Hyppää sisältöön

ICT työllistää nyt enemmän kuin Nokia huippuvuosinaan – "Oulussa on erinomaista yrittää"

Oulussa on muutamassa vuodessa menty positiivisesti rakennemuutoksen työttömyysaallon yli ja satsattu voimia pienyritysten perustamiseen.

Kuva: Ralf Hirschberger / EPA

OULU ICT-alan lasketaan työllistävän kaupungissa jo enemmän ihmisiä kuin Nokia huippuvuosina.

Vaikka yksittäisten yritysten työntekijämäärä jääkin usein alle kymmeneen henkeen, on pienyritysten merkitys Oulun muutaman vuoden takaisen suurtyöttömyyden korjaamisessa ollut erittäin merkittävä. Tämän vuosikymmenen aikana kaupunkiin on perustettu noin 300 uutta yritystä.

Uudet pienyritykset eivät toki ole yksin vetäneet Oulua ahdingosta kuivalle maalla. Kaupunkiin on rantautunut muutamassa vuodessa kolmisenkymmentä ulkomaista yritystä ja vanhatkin firmat ovat rekrytoineet viime vuosina lisää väkeä. Silti Oulu on myös maan neljänneksi suurin startup-yritysten keskittymä.

Vain muutama vuosi sitten Oulussa jäi työttömäksi tuhansia ICT-alan ammattilaisia, kun suuret alan toimijat sulkivat tehtaitaan. Kun Nokian matkapuhelinyksiköt elivät suuruuden aikaansa, ala työllisti Oulussa noin 12 000 ihmistä. Tänään vastaavan luvun lasketaan olevan jo noin 13 000. Uusista tietotekniikka-alan ammattilaisista alkaakin olla jopa pulaa.

Ammattikorkeakoulusta syntynyt useita yrityksiä

Oulun ammattikorkeakoulun Labs-opiskeluympäristöistä on syntynyt viiden vuoden aikana 14 uutta yritystä. Useimmat firmoista ovat pieniä, eivätkä kaikki ole päässeet juuri alkua pitemmälle, mutta henkiin jääneiden yritysten työllistävä vaikutus on silti merkittävä.

Oulussa on erinomaista yrittää.

Juho P. Mattila

Esimerkiksi parisen vuotta toiminut pelialan Game Labista syntynyt Kaamos Games työllistää tätä nykyä kuusi työntekijää.

– Itse lähdin mukaan Game Labiin sillä mielellä, että halusin löytää sieltä ihmisiä, jotka myös haluaisivat perustaa pelifirman ja sellainen joukko sieltä sitten myös löytyi, kertoo Kaamos Gamesin luova johtaja ja yksi sen perustajäsenistä Juho E. Mattila.

Kaamos Games tekee omien pelien lisäksi myös alihankintatöitä muille alan firmoille. Sen tiimiin kuuluu myös Nokiassa ja Microsoftissa uran tehneitä ex-nokialaisia.

Satsaus yrittämiseen tuottanut tuloksia

Rakennemuutoksessa Oulussa satsattiin työllisyyskoulutuksen lisäksi yrittäjyyteen ja erilaisiin yrityskiihdyttämöihin. Se näyttää tuoneen tulosta.

Myös Oulun startup-yritysten keskinäinen yhteistyö tuntuu toimivan. Yrittäjien kesken on syntynyt omia yhteisöjä, jotka tukevat toisiaan.

– Oulussa on erinomaista yrittää. Täällä ovat esimerkiksi nämä Oamk Labsit, Oulun kaupunki, Business Oulu ja yritykset, jotka ovat kaikki lähellä toisiaan. Startup -yhteisö on hyvin tiivis ja täällä järjestetään paljon tapahtumia, sanoo Scandicode yrityksen toimitusjohtaja ja sen yksi perustaja Juho P. Mattila.

Startup -yhteisö on hyvin tiivis.

Juho P. Mattila

Vaikka yritysten välillä on kilpailua, niillä on Juho P. Mattilan mukaan myös paljon yhteistyötä.

– Toisten tukemista ja motivointia sekä hyvien vinkkien vaihtamista.

Myös Scandicoden syntytarina juontaa Oamk Labseihin. Se on kehittänyt sovelluksen, jolla voidaan testata henkilöiden toimintakykyä ja sitä pilotoidaan parhaillaan kaupungin hyvinvointikeskuksissa.