Puoli Suomea joutui virittämään tv-kanavansa uudelleen

Antennitelevisioverkon uusi toimilupakausi alkoi keskiviikkona. Joillakin paikkakunnilla maksukanavat saa näkyviin vain laajakaistan kautta.

Antennitelevisio
Kaukosäädin
Yle

Suomen antennitelevisiotalouksissa keskiviikko on ollut mullistuksen aikaa. Antenniverkosta huolehtiva Digita ilmoitti aamulla saaneensa tekniset muutostyöt uudelle toimilupakaudelle (siirryt toiseen palveluun) valmiiksi. Joitakin täytelähettimiä käynnistellään vielä torstaiaamuna, mutta muutoin koko Suomi on saatu uuteen antennitodellisuuteen.

Mullistus on tarkoittanut sitä, että antennitalouksissa on pitänyt hakea television kanavapaikat (siirryt toiseen palveluun) uudelleen. Muutos on koskenut reilua miljoonaa kotitaloutta.

Vain vähän kiukkuista palautetta

Uudehkot vastaanottimet osaavat tehdä kanavahaun automaattisesti, mutta vanhemmissa malleissa kanavat on pitänyt hakea käsin. Vanhoissa digibokseissa sekään ei tepsi, vaan koko laite pitää palauttaa ensin tehdasasetuksiin ja sitten virittää kanavat vasta uudelleen.

Viestintäviraston, Digitan ja maksukanavia operoivan DNA:n mukaan muutos on sujunut suhteellisen hyvin ja kiukkuista palautetta on tullut varsin maltillisesti.

Kanavien veivaus uusille paikoille johtuu siitä, että Viestintävirasto ja Valtioneuvosto myönsivät viime tammikuussa kanaville toimiluvat uudelle kymmenvuotiskaudelle. Uudet ohjelmistotoimiluvat eivät sido tv-kanavia tiettyyn kanavanippuun, eikä toimiluvissa ole peittovelvoitteita. Näin tv-yhtiöt voivat aiempaa vapaammin valita kanavanipun ja sopia kanaviensa peittoalueista. Tv-näkyvyyden ja radion kuuluvuuden voi tarkistaa Digitan karttapalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

Osa Suomea katveessa

Kuluttajalle tämä tarkoittaa sitä, että joidenkin kanavien peittoalueiden muuttuessa osalla katsojista kanavatarjonta väheni. Näin on käynyt monessa kunnassa, joissa kanavaniput B ja F ja siten myös niillä olevat varsinaiset maksukanavat jäävät näkymättä.

Katveeseen jäävät periaatteessa harvaan asutut alueet Itä-Suomesta ja Lappi. B- ja F-kanavanippujen peittoalueen voi katsoa Digitan kartasta (siirryt toiseen palveluun). Kaikkien kanavanippujen peittoalueet on nähtävissä Digitan näkyvyysalueita esittelevältä sivulta (siirryt toiseen palveluun).

DNA:sta kerrotaan, että katvealueiden maksu-tv-asiakkaisiin on oltu yhteydessä useaan kertaan ennen uudistusta ja heille on tarjottu ratkaisuja (siirryt toiseen palveluun), joiden avulla maksukanavat saadaan näkymään laajakaistaverkon kautta.