Kevät saapuu toden teolla! Lämpö nousee, siitepöly kiusaa ja tulvat uhkaavat pohjoisessa

Koivun siitepöly on nyt runsasta etenkin Etelä-Suomessa. Viikonlopusta on tulossa kevään lämpimin.

kevätsää
Laulujoutsenia huhtikuisena päivänä.
Laulujoutsenia huhtikuisena päivänä.Ismo Pekkarinen / AOP

Tulevasta viikonlopusta on tulossa kuluneen kevään lämipimin. Aivan hellelukemiin ei vielä ylletä, mutta etelässä päästään Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan jo 20 asteeseen.

– Samassa yhteydessä myös pohjoisen selkeillä alueilla voi olla sellainen 15 astetta lämmintä. Keskivaiheilla maata on sateen vuoksi vähän viileämpää.

Lauantaina sää poutaantuu koko maassa, vaikka pohjoiseen virtaakin Kotakorven mukaan jo vähän viileämpää ilmaa.

– Lauantaina ja sunnuntaina maan etelä- ja keskiosissa on aika yleisesti sellainen 15–20 astetta lämmintä.

BirdLife Suomen mukaan myös lintujen kevätmuutto on nyt lämmenneen sään myötä päässyt toden teolla vauhtiin. Pajulinnut, tervapääskyt ja kirjosiepot ovat runsastuneet Etelä-Suomessa. Birdlifen tiedottajan mukaan keskiviikko oli hanhien päämuuttopäivä ja Porkkalassa taivaalla oli matkannut jopa yli satatuhatta hanhea.

Valkovuokko.
Katso animaatiosta, miten sää lämpenee loppuviikosta.

Koivu allergisoi etelässä ja leviää myös pohjoisemmaksi

Koivun kukinta on nyt runsasta Etelä-Suomessa, kertoo puolestaan Turun yliopiston siitepölytiedotus (siirryt toiseen palveluun). Siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan kohtalaisesta runsaisiin maan eteläosissa ja vähäisistä kohtalaisiin maan keskiosassa.

Myös pohjoisemmassa Suomessa on havaittavissa pieniä määriä koivun siitepölyä. Vaasan seudulla siitepölyä on kohtalaisesti. Allergisia kiusaa myös Ruotsista ja Baltiasta kulkeutuva siitepöly.

Lepälle allergiset voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta. Lepän kukinta on päättymässä maan keskiosissa ja se heikkenee myös Pohjois-Suomessa.

Pohjoisen joissa tulvahuippuja viikon vaihteessa

Suomen ympäristökeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan osa pohjoisen joista kokee tulvahuippunsa jo tulevana viikon vaihteena. Virtaamien kasvu on nopeaa ainakin Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin rajalla Kuiva- ja Simojoella sekä Iijoen sivuhaaroilla, ja niiden keskimääräisen kokoiset tulvahuiput ajoittuvat jo viikon vaihteeseen.

Ongelmia voivat aiheuttaa myös jääpadot. Kevätaurinko on jo kuitenkin pääosin ehtinyt haurastuttaa jokijäät ja vakavien jääpatovahinkojen mahdollisuus on Suomen ympäristökeskuksen mukaan pieni.

Pahimmat tulvat saattavat olla silti vielä edessä. Iijoen tulvahuipun ennustetaan osuvan toukokuun lopulle. Keskimääräisiä keväthuippuja korkeammalle nousevilla Jongunjärvellä ja Pudasjärvellä vesi voi nousta katkomaan paikallisteitä tai kastelemaan mökkejä tulvaherkillä alueilla.