ylläpidolle epäasiallisista profiileista.

– Jos jokin profiili mainostaa prostituutiota, niin me poistamme sen.

Silti sivustolta löytyi nopeasti pari ilmoitusta, jotka viittasivat maksullisten seksipalveluiden tarjoamiseen. Eräässä ilmoituksessa esimerkiksi luki "Moikka! Olen 19v opiskelija ja etsin itelleni rahoittajaa tietty seksiä vastaan :)".

Lisäksi löysimme yhden ilmoituksen, jossa sugar babe oli ilmeisesti vailla kannabista.