"Taistelu Fimeasta jatkuu" – Ministerin esitys ei kelpaa pohjoissavolaisille kansanedustajille

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila tarjoaa Kuopioon kansallista neurotutkimuskeskusta, Fimean pääpaikka olisi Helsingissä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus
Fimean kyltti
Antti-Petteri Karhunen / Yle

Pitkä vääntö Fimeasta jatkuu edelleen. Perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila esitteli oman ratkaisunsa pohjoissavolaisille hallituspuolueiden kansanedustajille keskiviikkona.

Sen mukaan kansallinen neurotutkimuskeskus sijoitettaisiin Kuopioon koordinoimaan valtakunnallista neurokeskustoimintaa. Fimean toiminnoista noin kolmasosa eli nykyinen työtehtävämäärä jäisi Kuopioon, mutta pääpaikka siirtyisi Helsinkiin.

Keskustan kuopiolainen kansanedustaja Markku Rossi sanoo, että kaikki alueen kansanedustajat tyrmäsivät Mattilan esityksen.

– Siinä on selvä koplauksen maku, ei se tunnu hyvälle eikä se ole asiallinen, koska Kuopiossa on erittäin hyvä ja toimiva neurokeskus, jossa on neurologian ja neurokirurgian klinikka sekä kansallinen epilepsiakeskus, jossa tehdään valtaosa Suomen epilepsiakirurgiasta eli osaamista on ja jos sitä halutaan vahvistaa, se sopii mainiosti.

Sitä ei kuitenkaan voi kytkeä Fimeaan ja Fimea-ratkaisuihin, Rossi sanoo.

Hän muistuttaa, että Sipilän hallitus on sitoutunut siihen, että Fimean pääpaikka on Kuopio ja se vahvistetaan sinne aiempien linjausten mukaisesti.

Rossi arvioi, että koko hallituksen käsittelyyn asia on tulossa alkukesästä.

– Se ratkaistaan valtioneuvoston yleisistunnossa. Jos ei muuta ratkaisua löydy, asiasta on sitten äänestettävä. Taistelu Fimeasta jatkuu ja huoli on tietysti siitä, miten Fimean kehitystyö kulkee. On valitettavaa, että Fimean ykkösjohdon kohdalla ei pystytty löytämään sellaista ratkaisua, että se olisi Fimeaa uudistanut. Kyllä tässä vanhoissa juoksuhaudoissa ollaan.

Rossi sanoo myös hallinnon kannalta olevan iso kysymys, jos ministeriö ja sen alainen virasto ei noudata tehtyjä valtion päätöksiä.

– Pohjoissavolaiset kansanedustajat eivät missään nimessä suostu tinkimään Fimeasta, Rossi sanoo.