Turkki syyttää Saksaa vähättelevästä asenteesta – "Vetäkää vain joukkonne pois"

Saksa on vihjannut voivansa vetää Isisin vastaisiin operaatioihin osallistuvat joukot Turkista, koska Turkki ei päästä saksalaisparlamentaarikkoja vierailulle näiden tukikohtaan.

Saksa
Tornado-kone ilmassa
Saksa lähetti viime vuonna Turkkiin noin 250 sotilasta sekä Tornado-tiedustelukoneita Isisin vastaisiin operaatioihin.Carsten Rehder / EPA

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoo, että Saksa on vapaa vetämään joukkonsa pois Incirlikin tukikohdasta Turkista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Saksan liittokansleri Angela Merkel väläytti joukkojen vetämistä Icirlikistä, kun Turkki ei päästänyt Saksan parlamentin puolutusvaliokunnan jäseniä vierailulle tukikohtaan. Saksa on lähettänyt Turkkiin noin 250 sotilasta äärijärjestö Isisin vastaisia operaatioita varten.

Çavuşoğlu kehottaa televisioyhtiö NTV:n haastattelussa Saksaa luopumaan vähättelevästä asenteestaan Turkkiin.

– Ette voi enää kohdella Turkkia niin kuin haluatte. Jos haluatte lähentyä Turkkia, kohdelkaa sitä ystävänä älkääkä käyttäytykö kuin pomo, Çavuşoğlu sanoi.

Turkin ja Saksan välit ovat kristyneet viime aikoina. Välejä kiristää muun muassa se, että Saksa kielsi Turkkia kampanjoimasta Saksassa ennen kansanäänestystä Turkin presidentin vallan lisäämisestä.

Merkel on myös sanonut, etteivät Saksassa asuvat turkkilaiset saa äänestää, jos Turkki järjestää kansanäänestyksen kuolemanrangaistuksesta.

Turkkia suututtaa myös se, että Saksa on myöntänyt turvapaikkoja turkkilaisille, joita Turkki syyttää osallisuudesta heinäkuiseen vallankaappausyritykseen. Vallankaappausyrityksen jälkeen Turkki aloitti laajat puhdistukset armeijassa, oikeuslaitoksessa ja julkishallinnossa.

Lähde: Reuters

Juttua muutettu klo 18.24 18.5.2017 . Sana alentuva vaihdettu otsikossa ja tekstissä sanaksi vähättelevä.