Vanhan Vaasan koulua korjattu jo vuosia – riippumaton selvitys tulossa

Vanhan Vaasan koulun sisäilmaongelmia on pyritty korjaamaan jo vuosia. Tulevana kesänä koulun kunnosta tehdään selvitys ja syksyllä kysely oppilaiden voinnista.

sisäilmaongelmat
Vanhan Vaasan koulun ovi
Jarkko Heikkinen / Yle

Vanhan Vaasan koulua on korjattu ja remontoitu ainakin vuodesta 2006 lähtien. Rehtori Jyrki Jokinen muistaa, että tuolloin koulun päärakennukseen laitettiin uusi ilmastointi ja sen jälkeen on korjattu useita kohteita. Evakkoonkin on joistain tiloista lähdetty.

Samaa sanoo Vaasan kaupungin talotoimen toimitilajohtaja Tapio Ollikainen, jonka mukaan koulussa on ollut paljon yksittäisiä korjauskohteita, jotka on hoidettu kuntoon.

– Vanhemmat ovat päätelleet, että on muutakin, kun näitä tapahtumia on niin paljon, Ollikainen sanoo.

Vanhan Vaasan koulu
Jarkko Heikkinen / Yle

Riippumaton asiantuntija tutkii

Vanhan Vaasan koulun vanhempaintoimikunta on ilmoittanut, että se järjestää mielenilmauksen eli koululakon perjantaina 26. toukokuuta. Silloin oppilaita ei viedä kouluun. Mielenilmauksen syynä ovat koulun sisäilmaongelmat ja niihin puuttumisessa nähdyt puutteet.

Tapio Ollikaisen mukaan vanhempien mielenilmauksesta keskusteltiin jo maaliskuussa koulun vanhempainillassa. Hän kertoo olleensa tuolloin vasta aloittanut tehtävässään ja pyytäneensä vanhemmilta aikalisää koulun asioihin tutustumiseen.

– Tämä oli hyvä aikalisä vanhempainyhdistykseltä ja se on käytetty asioiden selvittelyyn, Ollikainen sanoo.

Kevään selvittelyjen lopputulema on Ollikaisen mukaan se, että ensi kesän aikana riippumaton ulkopuolinen toimija Etelä-Suomesta tutustuu koulun asiakirjoihin ja kouluun, ja muodostaa asiasta oman näkemyksensä.

– En ota kantaa vanhempien lakonuhkaan, Ollikainen sanoo.

– Toisaalta ymmärrän, että projekti on kestänyt kauan, mutta toisaalta kaupunki on tehnyt toimenpiteitä ja aina on ollut selkeä syy sille, mitä on tehty.

Kysely syksyllä

Luvassa on myös kouluterveydenhuollon toteuttama kysely, jolla kartoitetaan oppilaiden tilannetta. Kysely toteutetaan Vanhan Vaasan koulun ohella myös toisella ns. vertailukoululla ensi syksynä Wilman välityksellä.

– Henkilökunnan kyselyn tekee työterveys, jos he katsovat sen tarpeelliseksi, Jokinen sanoo.

Jyrki Jokisen mukaan yhteistyö vanhempainyhdistyksen kanssa on ollut toimivaa ja sisäilmaongelmiin liittyviä asioita on viety yhdessä eteenpäin. Vanhempainyhdistyksen lakonuhka on hänelle uusi tilanne.

– Opettajat ja henkilökunta ovat normaalisti töissä. Tänne tulee tai ei tule oppilaita. Oppilaiden kannalta on ikävä asia, kun jää opetusta pois. Toivoisin, että jollain muulla tavalla voitaisiin näitä asioita hoitaa ja yhdessä koitettaisiin mennä eteenpäin, Jokinen sanoo.