Britannia selvittää henkilökohtaisten tietojen hyödyntämistä poliittisissa kampanjoissa

Britannian tietosuojavaltuutettu haluaa selvittää esimerkiksi Facebookista saatavien henkilökohtaisten tietojen hyödyntämistä, koska ihmisten ymmärrys yksityisten tietojensa käytöstä on heikko.

tietosuoja
neljä anonyymia ihmistä
Yle Uutisgrafiikka

Britannian tietosuojavaltuutettu aikoo selvittää, että internetistä saatavien henkilökohtaisten tietojen hyödyntäminen poliittisessa kampanjoinnissa on sopusoinnusssa Britannian lakien kanssa.

Tietosuojavaltuutetun toimisto sanoo, että se on aloittanut virallisen tutkimuksen asiasta. Toimiston mukaan tutkimuksen tavoite on varmistaa, että lakeja noudatetaan ja että äänestäjät kykenevät hallitsemaan omia henkilökohtaisia tietojaan.

Tietosuojavaltuutetun toimisto tutkii henkilökohtaisten tietojen hyödyntämistä ainakin Britannian viime vuoden EU-kansanäänestyksessä, mahdollisesti muissakin kampanjoissa.

Poliittisissa kampanjoissa on ryhdytty hyödyntämään esimerkiksi Facebookista saatavaa tietoa, jonka avulla ihmisiä on profiloitu ja kampanjoita on kohdennettu. Esimerkiksi Ted Cruz ja Donald Trump hyödynsivät presidentinvaalikampanjoissa Cambridge Analytica -yrityksen palveluja äänestäjien tavoittamiseksi.

- Tämä on monimutkainen ja nopeasti kehittyvä ala. Samaan aikaan yleisön ymmärrys data-analytiikasta ja henkilökohtaisten tietojen keräämisestä, jakamisesta ja hyödyntämisestä on heikko, sanoo Britannian tietosuojavaltuutettu Elizabeth Denham.

Dunhamin mukaan on selvää, että poliittisten kampanjoiden data-analytiikka, eli ihmisten henkilökohtaisten tietojen hyödyntäminen, voi vaikuttaa merkittävästi ihmisten yksityisyyteen, minkä vuoksi tietojen keräämisen ja hyödyntämisen läpinäkyvyys on tärkeää.

Lähteet: Reuters