1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Au pair -työ

Au pairit Kanadassa -ohjelman Roni Ruotsalainen todisti ennakko-odotukset suuresta katastrofista vääriksi

Raisiolainen nuorimies koki huikean reissun tosi-tv-ohjelman kautta. Kolme kuukautta au pairina opetti vastuuta, ja samalla kokemus avasi tulevaisuudensuunnitelmia.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Kun toiselle puolelle maailmaa lähetetään au pairiksi parikymppinen mies vailla mitään kokemusta lastenhoidosta, kasassa on muutamankin katastrofin ainekset. Tai ainakin kiinnostavan televisio-ohjelman.

Raisiolainen Roni Ruotsalainen, 21, tunnustaa homman olleen välillä vähän kaoottista, mutta todellisuus oli paljon muutakin, kuin mitä Ylen tosi-tv-ohjelma Au Pairit Kanadassa näytti.

Katsojat tutustuivat tapaturma-alttiiseen hölmöön, jonka puolesta moni jännitti ja toivoi, että hän pärjäisi kolmen pienen lapsen kanssa. Kokemattomalle nuorellemiehelle sysätty vastuu hirvitti katsojia ja välillä jopa Ronia itseäänkin, mutta lapsenmielinen ja energinen suomipoika hurmasi lapset melko nopeasti.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Kotisohvillakin syke tasaantui ajan myötä. Vallaton raisiolainen hurmasi lopulta myös katsojat.

Onko Roni nyt sitten Raision suosituin ja kysytyin lapsenvahti?

– On taidettu läpällä ehkä kerran pyytää. Ymmärrän kyllä täysin. Jos olisin nelikymppinen ja paljon vastuullisempi aikuinen ja näkisin tämäntyyppisen tohelon temmeltämässä televisiossa... En minäkään välttämättä ensimmäiseksi pyytäisi lapsenvahdiksi, Roni toteaa naurahtaen.

Vastuun opettelua

Roni Ruotsalaisen päätös lähteä maailmalle ja mukaan _Au pairit Kanadassa _-ohjelmaan oli impulsiivinen. Roni ajatteli pärjäävänsä lapsenlikkana maailmalla vallan mainiosti.

Se oli tunteella tehty päätös.

Roni Ruotsalainen

– Kun näin mainoksen ohjelmasta, olin viikon touhunnut lasten kanssa. En osannut ajatella järjellä, miten se oikeasti menisi. No, siitä tuli mitä tuli. Se oli tunteella tehty päätös.

Vaikka päätös tuntui sillä hetkellä hyvältä, oli Ronilla pienet epäilykset omista taidoistaan. Hän kirjoitti jopa hakemukseen, että tiedostaa itsessään olevan ristiriitoja, joita lastenhoitajalla ei tulisi olla.

Realiteetteja sokaisivat hieman myös upeat puitteet, jotka ensimmäinen au pair -perhe tarjosi. Hulppeassa talossa oli lastenhoitajalle oma huoneisto elokuvahuoneineen.

Jossain vaiheessa tajusin, että se oli liikaa vastuuta.

Roni Ruotsalainen

– Tuottaja mehusteli ihan törkeästi niitä puitteita. Jotenkin vähän maniatyyppisesti ajattelin, että joo joo, sinne vaan! Oi oi, mitkä puitteet, nyt lähdetään! Tästä tulee niin hauskaa!

Yleensä au pairilta vaaditaan tietty tuntimäärä kokemusta lastenhoidosta. Nyt sitä ei edellytetty.

Näin Roni sai vastuulleen kolme pientä tyttöä. Yksi-, kolme- ja viisivuotiaat tytöt osasivat imeä lastenhoitajastaan kaikki mehut.

– Jossain vaiheessa tajusin, että se oli liikaa vastuuta. Äitiä ei kuitenkaan tullut ikävä, Roni kertoo hymyillen.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Vastuun taakka keveni yhden lapsen verran, kun Roni vaihtoi perhettä. Alku oli rankkaa myös uudessa perheessä uusia tapoja opetellessa, mutta lopulta arki lähti rullaamaan kivasti.

