Koe uusi yle.fi

Ydinvoiman vastustajat ottivat erävoiton Helsingissä – uusi valtuusto päättää kannan Fennovoiman ydinvoimalaan

Uusi, entistä vihreämpi valtuusto ratkaisee Helsingin kannan ydinvoimahankkeeseen.

Helsinki
Havainnekuva Rosatomin AES-2006-laitoksesta.
Fennovoiman välittämä havainnekuva Rosatomin laitoksesta. Ydinvoiman vastustajat haluaisivat, että Helsinki omistustensa kautta irtautuisi Fennovoiman hankkeesta.Fennovoima

Ydinvoiman vastustajat ottivat osavoiton keskiviikkoiltana Helsingissä. Kaupunginvaltuusto päätti kahden äänen enemmistöllä, että se haluaa uuden selvityksen Fennovoiman ydinvoimahankkeesta ja Helsingin omistuksista.

Helsinki on mukana hankkeessa Vantaan Energian kautta, sillä Helsinki omistaa Vantaan Energiasta 40 prosenttia. Vantaan kaupunki puolestaan omistaa yhtiöstä enemmistön. Ydinvoiman vastustajat haluaisivat, että Helsinki irtautuisi omistustensa kautta Fennovoiman hankkeesta.

Vihreä valtuustoryhmä oli tehnyt asiasta aloitteen (siirryt toiseen palveluun), jonka kaupunginvaltuusto palautti uudelleen valmisteltavaksi. Lopullisesti Helsingin kannan naulaa uusi, entistä vihreämpi ja myös kokoomuslaisempi valtuusto.

Äänestyspäätös herätti varsinaisen kuhinan valtuustosalissa. Vihreät valtuutetut hehkuivat onneaan siinä, missä Arja Karhuvaara (kok.) sai omiltaan pyyhkeitä. Karhuvaara äänesti asiassa tyhjää.

Historiallinen kokous

Helsingin vanha valtuusto heitti hyvästit isolle joukolle valtuutettuja. Heidän joukossaan oli muun muassa kaupunginvaltuutettu Pekka Saarnio (siirryt toiseen palveluun) (vas.), jonka taival luottamushenkilönä on ollut poikkeuksellisen pitkä.

Saarnio valittiin valtuustoon vuonna 1969, joten uraa on kertynyt liki puoli vuosisataa. Saarnio on Ilkka Taipaleen (sd.) lisäksi ainoa valtuutettu, joka on ollut päättämässä metron rakentamisesta Helsinkiin.

Harry Bogomoloff ja Pekka Saarnio
Harry Bogomoloff ja Pekka SaarnioOuti Pukkila / Yle

Valtuustotoveri oikealta laidalta Harry Bogomoloff (kok.) ylisti Saarniota vuosien yhteistyökokemuksella.

– Pekka on minulle ennen kaikkea stadin kundi, redi, reilu, luotettava, joka pitää aatteestaan kiinni, mutta ei pässinpäisesti, ylistää kokoomuspoliitikko.

Saarnio naureskelee, että heidän kahden kohdalla on oikeasti toteutunut sanonta, että asiat riitelevät, eivät miehet.

– Jos kaikki porvarit olisivat yhtä hyviä vasemmistolaisia kuin Bogo, niin hyvä olisi, nauraa Saarnio.

Puolet valtuutetuista vaihtuu

Vanha valtuusto vaihtuu uuteen kuun vaihteessa. Silloin myös nykyinen virkamiesjohto kaupunginjohtaja Jussi Pajusen johdolla siirtyy syrjään ja tilalle astuvat poliitikkopormestarit.

Hyvästit valtuustotyölle heittää muiden muassa vihreiden konkaripoliitikko Minerva Krohn, joka ryhtyy digitoimikunnan puheenjohtajaksi.

– Edelleen minua kiinnostaa muutoksen edistämien ja uuden oppiminen, tuumaa Krohn.

Kaupunginvaltuusto piti myös hiljaisen hetken presidentti Mauno Koiviston ja tiistaina menehtyneen kansanedustajan ja helsinkiläisen kuntapoliitikon Outi Ojalan muistoksi.