1. yle.fi
  2. Uutiset

EU mätkäytti Facebookille isot sakot – sosiaalisen median jätti antoi väärää tietoa

EU:n komission mukaan Facebook antoi harhaanjohtavaa tietoa ostaessaan viestipalvelu WhatsAppin.

Facebook
Facebook-sovellus älypuhelimessa.
Luong Thai Lin / EPA

Euroopan komissio on määrännyt Facebookille 110 miljoonan euron sakot. Komission mukaan (siirryt toiseen palveluun)Facebook antoi väärää tai harhaanjohtavaa tietoa julkisuuteen, kun se osti viestipalvelu WhatsAppin vuonna 2014.

Facebook oli antanut komission ymmärtää oston yhteydessä, ettei se pysty yhdistämään automaattisesti Facebookin ja WhatsAppin käyttäjätilejä. Kaksi vuotta myöhemmin Facebook ilmoitti kuitenkin, että tällainen mahdollisuus on olemassa.

Silloin amerikkalaisyritys ilmoitti käyttäjilleen voivansa yhdistää WhatsAppin käyttäjien numerot heidän Facebook tileihinsä. Komission mukaan Facebookilla oli tieto tällaisesta teknisestä mahdollisuudesta jo vuonna 2014.

– Komissio antaa päätöksellään yrityksille selvän viestin, että niiden on noudatettava kilpailusääntöjä mukaanlukien vaatimus oikean tiedon antamisesta, EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoi komission lausunnossa (siirryt toiseen palveluun).

Päätös ei vaikuta enää vuonna 2014 tehtyyn kauppaan. Sosiaalisen median jättiyritys Facebook puolustautui sanomalla, ettei se antanut virheellistä tietoa tarkoituksella, kertoo uutistoimisto AFP.

– Vuonna 2014 tehtyjä virheitä ei tehty tahallisesti ja komissio on todennut, etteivät ne vaikuttaneet yhdistymisen arvioimiseen, Facebookin edustaja sanoi AFP:lle.

Komission mukaan kysessä on ensimmäinen kerta, kun se antaa yritykselle sakot väärän tai harhaanjohtavan tiedon antamisesta.

Lue seuraavaksi