1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sukupuolielimet

Sattuuko siittimeen ja taipuuko se tahtomattasi? Nyt rohkeasti lääkäriin

Harvinainen Peyronien tauti aiheuttaa penikseen arpimaisen käyristymän. Sairauteen on apua saatavilla.

Mies ilman paitaa. Etualalla miehen symboli, jonka käyrä on kääntynyt mutkalle.
Aamu-tv:ssä puhuttiin miesten elämänlaatua merkittävästi heikentävästä sairaudesta, peyronien taudista. Taudin oireista ja niiden hoidosta kertoi urologian ja andrologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

Mistä on kysymys?

Maailmalla 3 prosentilla, ja joiden arvioiden mukaan jopa 9 prosentilla, miehistä ilmaantuu jossain elämän vaiheessa intiimivaiva, jossa penikseen syntyy sen käyristävä arpimainen kalkkeuma. Peyronien taudin yleisyydestä Suomessa ei ole lukuja tiedossa.

Miten tauti etenee?

Ensimmäinen oire voi olla pelkkä kipu, vaikka mitään ulkoisia merkkejä ei näkyisi sairaudesta. Myöhemmässä vaiheessa penis alkaa erektion yhteydessä käyristyä ja sen varteen kehittyy laattamainen kovettuma.

Mitä sairaus aiheuttaa?

Kivun lisäksi peniksen käyristymä voi aiheuttaa voimakasta ahdistusta ja heijastua parisuhteeseen. Miksi se näyttää niin oudolta? Kenelle vaivasta voi kertoa? Onko kovettuma jopa kasvain? Voiko penistä käyttää normaalisti? Ja toki käyristymä vaikeuttaa yhdyntää, sillä sen  kulma voi olla jopa 90 astetta.

Mistä se johtuu?

Peyronien taudin syy on tuntematon. Sairauden arvellaan johtuvan taipumisesta tai mikroskooppisista traumoista, joita paisuvaisen valkokalvolle on aiheutunut erektion aikana.

Milloin lääkäriin ja mikä avuksi?

Mikäli oireita ilmenee, lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä eikä olettaa vaivaa väliaikaiseksi. Lääkäri kykenee jonkin verran estämään taudin kehittymistä – ja ennen muuta helpottamaan potilaan henkistä taakkaa tarjoamalla tietoa taudista.

Peniksen käyristymän edetessä sille ei tehdä vielä parannustoimia vaan huolehditaan, että erektioita on paljon ja että veri pääsee peniksessä kiertämään.

Eräs hoitokeino pitkälle edenneeseen käyristymään on sidekudosta hajottava lääkeaine, jota pistetään kovaan arpimaiseen kudokseen. Siittimen kohdalla hoito on sarja pistoksia yhdistettynä peniksen muovaamiseen käsin, minkä potilas tekee itse. Näin siitintä saadaan suoremmaksi, vaikkei itse sairaus olekaan parannettavissa.

_Juttuun on haastateltu urologian ja andrologian erikoislääkäri Riitta Rönkää. Lähteenä on käytetty lisäksi lääkäriseura Duodecimin artikkelia Miehen seksuaalitoimintojen häiriöt (siirryt toiseen palveluun). _