Poliisi väittelee tohtoriksi ammattinsa imagosta: Poliisilla on hyvä maine, mutta heikko näkyvyys

Mielikuvat viestivät poliisin arvoista ja niillä on merkitystä muun muassa poliisin luotettavuuteen. Median välittämä viesti on tärkeä, päättelee tohtoriksi väittelevä ylikomisario Jarmo Puustinen.

väitöskirjat
Jarmo Puustinen
Jarmo Puustinen työpaikallaan Savonlinnassa. Seinällä historiaa, joka osaltaan on rakentanut poliisin mainetta. Tanja Perkkiö / Yle

Poliisin maineelle on tärkeää tehdä yhteistyötä median kanssa. Savonlinnalainen ylikomisario Jarmo Puustinen haluaa, että poliisi on löydettävissä, tavoitettavissa ja lähestyttävissä. Hän myöntää, että aina niin ei ole.

– Poliisilla on oltava hyvät mediasuhteet. Reagointia ja nopeutta voisi parantaa, jossain määrin organisaatiouudistukset ovat tehneet poliisista etäisemmän. Tiedotusvälineiden kautta poliisi voi välittää luotettavaa tietoa ja katkaista varsinkin sosiaalisessa mediassa vellovia ja villejä huhuja, hän summaa.

Maineen eteen tehtävä töitä

Suomessa poliisilla on valtavan hyvä maine. Väitöksessään Puustinen tutki itäsuomalaisten poliisien ja toimittajien mielipiteitä siitä, mitä merkitystä poliisin ja toimittajien yhteistyöllä on poliisin maineelle.

Työaika pitää suunnitella tarkemmin. Ihmisten kohtaaminen on tärkeää.

Ylikomisario, HM Jarmo Puustinen

Jarmo Puustinen huomauttaa myös, että vaikka kaikki tuntevat poliisin, tutkimuksen perusteella poliisi ei näy riittävästi. Poliisin näkyvyyttä ulkona liikuttaessa joko ajoneuvolla tai jalan pidetään poliisin mielikuvissa erittäin huonona ja toimittajien mielikuvissa melko huonona.

– Työaika pitää suunnitella tarkemmin. Ihmisten kohtaaminen on tärkeää, pohtii Puustinen.

Jokainen viesti rakentaa imagoa

Puustisen mukaan hyvät mielikuvat viestivät poliisin arvoista ja niillä on merkitystä niin poliisin kiinnostavuuteen työpaikkana, yhteistyötahona kuin luotettavana toimijanakin

– Toimittajien vastauksista kävi ilmi, että heidän mielikuvissaan yhteistyöllä on hieman suurempi merkitys maineeseen kuin poliisien mielestä.

Puustisen itsensä mielestä median kanssa toimiminen on poliisille erittäin tärkeää. Imago rakentuu myös pienistä yksityiskohdista, kuten pukeutumisesta.

– Kuten poliisiurani alkutaipaleella kuulin, ei ole myöskään yhdentekevää millaisen lehtiön poliisi ottaa reisitaskustaan, kun aloittaa muistiinpanojen tekemisen, summaa Puustinen.

Kyselytutkimus tehtiin Itä-Suomen Poliisilaitoksen alueella työskenteleville poliiseille ja toimittajille keväällä 2015.

Puustinen kannustaa poliisia tapaamaan toimittajia kasvokkain

Suhteiden ylläpitäminen ja niiden hoitaminen nähdään toimittajien mielikuvissa osin riittämättömänä ja vaikeana heidän puoleltaan poliisin suuntaan. Lisäksi yhteydenpito on toimittajien mielikuvissa enemmän jäykkää kuin sujuvaa.

Parantamisen varaa on, ja Puustinen kannustaa tapaamisiin pelkän sähköpostiviestittelyn sijaan.

– Silloin voi myös välittyä tärkeitä asioita, joista ei aktiivisesti ole tiedotettu.

Poliisista on jokaisella kokemusta

Ylikomisario Jarmo Puustinen on aiemmin työskennellyt Liikkuvassa poliisissa ja tietää, että liikenneasioista on helppo aloittaa keskustelu. Poliisin työkenttä on kuitenkin monipuolinen, kuten Puustisen väitteleminen osoittaa.

Poliisin kouluttautuminen ja yhteiskunnassa mukana oleminen on monin tavoin tärkeää.

Ylikomisario, HM Jarmo Puustinen

– Teen nyt kehittämistyötä Poliisihallitukselle. En olisi uskonut, että poliisin työ vie näin moneen. Poliisin kouluttautuminen ja yhteiskunnassa mukana oleminen on monin tavoin tärkeää. Se tekee poliisista vielä paremman.

Väitöskirja Savonlinnan yksiköstä tulevalta poliisilta on uutisaihe. Jarmo Puustinen tietää, että tämäkin rakentaa poliisin mainetta ja mielikuvaa ihmisten silmissä.

– Maine on rakentunut niin pitkällä ajalla, niin monista yksittäisistä kohtaamisista ja uutisista, ettei sitä esimerkiksi Aarnio-tapaus pysty romuttamaan, hän miettii.

Jarmo Puustisen väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistolla. Vastaväittäjä on professori Anssi Keinänen Itä-Suomen yliopistosta.