1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Filippiinit

Filippiinit vaihtaa EU-avun Kiinan miljardeihin

Filippiinien presidentin mukaan eurooppalaiset eivät ymmärrä maan huumeongelmaa eikä maa tarvitse politiikkaansa arvostelevan EU:n avustusrahoja.

Kaatopaikka Manilan kaupallisen keskuksen liepeillä on monen asuinpaikka. Kuva: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Filippiinien hallitus on ilmoittanut EU:lle, ettei maa enää vastaanota unionin kehitysapurahoja. Vain muutama päivää aiemmin presidentti Rodrigo Duterte oli saanut Pekingin-matkallaan lupauksia miljardien dollareiden avusta Kiinasta.

Filippiinien EU-lähettiläs Franz Jessen sanoi keskiviikkona, että maan hallitus ilmoitti EU:lle, ettei apua sieltä enää hyväksytä. EU ilmoittaa avustusten lopettamisesta virallisesti torstaina.

– Filippiinit menettää noin 250 miljoonan euron rahoituksen, Jessen sanoi. Rahat on pääosin käytetty muslimiyhdyskuntien olojen parantamiseen.

EU on arvostellut rajusti Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten käymää huumeiden vastaista sotaa. Duterten mukaan Euroopan maat eivät ymmärrä Filippiinien huumeongelman laajuutta.

Duterte on ollut virassaan vajaan vuoden ja on koko ajan käyttänyt kovia keinoja huumeiden käyttäjiä vastaan. Lähes 10 000 ihmistä - lähinnä käyttäjiä ja pikkutekijöitä - on kuollut.

EU on tukenut Manilan pyrkimyksiä lopettaa maassa 50 vuotta jatkunut muslimikapinallisten toiminta. Vuonna 2015 EU myönsi tuleville neljälle vuodelle 325 miljoonaa euroa, kun hallitus oli allekirjoittanut rauhansopimuksen kapinallisten kanssa.

Lähde: Reuters