1. yle.fi
  2. Uutiset

Pikkukunta rakensi talkoilla portaat, joilla pääsee vain hikeen – "Jalan on noustava, jotta pärjää"

Suomalaiset innostuivat takavuosina lenkkeilemään. Nyt on porraskävelybuumin aika.

fyysinen kunto
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Pikkukunta rakensi talkoilla portaat, joilla pääsee vain hikeen
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Pikkukunta rakensi talkoilla portaat, joilla pääsee vain hikeen

MarttilaMarttilan päiväkodin lapsilla on uutta ihmeteltävää. Päiväkodin piha-aidan taakse, kalliorinteelle on rakennettu leveät portaat. Rappuset kulkevat alhaalta kallion päälle ja toiselta reunalta alas.

Yleensä rappusilla on kulkemiseen liittyvä merkitys, mutta Marttilassa asia on ajateltu uudella tavalla. Portaiden tarkoituksena on kehittää lihaskuntoa ja panna veri kiertämään. Portaita pitkin loikkivat marttilalaiset jalkapalloilijat, yleisurheilijat ja muut urheilun harrastajat.

Heli Hirssilä on esimerkillinen liikkuja. Hän reissailee paljon, ja Marttilan maisemissa hän taittaa kesäkelillä matkat polkupyörällä. Usein kuntoportaat osuvat matkan varrelle, ja niissä on mukava loikkia.

– Olen todella iloinen näistä rappusista. Tiedän, että lihaksista täytyy pitää huolta. Jalan on noustava, jotta pärjää, Heli Hirssilä kuittaa.

Mainio vekotin ikäihmisille

Marttilan kunnan vapaa-aikasihteeri Kirsti Keskitalo ja vanhustyönjohtaja Maria Vesala oivalsivat aika pian, että kuntoportaat on mainio väline myös ikäihmisten lihaskunnon kehittämiseen.

Marttila on liittynyt mukaan valtakunnalliseen Voimaa vanhuuteen -kärkihankkeeseen, jossa varsinkin kotona asuville ikäihmisille keksitään liikunnallisia virikkeitä.

– Yksi askel portaissa vastaa kymmentä askelta tasamaalla. Portaat toimivat siis hyvin lihaskuntotreeneissä, pohtii Kirsti Keskitalo.

– Kun ikäihmiset kehittävät lihaskuntoaan, he pärjäävät pidempään kotioloissa, jatkaa Maria Vesala.

Portaille voi kehitellä monenlaisia liikuntaharjoitteita.
Portaille voi kehitellä monenlaisia liikuntaharjoitteita. Yle / Lassi Lähteenmäki

Portaat lahjoitusvaroilla

Uudet portaat ilmestyivät Marttilan maisemaan nopeasti. Paikallinen urheiluseura oli saanut lahjoituksen, ja se päätettiin käyttää portaisiin. Ne rakennettiin talkoovoimin, ja nyt ne ovat kaikkien marttilalaisten käytössä.

Vastaavia kuntoportaita on viime aikoina rakennettu eri puolille Suomea. Mihinkään johtamattomia portaita kolutaan kuntoilumielessä muun muassa Riihimäellä ja Mäntyharjussa (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi