Brasilian lahjusskandaali laajenee: Presidentti antoi hyväksynnän todistajan lahjomiselle?

Brasilialaislehden väite horjuttaa maailman kahdeksanneksi suurimman talouden presidentin Michel Temerin asemaa.

Brasilia
Mielenosoittajia Brasiliassa
Sadat ihmiset osoittivat mieltään Brasilian presidenttiä Michel Temeriä vastaan keskiviikkoiltana Sao Paolon kaupungissa. Fernando Bizerra / EPA

Brasilian presidentti Michel Temer on joutunut vakavan poliittisen skandaalin keskelle. Brasilialainen sanomalehti O Globo uutisoi keskiviikkona, että Temer olisi antanut hyväksyntänsä mahdollisen todistajan maksamiseksi hiljaiseksi korruptiotutkinnassa.

Lehden väitteet liittyvät maaliskuussa käytyyn keskusteluun Temerin ja maailman suurimman lihantuottajayrityksen JBS:n toimitusjohtajan Joesley Batistan välillä.

Lehden mukaan toimitusjohtaja Batista oli sanonut miesten välisessä keskustelussa maksavansa rahaa parlamentin alahuoneen entiselle puhemiehelle Eduardo Cunhalle, jotta tämä pysyisi hiljaa. Jutusta ei käy ilmi, miksi Cunha haluttaisiin pitää hiljaisena.

Presidentti Temerin väitetään kehottaneen Batistaa jatkamaan maksuja Cunhalle. Brasilialaislehden mukaan toimitusjohtaja Batista olisi nauhoittanut itse keskustelun. Temer on ehtinyt jo kiistää lehden väitteet.

Cunhan on epäilty todistavan muita vastaan

Brasiliassa on ollut jo pitkään käynnissä laajamittainen korruptiotutkinta, joka on ravistellut maan poliittista ja yrityseliittiä. Myös entinen puhemies Cunha istuu parhaillaan 15 vuoden vankeustuomiota korruption vuoksi.

Temer ja vankilaan joutunut Cunha ovat puoluetovereita. Uutistoimisto AP:n mukaan he olivat aiemmin liittolaisia, mutta heidän välinsä ovat kylmenneet korruptiotutkinnan aikana.

Cunhaa pidettiin yhtenä Brasilian vaikutusvaltaisimmista poliitikoista ennen korruptiosotkua. Hänen on epäilty todistavan muita korruptiosta epäiltyjä vastaan.

Brasilian presidentti Michel Temer on mietteliään näköinen.
Brasilian presidentti Michel Temer.Evaristo Sa / AFP

Mielenosoittajat ja oppositio vaativat jo presidentin eroa

Syytökset ovat jo ehtineet kuohuttaa Brasilian poliittista kenttää. Opposition riveistä on ehditty jo vaatia presidenttiä eroaamaan.

Sao Paolon kaupungissa sadat ihmiset osoittivat mieltään presidenttiä vastaan keskiviikkoiltana Brasilian aikaan.

Michel Temer nousi Brasilian johtoon viime vuonna, kun edellinen presidentti Dilma Rousseff joutui virkarikossyytteeseen. Temerin hallinto on vuoden kestäneen taipaleensa aikana kulkenut kriisistä kriisiin. AP:n mukaan hänen suosionsa on noin kymmenen prosentin paikkeilla kyselyjen mukaan.

Lähteet: AFP, Reuters ja AP