Koe uusi yle.fi

Länsirannikon yliopistosairaalan rakentaminen hankalaa osakeyhtiömuodossa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja on esittänyt eduskunnan hallintovaliokunnalle, että sote-uudistuksessa mahdollistettaisiin maakunnille ylimaakunnallisten liikelaitosten perustaminen.

Sote-uudistus
Sote sana.
Yle Uutisgrafiikka

Länsirannikon yliopistosairaalan toteuttaminen vaatinee muutoksia valmisteilla olevaan sote-uudistukseen.

Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit suunnittelevat yhteisen sairaalan perustamista. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajan Leena Setälän mukaan eduskunnan käsittelyssä olevassa sote-lainsäädännössä ei ole otettu huomioon, miten maakunnat voisivat perustaa maakuntarajat ylittäviä sairaaloita.

"Osakeyhtiö hankala ratkaisu"

Maakunnat voivat kyllä perustaa osakeyhtiömuotoisia sairaaloita, mutta se ei ole Setälän mukaan toimiva ratkaisu.

– Osakeyhtiö on hankala vaihtoehto yliopistollisen sairaalan laajentamisen pohjaksi. Osakeyhtiöpohjainen toiminta sulkee pois mahdollisuuden merkittävään julkisen vallan käyttöön, jota tarvitaan esimerkiksi psykiatrisessa hoidossa, Setälä sanoo.

Yhtiömuotoisessa yliopistosairaalassa ei voitaisi tuottaa psykiatrisia palveluja.

Sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä

Setälä on esittänyt eduskunnan hallintovaliokunnalle toiveen, että sote-uudistuksessa mahdollistettaisiin maakunnille ylimaakunnallisten liikelaitosten perustaminen, koska liikelaitokset voivat käyttää julkista valtaa.

– Yhtiömuotoisessa yliopistosairaalassa ei voitaisi tuottaa psykiatrisia palveluja. Samat ongelmat koskevat muun muassa kehitysvammaisten palvelujen tuottamista yli maakuntarajojen, Setälä korostaa.

Eduskunta käsittelee parhaillaan sote-uudistusta koskevaa lainsäädäntöä. Päätöksiä on Uutissuomalaisen tietojen mukaan tarkoitus tehdä syksyllä.