Hyvää tarkoittava ele voi olla pelkästään haitaksi – luonto kyllä hoitaa omansa

Lintujen kesäruokinnalla voi olla pahat seuraukset, jotka voivat johtaa koko poikueen menehtymiseen.

eläinten ruokinta
Sinitiainen pörhistelee kovassa pakkasessa.
Talviruokinta auttaa lintuja, mutta kesäruokintaa ei tulisi suorittaa.Ismo Pekkarinen / AOP

Lintujen ruokinta saattaa aiheuttaa närää naapurustossa. Esimerkiksi Kemissä ympäristövalvontaan on tullut useita yhteydenottoja, jotta viranomainen kieltäisi asuinympäristössä tapahtuvan lintujen ruokinnan kesäaikaan.

Kesäruokinta saa linnut parveilemaan ylen määrin. Esimerkiksi ruoan paikalle houkutteleman lokkiparven äänekäs kirkuminen ja ulostesotku ärsyttävät naapureita. Viranomaiset eivät kuitenkaan pysty lainsäädännöllä puuttumaan omalla pihalla tapahtuvaan lintujen ruokintaan.

– Jos se ei täytä sotkemisen tai terveydelle haitallisia tunnusmerkkejä, niin viranomaiset eivät siihen voi puuttua. Valituksia on tullut varsinkin pohjoisesta osasta Kemiä, sanoo Meri-Lapin ympäristöterveysvalvonnan johtava terveystarkastaja Tarja Pesonen.

Voi olla, että ihmiset eivät kehtaa sanoa naapureille lintujen ruokkimisesta, joten apua haetaan viranomaisilta. Jos lintuja ruokkii omalla pihalla, viranomainen ei voi asialle juuri mitään. Eri asia on, jos lintuja ruokitaan yleisissä puistoissa ja kaupungin alueilla. Silloin kaupunki voi säätää omat rajoituksensa.

Valituksia on tullut.

Tarja Pesonen

Pesonen toteaa, että lintujen ruokkiminen kesällä voi ärsyttää naapureita ja lisäksi olla linnuille kohtalokasta. Siksi tulisi noudattaa BirdLifen (siirryt toiseen palveluun) ohjeita lintujen ruokkimisesta.

– Talviruokinta jeesaa lintuja ja sen voi aloittaa kun maa jäätyy, mutta se tulisi lopettaa kun maa on keväällä sulana. Kesällä lintujen tulisi saada ravinto luonnosta, se karsii huonoimpia yksilöitä ja yksipuolinen ravinto voi vaikuttaa esimerkiksi siipien rakenteeseen.

Lintujen kesäruokinta voi kasvattaa myös rottariskiä ja yksipuolinen ruoka voi johtaa jopa koko poikueen menehtymiseen tai vammautumiseen, kun emot kuljettavat poikasilleen helposti saatavaa lintulautaruokaa hyönteisravinnon sijasta. Pesäpoikasten ruoansulatus ei kykene vielä sulattamaan esimerkiksi auringonkukansiemeniä ja pähkinöitä.