Ruohikkopalojen määrä kaksinkertaistui – kuivuus ei haittaa kylvöjä

Kuivat pellot pöllyävät hurjasti kylvötöiden alla, mutta viljasatoon kuiva kevät vaikuttaa vasta, jos sää jaa liian kuivaksi ja kylmäksi.

maastopalot
Traktori kylvötöissä pellolla
Kuivuus haittaa maanviljelijöitä vasta, jos se jatkuu liian pitkään kylvötöiden jälkeen.Timo Leponiemi / Yle

Meteorologi Hannu Valta Ilmatieteenlaitokselta kertoo, että vaikka keväät ovat usein kuivinta aikaa, niin tämä kevät on ollut poikkeuksellisen kuiva. Ruohikkopaloja on syttynyt kaksi kertaa enemmän kuin keskimääräisenä keväänä.

Tämä on työllistänyt pelastusviranomaisia, joiden kanssa Ilmatieteenlaitos tekee tiivistä yhteistyötä varoituksiin liittyen.

Esimerkiksi eilen Ruokolahdella kärähti hehtaarin verran peltoa maastopalossa.

Voimassa on myös metsäpalovaroitus. Metsäpalovaroitukset lasketaan maanpinnan ylimmän, noin kuuden sentin paksuisen kerroksen kosteusoloja kuvaavan mallin avulla. Pohjatietoina ovat muun muassa sademäärä ja ilman lämpötila. Ruohikkopaloissa tarkkaillaan olosuhteita kolmen sentin syvyydeltä.

– Jos on tuulista, palo voi levitä helposti, Valta muistuttaa.

Kylvöt aikataulussa

Vaikka lämpötila on pysynyt huhtikuun alusta lähtien toukokuun puoliväliin saakka suunnilleen samana ja sää on ollut poikkeuksellisen kylmä, se ei ole säikäyttänyt maanviljelijöitä. Kasviryhmän palvelupäällikkö Sari Hiltunen Pro Agria Etelä-Suomesta kertoo, ettei kuivuus vaikuta vauhdissa oleviin kylvöihin.

Viljelijät tekevät tällä hetkellä kylvötöitä, joten tulen kanssa ei touhuta.

Sari Hiltunen

– Viljelijät tekevät tällä hetkellä kylvötöitä, joten tulen kanssa ei touhuta. Vaikka pellot pöllyävät nyt traktorin takana, niin haittaa siitä ei ole, Hiltunen sanoo.

Vasta jos pellot kuivuisivat liian nopeasti, viljan kasvuun lähdössä voisi tulla ongelmia. Viljelijät toivovat nyt sopivasti lämpöä ja kosteutta.