Suomi pyrkii edelläkävijäksi: Yritykset ja tutkijat aloittavat tekoälyohjelman valmistelun

Koulutusta on lisättävä ja työelämässä huolehdittava ihmisten osaamisesta, elinkeinoministeri Mika Lintilä korostaa.

tekoäly
VTT on kehittänyt älypuhelimeen helppokäyttöisen sovelluksen, jolla kuluttaja voi mitata EKG:nsä eli sydänfilminsä vaikkapa kotonaan.
VTT on kehittänyt aiemmin muun muassa älypuhelimeen helppokäyttöisen sovelluksen, jolla kuluttaja voi mitata EKG:nsä eli sydänfilminsä vaikkapa kotonaan.VTT

Asiantuntijaryhmä ryhtyy valmistelemaan ehdotusta Suomen tekoälyohjelmaksi. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) asettamaa ohjausryhmää johtaa pakkausvalmistaja Huhtamäen hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä. Hän työskenteli Nokiassa yli 20 vuotta.

Ryhmän on tarkoitus saada aikaan ehdotus tekoälyohjelmaksi syyskuun loppuun mennessä.

Ryhmän kahdeksan jäsenen joukossa ovat edustajat muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä, pelimoottoristaan tunnetusta Unity Technologiesista, pääomasijoitusyhtiö Inventuresta, Uudenkaupungin autotehtaan omistavasta Valmet Automotivesta, konsulttiyhtiö Stariasta ja Aalto-yliopistosta.

Tekoälyn hyödyntäminen kuuluu Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kärkitavoitteisiin.

– Tavoitteenamme on olla maailman kärkimaita tekoälyn soveltamisessa ja työnteon uudistamisessa, ministeri Lintilä kuvailee tiedotteessa.

Hänen mukaansa tekoälyä voitaisiin hyödyntää entistä enemmän muun muassa terveyden ja hyvinvoinnin alalla, liikenteessä ja valmistavassa teollisuudessa. Esimerkiksi tekoälyn käytöstä Lintilä nostaa laivaliikenteen: laivan reitti, kulutus ja huolto voidaan optimoida tekoälyn avulla siten, että se esimerkiksi saastuttaa mahdollisimman vähän.

Lintilä painottaa, että Suomessa on alan edelläkävijäyrityksiä. Nyt tarvitaan hänen mukaansa kuitenkin yhteistyötä yritysten, tutkimus- ja koulutuslaitosten ja julkisten organisaatioiden välillä. Alan koulutusta on lisättävä ja työelämässä huolehdittava ihmisten osaamisesta, ministeriön tiedotteessa painotetaan.

– Suomalaisyrityksillä ja yhteiskunnalla on erinomaiset lähtökohdat kääntää tekoälyn tuomat haasteet ja mahdollisuudet kestävän kasvun kiihdyttäjiksi, Lintilä kuvailee.

Ohjausryhmän toimikausi kestää hallituskauden loppuun eli vuoteen 2019. Tarvittaessa sitä jatketaan.