Hyppää sisältöön

Nuuskakoira Onni on vilkas tehopakkaus – rekkaan piilotettu harjoituskätkö löytyy alle minuutissa

Tullin ensimmäinen nuuskakoira aloitti työnsä toukokuun alussa.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Nuuskakoira Onni löytää harjoituskätkön alle minuutissa
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Nuuskakoira Onni löytää harjoituskätkön alle minuutissa

TURKU Tullitarkastaja Matti Koskela ottaa mustan labradorinnoutajan ulos autostaan. Koira on innoissaan, kun se pääsee töihin. Se hypähtelee ohjaajansa vierellä.

Koira on Onni – tullin ensimmäinen ja ainoa nuuskakoira. Puolitoistavuotias uros aloitti työnsä toukokuun alussa.

Nyt Onnille on piilotettu nuuskakätkö Turun satamassa olevan rekan perävaunuun. Matti Koskela taluttaa koiran vähän matkan päähän ja päästää sen irti hihnasta.

Onni ryntää liikkeelle. Se etenee vauhdilla perävaunujen välissä. Ensin koira lähtee hieman väärään suuntaan, mutta haju taitaa kantautua sieraimiin, silla eläin löytää oikean vaunun nopeasti.

Onni pujahtaa perävaunun alle ja haistelee sen pohjaa. Oikea paikka löytyy nopeasti. Onni hyppii vasten kohdetta ja ilmaisee löydöstään haukkumalla. Nuuskapaketit on piilotettu perävaunun sivulle, lähelle rengasta. Aikaa irti päästämisestä ehtii kulua vain noin 45 sekuntia.

Koskela tulee paikalle, kehuu koiraa vuolaasti ja heittää sille lelun. Onni leikkii pitkään, hartaasti ja vauhdikkaasti eikä malttaisi lopettaa.

Matti Koskelan mielestä Onni suoriutui harjoituksesta hyvin.

– Helpotti, kun koiran pystyi pitämään vapaana. Kätkö löytyy paljon nopeammin, jos koira on vapaana, Koskela sanoo

Kuva: Annika Holmbom / Yle

Työpaikat satamissa eri puolilla maata

Onni muutti Matti Koskelan luokse heti seitsenviikkoisena, luovutusikäisenä pentuna. Sen jälkeen koiraa on koulutettu, ja se on opiskellut tullikoiran tehtäviä.

– Onni on erittäin vilkas ja energinen tehopakkaus, Koskela kuvailee.

Onni työskentelee pääasiassa satamissa. Se tutkii kaupallisen liikenteen perävaunuja ja kontteja etsien niistä tupakkaa, huumeita ja nuuskaa.

Koskela kertoo, että Onni on selvinnyt tehtävistään hyvin.

– Homma on paikoitellen melko vaativaa, sillä käymme myös rahtilaivoissa. Niissä on paljon metallipintoja ja rappusia, joissa koira joutuu kiipeilemään. Välillä joutuu jopa itse kantamaan koiraa, kun muuten se ei pääse kulkemaan.

Tullissa arvellaan, että Onni on ehkä koko Suomen ainoa nuuskan haistamiseen koulutettu koira. Matti Koskelan tiedossa ei ole nuuskakoiria myöskään Suomen rajojen ulkopuolelta. On siis mahdollista, että Onni on koko maailman ainoa viranomaiskäytössä oleva nuuskakoira.

Koskelan mukaan syynä ei kuitenkaan ole se, että nuuskan haistaminen olisi koiralle jotenkin erityisen vaikeaa. Itse asiassa nuuska on koiralle kohtalaisen helppo, sillä haju on voimakas.

Kun koira on oppinut etsimään yhtä hajua, on uusien hajujen opettaminen melko helppoa.

– Ensimmäinen vaihe on aina vaikein, mutta uusia hajuja pystyy opettamaan koiralle lisää määrättömästi. Kun etsintätekniikka on hyvin hallussa, on siihen helppo lisätä uusia kohteita, Koskela kertoo.

Kuva: Annika Holmbom / Yle

Onni työskentelee Turun tulliyksikön Satakunnan liikkuvassa valvontaryhmässä. Yhteen paikkaan koira ei kuitenkaan jämähdä, sillä se liikkuu ohjaajansa kanssa sinne, missä koiraa tarvitaan.

– Koko länsiraja varmaan tullaan kiertelemään, ehkä Helsinkiä myöten, Koskela arvelee.

Nuuskatapauksia viime vuonna ennätysmäärä

Tullin tutkittavana oli vuonna 2016 ennätysmäärä nuuskatapauksia: yhteensä 300. Niissä tuotiin maahan laittomasti 3 442 kiloa nuuskaa. Määrä oli kolminkertainen edelliseen vuoteen verrattuna.

Turun tulliyksikön johtaja Arto Honka sanoo, että suuri nousu voi liittyä nuuskan kysynnän kasvuun.

– Olemme ehkä hieman myös terävöittäneet valvontaa, Honka sanoo.

Onnin kouluttaminen nuuskan haistamiseen on yksi tapa tehostaa valvontaa. Honka kuitenkin muistuttaa, että tullilla on paljon muutakin työtä kuin valvoa nuuskan maahantuontia.

– Ei tämä ole meidän ykkösprioriteettimme, mutta teemme juuri sitä, mitä meidän halutaan tekevän, Honka sanoo.

Miten sitten Onni reagoi tehtävään, jossa se on ainoa laatuaan?

– En ole huomannut, että Onni olisi ottanut mitään paineita, Matti Koskela sanoo hymyillen.