1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Cannesissa: Euroopan suurinta elokuvafestivaalia suojataan terrorismilta kukkaruukuilla

Cannesin elokuvajuhlien turvallisuuteen on satsattu miljoonia euroja.

Cannesin elokuvajuhlat
valtavia kukkaruukkuja kadulla
Cannesin elokuvajuhlia turvataan mittavilla järjestelyillä. Valtavien kukkaruukkujen on tarkoitus estää Nizzan iskun tapaista hyökkäystä, jossa väkijoukkoon ajetaan rekalla.Juulia Klemola

Cannesin elokuvajuhlien avajaisia vietetään keskiviikkona 70. kerran. Avajaiselokuvana esitetään ranskalaisen Arnaud Desplechinin uusin elokuva Les Fantômes d'Ismaël. Euroopan suurimman elokuvafestivaalin tähtiloistoa varjostaa Ranskan jatkuva terroriuhka.

Ranskan Rivieralla on kuitenkin varauduttu uhkaan. Turvatoimiin kiinnitettiin erityistä huomiota jo viime vuonna, mutta tänä vuonna Cannesin pieni rantakaupunki on satsannut niihin miljoonia euroja lisää.

Kävellessäni kaupungin rantabulevardia Croisettea pitkin, sotilaisiin ja aseistautuneisiin poliiseihin törmää viiden minuutin välein.

Kukilla iskuja vastaan

Sotilaiden ja poliisien sijasta näyttävin turvatoimi Cannesissa lienee kuitenkin kävelykadun ja autotien väliin asetetut 400 jättimäistä kukkaruukkua. Puolitoista metriä korkeiden betoniruukkujen tarkoituksena on estää mahdollinen rekka-autolla tehtävä isku.

Cannesin rantabulevardia muistuttavalle kävelykadullle tehty isku vaati viime heinäkuussa Cannesin naapurikaupungissa Nizzassa 85 ihmisen hengen. Iskussa haavoittui yli 200 ihmistä.

sotilaita rantakadulla
Cannesin rantabulevardilla ei voi kävellä huomaamatta poliiseja ja sotilaita elokuvajuhlien aikana.Juulia Klemola

Kukkaruukkujen lisäksi poliisi on varannut 160 metriä piikkiketjua kulkuneuvojen pysäyttämiseen ja kutsunut avukseen lisäjoukkoja kaupungin ulkopuolelta. Variety-lehden mukaan kaupunki on satsannut viisi miljoonaa euroa uusiin automaattisiin katutolppiin.

Elokuvafestivaalin sydämen eli festivaalipalatsin turvallisuudesta huolehditaan muun muassa metallinpaljastuskojeilla ja pommikoirilla.

Näkymätöntä turvaa

Yksi vähemmän näkyvistä uusista turvatoimista on viime vuosina yleistyneiden dronejen eli lennokkien torjuntaan tarkoitettu järjestelmä. Lehtitietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) uusi järjestelmä on ollut käytössä aiemmin Pariisissa.

Katuja partioivien sotilaiden ja poliisien lisäksi satoja vapaaehtoisia siviilejä on värvätty tarkkailemaan epäilyttävää toimintaa.

Myös rantakaupungin valvontaa mereltä on tiukennettu. Viime vuonna merta vartioi valtava sotalaiva. Sei ei kuitenkaan onnistunut estämään edes ranskalaisen internetyhtiön markkinointitempausta (siirryt toiseen palveluun), jossa joukko sotilaspukuun pukeutuneita miehiä rantautui luksushotellin laituriin. Tempaus säikäytti pahasti hotellin asiakkaat.

Turvamiesten aseet syyniin

Festivaali odottaa juhlavuotensa vieraiksi isoa määrää tähtiä, joiden joukossa ovat muun muassa Isabelle Huppert, Jake Gyllenhaal, Joaquin Phoenix, Kristen Stewart ja Nicole Kidman. Tähtien turvamiehet joutuvat hyväksyttämään aseensa alueellisilla viranomaisilla ja Ranskan sisäministeriössä.

Viime vuodesta alkaen kaupunkia vartioi myös noin 550 turvakameraa. Ranskan tihein turvakameroiden verkko tarkoittaa, että Cannesissa on yksi kamera 140:tä asukasta kohden.

Ranska on ollut hätätilassa Pariisin vuoden 2015 terrori-iskuista lähtien. Iskuissa kuoli 130 ihmistä.

Cannesin elokuvajuhlien puheenjohtaja Pierre Lescure vakuuttaa medialle, että mahdollisten elokuvanäytösten myöhästymisen lisäksi ongelmia ei pitäisi tulla.

– Festivaalin 70. vuosipäivä tulee olemaan enemmän syntymäpäiväjuhla kuin muistotilaisuus, Lescure sanoo.

Lähteet: Reuters, Variety, The Hollywood Reporter, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi