1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tenojoki

Tenon kalastussopimukselta puuttuu paikallinen tuki

Tenon uudelta kalastussopimukselta puuttuu paikallisten ihmisten hyväksyntä. Lapin ely-keskuksen kalatalousasiantuntijan mukaan sopimus ei saa alueen väestön tukea Tenon kummallakaan rannalla, ei Suomessa eikä Norjassa.

Tenojoki
Tenojoki
Ellen Ravdna

Teno on vielä jäässä. Utsjoella arvellaan, että jäidenlähtö voi mennä kesäkuun alkuun. Silloin alkaa ensimmäinen kalastuskausi uuden ja kiistellyn Tenon kalastussäännön aikana.

Norjan ja Suomen sopima uusi kalastussääntö leikkasi eniten Tenon paikallisten perinnepyyntiä eli lohipadoilla ja kulkuttamalla lohta pyytävien ja turistien kalastusmahdollisuuksia. Näin arvioi Lapin ely-keskuksen kalatalousasiantuntija Kare Koivisto.

Koiviston mukaan säännöllä ei ole paikallista tukea. Hyväksyntä on heikkoa, koska Suomen ja Norjan hallitukset virkamiehineen valmistelivat uuden Tenojoen kalastussopimuksen Oslossa ja Helsingissä. Paikallisia asukkaita ja asiantuntijoita kuultiin huonosti.

Elyn kalatalousasiantuntija Kare Koivisto on parhaillaan virkamatkalla Utsjoella. hän keskustellut Tenolla kalastavien paikallisten asukkaiden ja viranomaisten uuden kalastussäännöstä, jolle ensi kesän kalastuskausi on ensimmäinen.

– Hyvin eteläpainotteisesti tehtiin tämä sääntö. Se on aiheuttanut täällä paikallisissa myös paljon närää. Ollaan hankalassa tilanteessa, kun tästä puuttuu se paikallisten tuki kummaltakin puolelta jokea. Sekä norjalaisten että suomalaisten paikallisten tahojen tuki puuttuu tältä säännöltä, sanoo kalatalousasiantuntija Kare Koivisto.

Tenon saamelaisten perinteistä lohestusta ja turistien lohijahtia leikattiin eniten

Suomessa eduskunnan perustuslakivaliokunta ja oikeuskansleri ovat arvostelleet hallituksen laiminlyöneen saamelaisten kuulemisen Tenon sopimuksen valmistelussa.

Tenon uudet kalastusrajoituksen voivat kaataa matkailuyrityksiä Utsjoella. Norjan ja Suomen sopima uusi lohisopimus leikkaa turistikalastuslupien määrästä yli puolet entiseen verrattuna. Sopimusneuvottelujen aikaan tavoitteena oli vähentää kalastusta kolmekymmentä prosenttia.

– Se säätelyvaikutus on isompi kuin se kolmannes, se on jopa yli puolet. Turistien rantakalastuksen osalta Suomen rannalla lupakiintiö on vain yksi kolmasosa siitä mitä sinne on aikaisemmin lupia lunastettu eli se leikkaus on ollut kaksi kolmasosaa. Sillä on merkittävät vaikutukset nimenomaan tähän turismielinkeinoon täällä. Kun viedään puolet pois kauden tuloksesta, niin kyllä sillä merkittävä vaikutus on. Täällä varmasti osa joutuu jopa lopettamaan sen toimintansa tämän takia, arvioi kalatalousasiantuntija Kare Koivisto virkamatkalta Utsjoelta Yle Lapille.

Tenon uuden kalastussäännön lisäksi Utsjoella ja Inarissa on arvosteltu ankarasti uutta kalastuslakia joka hävitti paikallisilta asukkailta kalastusluvat lohikalapitoisiin jokiin. Nyt paikalliset joutuvat jonottamaan lupia netissä lupakiintiöistä.

Utsjoella ja Inarissa on odotettavissa, että kaikki paikalliset asukkaat eivät alistu uusiin tiukennettuihin kalastusrajoituksiin.

Lue seuraavaksi