1. yle.fi
  2. Uutiset

Nainen pärjää putkanvartijana puhumalla – miehet ovat helpompia asiakkaita, väkivaltatilanteita aiheuttavat naiset

Vielä reilu vuosikymmen sitten Ulpu Keräsen piti todistella pystyvänsä putkan vartijaksi. 14 vuoden kokemuksella Ulpu uskaltaa sanoa, että nainen pärjää miesasiakkaiden kanssa jopa mieskollegojaan paremmin

putkat
Kokkolan poliisivankilan vartija Ulpu Keränen.
Juha Kemppainen / Yle

Poliisivankilan vartija Ulpu Keränen nakkaa työtakin päälle. Samalla hän vilkaisee pukukoppinsa ovessa olevia lastensa kuvia.

– Pienenä halusin rekkakuskiksi, ja sitä olen kokeillut. Sitten halusin vankilan vartijaksi. Nyt molemmat toiveet ovat toteutuneet, Ulpu muistelee menneitä. – Tämä on nyt sitä, mitä haluan tehdä.

Ulpu Keränen tunnistaa itsessään poikatytön piirteitä, jotka ovat johdattaneet hänet miehisille aloille. Hän oli omien sanojensa mukaan rasavilli, joka aiheutti vanhemmilleen usein harmaita hiuksia.

Reilu vuosikymmen sitten Ulpun piti todistella, että nainenkin voi olla vartija. Moni työpaikka jäi saamatta sukupuolen takia, kunnes yksi vartiointifirma otti hänet töihin. Joulukuussa 2003 hän pääsi työharjoitteluun Kokkolan poliisivankilaan.

– Kyllähän nainen putkan vartijana aiheutti silloin alkuun katseita, Ulpu hymyilee.

Suomessa on nykyään lähes 400 putkan vartijaa, joista 31 on naisia.

Karkeasti yleistäen vartijan tärkein tehtävä on pitää putkaan tuodut hengissä: huolehtia heidän mahdollisista lääkityksistään ja toimia ripeästi sairaskohtauksen sattuessa. Ja sitten on ne ihan normihommat:

– Hoidetaan asiakkaiden päivittäiset ulkoilut, pesulla käynnit, ruokailut ja tapaamiset, Ulpu Keränen kertaa.

Tärkein voimankäyttöväline on puhe

Putkassa ei ole pelkästään humalaisia tai julkisella paikalla riehuneita, vaan myös pidempiaikaisia asukkaita, jotka ovat rikoksesta epäiltyjä tutkintavankeja. Putkassa voidaan siis viettää aikaa 15 minuutista kahteen viikkoon ja pidempäänkin, jos vangitsemisen jatkamiselle on pätevät perustelut.

Kun ihminen tuodaan putkaan, juuri ennen sitä on voinut tapahtua jotain traumaattista, tunteet ovat pinnassa tai päihteet ovat tehneet mielen sumeaksi. Putkan vartija joutuu usein rauhoittelemaan ihmisen. Silloin Ulpu Keränen puhuu väsymättä ja hermostumatta.

Tekoja en hyväksy, mutta ihmisen haluan hyväksyä.

putkan vartija Ulpu Keränen, Kokkola

–Puhuminenhan on ihan varmasti vartijan parhain voimankäyttöväline, ja sillä mennään niin pitkälle kuin mahdollista, ehkä vielä vähän pidemmällekin, Ulpu Keränen sanoo kokemuksen äänellä.

– Se kohtaaminen, miten otat ihmisen vastaan, on tärkeää. Asiakas on mun kanssa saman arvoinen, oli hän sitten minkä tahansa asian takia täällä. Tekoja en hyväksy, mutta ihmisen haluan hyväksyä ja tehdä mahdollisimman inhimilliseksi tämän paikan, joka on aika karu.

