1. yle.fi
  2. Uutiset

Harvinainen yksimielisyys Yhdysvalloissa – demokraatit ja republikaanit ylistävät Venäjä-tutkinnan uutta johtajaa

Suomalaisasiantuntijoiden mielestä kohu vie aikaa muulta päätöksenteolta Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen politiikka
FBI:n entinen johtaja Robert Mueller
FBI:n entinen johtaja Robert Mueller nimitettiin johtamaan Yhdysvaltoja kuohuttavaa Venäjä-tutkintaa. Shawn Thew / EPA

FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin nimitys Yhdysvaltoja kuohuttavan Venäjä-tutkinnan johtoon on kerännyt harvinaista kiitosta Yhdysvaltain puoluekentän molemmilta laidoilta. Sekä republikaanien että oppositiossa olevien demokraattien edustajat ovat kehuneet päätöstä.

Yhdysvaltain oikeusministeriö nimitti Muellerin johtamaan tutkintaa Venäjän yrityksistä vaikuttaa viime vuoden presidentinvaaleihin. Tutkinnassa selvitetään väitettyjä yhteyksiä Donald Trumpin kampanjan ja Venäjän välillä. Mueller saa tutkintaan poikkeuksellisen laajat valtuudet.

Demokraatit olivat vaatineet riippumattoman tutkijan nimittämistä tutkinnan johtoon. Demokraatteja senaatissa johtavan Chuck Schumerin mukaan Mueller on juuri oikea henkilö tehtävään.

– Uskon, että Mueller on itsenäinen, hän on perinpohjainen ja reilu, eikä häntä horjuteta helposti, Yhdysvaltain hallintoa valvovan vaikutusvaltaisen valiokunnan demokraattiedustaja Elijah Cummings sanoi.

Samaisen valiokunnan republikaanijohtaja Jason Chaffetz kehui valintaa mahtavaksi.

Suomalaisasiantuntijat: Mueller nauttii laajaa luottamusta

Aamu-tv:ssä vierailleet Ulkopoliittisen insituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sekä Tampereen yliopiston dosentti Markku Ruotsila uskovat, että Muelleriltä voidaan odottaa riippumatonta tutkintaa. Hän nauttii laajaa luottamusta kummankin puolueen parissa.

Republikaanipresidentti George W. Bush nimitti Muellerin aikoinaan FBI:n johtoon hieman ennen 11. syyskuuta 2001 tapahtunutta terrori-iskua.Demokraattipresidentti Barack Obama pyysi häntä jatkamaan tehtävässään vielä kahden vuoden ajan, kun Muellerin kymmenvuotinen toimikausi oli päättymässä.

Suomalaistutkijoiden mukaan epäilyt ja tutkimukset eivät vaikuta vielä oikeudellisesti suoraan presidenttiin, mutta poliittisesti kohu vaikuttaa selvästi.

– Tavallinen amerikkalainen ei enää pääse oikein kärryille Venäjä-yhteyksistä, sillä se on jo niin monipolvinen asia. Mutta kun noustaan tasolle, jossa puhutaan oikeudenkäytön estämisestä ja mahdollisesta salaliitosta, ne on amerikkalaisten helpompi ymmärtää. Sitä kautta vakavuusaste on noussut, ja Muellerin nimitys kielii tästä, sanoo Aaltola.

Trump tervehtii merijalkaväen sotilasta.
Trump saattaa nimittää uuden FBI-johtajan ennen kuin lähteen ulkomaanmatkalle ensi viikon perjantaina. Ron Sachs / EPA

FBI:n johtajan potkut syvensivät kohua

Kohu väitettyjen Venäjä-kytkösten ympärillä paisui, kun Trump erotti viime viikolla yllättäen liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn. Trumpin vastustajat ovat epäilleet, että erottamispäätöksen syynä on FBI:n tutkinta Venäjän sekaantumisesta presidentinvaaleihin. Trump kiistää syytökset.

Tällä viikolla sanomalehti The New York Times uutisoi, että Trump olisi kehottanut Comeya lopettamaan tutkinnan entisen neuvonantajansa Michael Flynnin Venäjä-kytköksistä. Flynn joutui eroamaan helmikuussa Venäjä-kohun vuoksi helmikuussa.

Paljastukset ovat jo horjuttaneet joidenkin republikaanien tukea Trumpille. Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan antoi kuitenkin eilen tukensa Trumpille.

Väitetyistä Venäjä-yhteyksistä on käynnissä useita erillisiä tutkintoja.

Kohut haittaavat jo hallintoa

Presidentti Trumpin ja republikaanisen puolueen huomio kiinnittyy nyt torjumaan presidenttiin kohdistuvia epäilyjä. Samalla poliittinen päätöksenteko junnaa paikallaan.

– Ensi vuonna on kongressin välivaalit tulossa, ja sitä ennen pitäisi saada paljon aikaan. Jos keskittyminen skandaalikysymyksiin jatkuu, se ei onnistu, arvioi Ruotsila.

– Agendan vesittyminen saattaa tuottaa ongelmia republikaaneille jatkossa, Washingtonissa johtajuus on nyt vähän kateissa johtuen syytöksistä ja kohuista, sanoo myös Aaltola.

Trump on itse sanonut toivovansa, että tutkinta toisi nopean ratkaisun kohuun, joka on varjostanut koko hänen presidenttikautensa alkutaivalta.

– Kuten olen jo monesti sanonut, tutkinta tulee vahvistamaan sen, minkä me tiedämme jo. Minun kampanjallani ei ollut salaliittoa ulkomaisen tahon kanssa, Trump sanoi lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lue seuraavaksi