yle.fi-etusivu

Suomenselän metsäpeuroja ei saatu laskettua: lumi suli kesken urakan

Laskentaa yritetään taas ensi talvena, vaikka muuten se tehdään joka toinen vuosi.

peurat
Kuva metsäpeurojen laskentaa tekevän helikopterin ohjaamosta avautuvaan Lappajärven metsäiseen maastoon.
Petri Timonen / Luonnonvarakeskus

Suomenselän metsäpeuralaskenta epäonnistui tältä vuodelta, koska lumi suli kesken laskentojen. Lumen vähyys on haitannut laskentoja ennenkin.

– Kyllä se Suomenselällä on ollut aikamoinen riski. Talvet eivät ole olleet kovin lumisia, siksi on olemassa riski, ettei laskenta aina onnistu, Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Paasivaara sanoo.

Luonnonvarakeskus yritti laskea alueen peuroja maaliskuussa. Työtä tehtiin helikopterilennoilla 10 päivää, kunnes laskenta keskeytyi lumen sulamiseen. Laskentatyö vaatii lumipeitteen, koska ilman sitä peuroja ei voi ilmasta käsin erottaa maastosta.

Kainuussa 750 metsäpeuraa

Työ tehdään tavallisesti helmi-maaliskuun taitteessa. Silloin on todennäköisimmin lunta.

– Lisäksi peurojen jakauma on silloin suppeimmillaan. Ne ovat asettautuneet talvilaitumille eivätkä liiku kovin paljon, Antti Paasivaara kertoo.

Metsäpeuroja Lappajärven metsissä nähtynä ylhäältä helikopterista
Petri Timonen / Luonnonvarakeskus

Ensi talvena laskentoja yritetään uusiksi. Edellisessä onnistuneessa laskennassa kaksi vuotta sitten Suomenselällä arvioitiin olevan vajaat 1300 peuraa.

Metsäpeuroja on Suomenselän lisäksi Kainuussa. Siellä tämän vuoden laskenta onnistui, tulokseksi saatiin noin 750 metsäpeuraa.

Metsäpeura metsästettiin Suomessa sukupuuttoon 1910-luvulla. Sotien jälkeen muutamia yksilöitä siirrettiin Suomenselälle. Suomenselän metsäpeurakanta on ollut kasvusuunnassa, mutta Kainuun kanta on 2000-luvulla supistunut.