Kokkolan poliisivankilan vartija Ulpu Keränen kurkkaa selliin ovisilmästä.
Putkan ovisilmät on mitoitettu miehille, tai ainakin pitkille naisille. Ulpu Keränen on kuitenkin keksinyt keinot nousta kurkkaamaan.Juha Kemppainen / Yle

Jos on naisasiakas, niin heillä on ihan selvä näkemys siinä, että me ei tulla toimeen. Mua kohtaan ollaan väkivaltaisia.

Ulpu Keränen

Ulpu on pärjännyt putkan vartijana puhumalla, kuuntelemalla ja rempseällä huumorillaan. Varsinkin miehet ovat ottaneet naisvartijan jopa paremmin vastaan kuin miesvartijan. Tämän myöntää myös Ulpun esimies, ylivartija Heikki Hautala.

– Miesasiakkaat ottavat minut ihan eri tavalla vastaan, kun olen nainen. Ei mene aikaa niin hirveästi käsirysyyn, kun ottaa asiakkaat vastaan inhimillisesti ja juttelemalla, Ulpu sanoo, mutta sitten ilme vakavoituu:

– Naisasiakkailla on ihan selvä näkemys siinä, että me ei tulla toimeen. Se voi näyttäytyä sitten sillä tavalla, että minua kohtaan ollaan väkivaltaisia.

Pahinta kohdata epäillyn perhe

Ulpu Keränen on silmin nähden liikuttunut. Hän pitää työnsä raskaimpana osana sitä, kun poliisivankilaan tulee tapaamiseen epäillyn perhe, ja heidät erottaa lasi.

– On vaikeaa selittää lapsille sitä tilannetta, että et voi koskea isää tai äitiä. Se satuttaa. Tai kun tietää, että asiakas joutuu pitemmälle reissulle ja kotona ei ole mikään hyvä tilanne. Nämä kaikki koskettavat aika paljon.

Ulpu on nähnyt ihmisten tuskan. Hän haluaa auttaa putkassa olevia jaksamaan ja purkamaan päänsisäistä pahaa oloa.

On vaikeaa selittää lapsille sitä tilannetta, että et voi koskea isää tai äitiä. Se satuttaa.

Ulpu Keränen

– Heiltä otetaan kaikki omaisuus pois ja laitetaan koppiin, suljetaan ovi. Sää oot siellä aika yksin niitten ajatustesi kanssa. Yritän auttaa, että he pärjäisivät kuulustelut ja tutkinnan ajan mahdollisimman hyvin. Jos joku mulle avautuu, silloin tiedän, että olen löytänyt luottamuksen asiakkaan kanssa.

Moni putkassa ollut asiakas on jäänyt tarinansa kanssa Ulpun mieleen, mutta niin on käynyt myös toisin päin. Ulpua alkaa naurattaa, kun hän muistelee erilaisia sattumuksia.

– Kerran kun oltiin miehen kanssa tekemässä ruokaostoksia kaupassa, niin sieltä yksi asiakas juoksi meidän luo, antoi miehelle kättä ja sanoi, että hän on tämän sinun vaimosi kanssa viettänyt yhdessä monta yötä.

Kokkolan poliisivankilan vartija Ulpu Keränen putkan luukulla.
Juha Kemppainen / Yle

– Totta kai on niitäkin asiakkaita, jotka eivät halua näyttäytyä mun kanssa missään nimessä. Se suotakoon heille, koska se saattaa olla niitä yhden kerran ja yhden mokan putkareissuja.

Niin, miten sinne putkaan oikein päädytään? Ulpu Keränen kertoo, että usein taustalla on monia eri ongelmia: on päihteitä, työttömyyttä, parisuhde on voinut päättyä tai jotain traumaattista on tapahtunut – tai sitten yhden kerran pikkujouluissa on tullut otettua reilusti liikaa.

– Oikeastaan jokainen kaupungilla vastaan tuleva ihminen saattaa olla seuraava asiakas. Täällä on niin tavallisia, työssä käyviä ihmisiä, ainakin osa heistä.

Lue seuraavaksi