1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalainen pelifirma risteytti Pokémonin ja Angry Birdsin: syntyi kännykkäpeli, jonka avulla kaikkien pitäisi oppia hiukkasfysiikkaa

Suomalaispelin tarkoituksena on sytyttää riemu uuden oppimista kohtaan, kuitenkaan syrjäyttämättä kouluja ja opettajia.

Kotimaan uutiset
Lightneer brändijohtaja Peter Westerbacka toimitusjohtaja Lauri Järvilehto.
Lightneerin brändijohtajan Peter Vesterbackan ja toimitusjohtajan Lauri Järvilehdon toiveissa on, että Big Bang Legends -pelin hahmot tekevät alkuaineet ja hiukkasfysiikan paremmin tutuiksi lapsille.Pekka Tynell / Yle

Tänään julkaistavan Big Bang Legends -mobiilipelin (siirryt toiseen palveluun) tekijöiden tavoite on kunnianhimoinen: olla maailman paras kännykkäpeli ja opettaa samalla pelaajilleen hiukkasfysiikkaa. Vaikka pelin tehnyt Lightneer-firma on perustettu vasta pari vuotta sitten, ei sen suuret suunnitelmat tule tyhjästä.

Yrityksen taustalta löytyy muun muassa Angry Birdsistä tunnettuja pelialan konkareita. Lightneerin perustajiin kuuluva ja firman brändijohtajana työskentelevän Peter Vesterbackan mukaan heidän lähtökohtanaan on kilpailla rinta rinnan menestyneimpien mobiilipelien kanssa.

– Kilpailemme samassa sarjassa pokémonien, angry birdsien ja clash of clansien kanssa, ja niille pitää pärjätä. Meidät erottaa niistä tietysti se, että pelaamalla meidän peliämme, oppii samalla hiukkasfysiikkaa, Vesterbacka lupaa.

Opetuspeli viihdepelin vaatteissa

Vaikka Big Bang Legends näyttää ja tuntuu viihdepeliltä, on hiukkasfysiikan oppiminen haluttu tekijöiden mukaan pitää kaiken keskiössä. Erilaiset alkuaineet ja atomit tehdään tutuiksi pelihahmojen ja niiden toiminnan kautta. Oppimisen pitäisikin tapahtua pelaamisen sivutuotteena. Lightneerin toimitusjohtajan Lauri Järvilehdon mukaan pelistä voi parhaillaan oppia jotain jo varttitunnissa.

– Olemme testanneet peliä kymmenissä luokkahuoneissa eri puolilla maailmaa. Oppilaat ovat pelanneet 15 minuuttia, jonka jälkeen olemme kysyneet kuinka monta kvarkkia tarvitaan protoniin, ja kaikki ovat viitanneet, Järvilehto kertoo.

Meidän näkökulmasta pelit eivät kuitenkaan voi kilpailla opettajan tai koulun kanssa, vaan pelit ovat ennemmin puuttuva lenkki.

Lauri Järvilehto, toimitusjohtaja, Lightneer

Pelien avulla oppiminen ei rajoutu pelkästään hiukkasfysiikkaan, vaan Järvilehdon mielestä pelaamalla voidaan opettaa melkein mitä tahansa aina historiasta, kielten opiskeluun ja matematiikkaan saakka. Lightneerilla uskotaan, että pelit voivat tuoda oppimiseen paljon ja sytyttää riemun uuden opiskeluun.

– Meidän näkökulmasta pelit eivät kuitenkaan voi kilpailla opettajan tai koulun kanssa, vaan pelit ovat ennemmin puuttuva lenkki.

Tuhtia tiedettä huippuammattilaisten pureskelemana

Big Bang Legends on suunnattu ensisijaisesti lapsille ja nuorille, mutta tekijöiden mukaan pelissä riittää opittavaa myös aikuisille. Pelin sisällöillä on vahva tieteellinen pohja, sillä suunnittelussa on ollut alusta asti mukana huippututkijoita muun muassa Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNistä ja kansainvälisistä huippuyliopistoista.

Pelissä esiintyy myös BBC:n tiededokumenteista tuttu Oxfordin yliopiston matematiikan professori Marcus du Sautoy, jonka 30 sekunnin mittaisia tietoiskuja tarjoillaan pelissä lisätietoa kaipaaville. Professorin mukaan tieteen ymmärrettäväksi tekeminen muistuttaa tarinankerrontaa ja sitä on pelissä hyödynnetty.

Me kaikki pidämme hyvistä tarinoista ja jos kerrot tarinan oikealla tavalla, niin se voi opettaa todellista tiedettä ja välittää sitä innostusta, jota tieteen tekemiseen liittyy.

Marcus du Sautoy, professori, Oxfordin yliopisto

– Tiede on täynnä erilaisia "hahmoja", kuten atomit ja solut. Jokaisella näistä asioista on oma erityislaatuinen persoonallisuutensa. Minusta niiden tunnistaminen on tärkeää. Me kaikki pidämme hyvistä tarinoista ja jos kerrot tarinan oikealla tavalla, niin se voi opettaa todellista tiedettä ja välittää sitä innostusta, jota tieteen tekemiseen liittyy.

Du Sautoy pitääkin pelejä opiskelun tulevaisuutena, sillä niiden avulla lapset ja nuoret voidaan tutustuttaa tieteen termeihin ja kieleen jo varhaisessa vaiheessa.

– Pelin avulla lapset tutustuvat termeihin kuten kvarkki, hiili ja happi jo ennen kuin he menevät kouluun. Kun samat asiat tulevat vastaan koulussa,niin heillä on jo tieteen kieli valmiina ja he ovat avoimia oppimaan lisää, du Sautoy avaa.

Marcus du Sautoy
Oxfordin yliopiston professorin Marcus du Sautoyn mielestä pelit ovat opiskelun tulevaisuus.Jari Kovalainen / Yle

Opetuspelit eivät ole olleet jättimenestyksiä

Opetuspelejä on nähty ennenkin pelimarkkinoilla, mutta niistä ei ole yleensä tullut valtaisia menestyksiä. Järvilehdon mukaan kansainvälisillä pelilistoilla oppimiseen keskittyneitä pelejä ei juuri suosituimpien joukossa ole näkynyt. Lightneer haluaa muuttaa tämän ja Big Bang Legendsissä laatuun on pyritty panostamaan joka työvaiheessa.

– Peliä ei ole rakennettu siten, että tässä vähän fysiikkaa ja laitettu krumeluuria sen päälle. Kaikki pelin 118 alkuainehahmoa on esimerkiksi käsin piirretty ja meidän hahmosuunnittelijat ovat tehneet niille todella pitkät luonnekuvaukset. Pelinteon prosessi on ollut aivan samanlainen kuin minkä tahansa maailmanluokan mobiilipelillä, Järvilehto avaa.

Lightneer on lainannut uutuuteensa elementtejä Pokémon Go:n ja Angy Birdsin kaltaisilta menestyspeleiltä. Big Bang Legendsin alkuaineita kerätään samaan tapaan galleriaan kuten Pokémon-hahmoja. Pelin hiukkaskiihdytin taas muistuttaa hieman vihaisten lintujen ritsaa. Tekijät odottavat pelinsä menestyvän kaupallisesti ja firman peleistä on tarkoitus jalostaa maailmanluokan liiketoimintaa. Taloudellinen menestys ei kuitenkaan ole tärkeintä.

– Firma on olemassa, että pystyttäisiin tuomaan uudentyyppinen oppiminen isoksi globaaliksi ilmiöksi, joka ei keskity vain kehittyneisiin maihin, vaan myös kehittyviin maihin, Järvilehto linjaa.

Juttua muokattu 18.5.2017 klo 12.59. Korjattu pääkuvan kuvatekstistä yrityksen ja brändijohtajan nimistä kirjoitusvirheet.

Lue seuraavaksi