Pidetty hoitaja taisi hoitaa työnsä paremmin kuin itse tietääkään, sillä häntä pyydettiin jatkamaan perheen lastenhoitajana kuvausten päätyttyä. Ronia odottivat kuitenkin jo toisenlaiset suunnitelmat.

Kokemus selvensi urasuunnitelmia

Nuorelle miehelle kokemus oli silmiäavaava. Roni Ruotsalainen toteaa tomerasti, että totta kai sitä oppii väkisinkin uutta, kun lähtee kolmeksi kuukaudeksi toiselle puolelle maailmaa. Ronille kolme kuukautta Kanadassa olivat erityisesti oppikoulu vastuusta ja omien vahvuuksien löytämistä.

– Tajusin, että mitä se vastuu on ylipäätään.

Kokemuksen kautta Ronille avautui myös mielikuva ja suunta siitä, että minkälaista uraa kohden hän voisi kurkotella. Vaikka lapsista huolehtiminen ei urana kiinnosta, niin lapset ovat toivottavasti jatkossakin osa hänen työtään.

– Opin, että vahvin osa-alueeni lasten kanssa olemisessa on heidän viihdyttämisensä enemmän kuin huolenpito.

Ensimmäinen askel uuden uran suuntaan on jo otettu. Roni sai paikan esiintyjänä Ikaalisissa sijaitsevasta Titi-nallen talosta.

Tehtyä draamaa

Televisiotähteys on Roni Ruotsalaisen osalta toistaiseksi ohi. Au pair-seikkailu on tosin yhä katsottavissa Yle Areenassa. Haaveissa olisi kuitenkin oma show lapsille, esimerkiksi Pikku Kakkosessa. Roni toivoo kesäpestin Titi-talossa Ikaalisissa avittavan asiaa.

Tosi-tv-ohjelmakaan ei välttämättä jää Ronin osalta viimeiseksi.

– Jos kohdalle osuisi sellainen konsepti, johon näkisin oman persoonani sopivan ja elämäntilanne antaisi myöten, niin ehkä.

Meitä pyydettiin kysymään toisiltamme tiettyjä kysymyksiä, että saatiin sähköä ja kitkaa.

Roni Ruotsalainen

Realityn tekeminen oli kiinnostavaa, vaikka liiallinen draama harmitti. Roni jäi kaipaamaan myös positiivisia juttuja, joita oli paljon.

– Katsojat ehkä ajattelevat, että se oli pelkkää draamaa ja niin sanottua selviytymistä. Oli paljon mukavaakin olemista ja positiivisia juttuja, mutta niitä ei sitten niin näytetty. Ehkä ne olisivat olleet tylsiä katsojille.

Katsojille tarjottiinkin jotain muuta kuin vaipparallia ja lasten kanssa keinumista. Kipinät lentelivät au pairien välillä muusta kuin rakkaudesta.

Kuva: Johanna Manu / Yle

– Hyvin pitkälti kaikki draama, tositeeveemäisyys, syntyy leikkauksen kautta. Leikattiin tietynlaiset kohtaukset putkeen, että saatiin tietynlainen draaman kaari. Meitä pyydettiin kysymään toisiltamme tiettyjä kysymyksiä, että saatiin sähköä ja kitkaa. Leikkauksien kautta se syntyi.

Vaaleat, leijonanharjamaiset hiukset heilahtavat kevättuulessa. Roni Ruotsalainen kiipeää ketterästi suureen koivuun ja näyttää nauttivan roikkuessaan sen oksilla. On helppoa nähdä, miksi lapset ihastuivat leikkisään Roniin.  Mutta mikä vei katsojien sydämet?

Suomalaiset pitävät selviytyjistä. Roni Ruotsalainen, kokematon nuorimies, hoiti kaksi vaippaikäistä ja yhden viisivuotiaan lapsen, ja kaikki pysyivät hengissä. Uskaltaisi jopa väittää, että iloisina ja tyytyväisinä. Jokainen pienen lapsen vanhempi tietää, että lastenhoito ei ole pelkkää leikintekoa.