Suomalaiset innostuivat uudesta ohjelmaformaatista – Tarinanmetsästäjiin sataa vinkkejä

Yle Draama ja Ryhmäteatteri vievät suomalaisten tarinat lyhytelokuviin.

Tarinat ja ilmiöt
Tarinanmetsästäjiä kuvataan Kotkan kaupunginteatterin näyttämöllä
Ryhmäteatterin näyttelijät Kotkan Kaupunginteatterin Naapuri -näyttämöllä valmistautumassa ensimmäiseen Tarinanmetsästäjien lyhytelokuvaan.Juha Korhonen/Yle

Näyttelijä Juha Pulli ähisee ja puhkuu riisuessaan ammattisukeltajan varusteita Kuusisen satamassa Kotkassa. Lyhytelokuvan pääroolissa olevalla Pullilla ja Ylen kuvausryhmällä – Tarinanmetsästäjillä – on takanaan puolen tunnin pikavierailu saariston yhteysaluksen kannelle ja katsaus sukeltajan työhön.

Koska Pullin esittämä roolihahmo on ammatiltaan sukeltaja, päätti näyttellijä kirjaimellisesti hypätä sukellusalan ammattilaisen avustamana sukeltajan saappaisiin – edes hetkeksi, jotta lisäeväitä roolihenkilön luonteenpiirteiden rakentamiseksi löytyisi. Varusteiden kokeilemisen lisäksi Pulli sai pikaluennon sukeltajan ammattivaatimuksista.

– Koen, että ihmisen ammatti kuvaa tosi paljon henkilöä itseäänkin. Uskon, että tietynlainen määrätietoisuus ja rauhallisuus tulevat osaksi roolihahmoani.

Piipahdus satamaan on osa Tarinanmetsästäjien kuusi päivää kestävää pikataivalta, jonka aikana käsikirjoitetaan, näytellään ja kuvataan lyhytelokuva jatkotyöstöä vaille valmiiksi.

Kotkassa kuvattava elokuva kertoo siitä miten ihmisen pitäisi tajuta olevansa osa luontoa. Varsinainen tarina muotoutuu samalla kun kuvauspäivät hupenevat.

Tuotantotiimillä on edessään jotain vastaavaa nopeasti improvisoitua yhdeksässä muussakin kaupungissa. Ylen ja Ryhmäteatterin karavaani kulkee kesän edetessä pitkin Suomea.

Kymmenen kaupungin tarinat – yhdessä yleisön kanssa

Kotkan jälkeen on vuorossa Joensuu. Pienen tauon jälkeen edetään Jyväskylään ja Mikkeliin. Samalla rytmillä tarinoita metsästetään kaupunkilaisten avustuksella myös Kajaanissa ja Rovaniemellä sekä Oulussa ja Kokkolassa kunnes kiertue päättyy kesän lopussa Seinäjoelle ja Raumalle.

Hyvistä tarinoista, paikallisista persoonista ja mielenkiintoisista kuvauspaikoista on pyydetty vinkkejä yleisöltä – ja pyydetään edelleenkin.

Yle Draaman ja Ryhmäteatterin projekti on tuotantotavaltaan poikkeuksellinen. Aikataulu on äärettömän tiukka, lähes kaikki aloitetaan tyhjästä. Saatujen tarinaehdotusten jatkokehittely, käsikirjoitus sekä näytteleminen ja kuvaukset tehdään jokaisella kuvauspaikkakunnalla vain kuudessa päivässä.

Tiukkojen raamien takia kuvausryhmä ja näyttelijät näkyvät myös kaupunkien kaduilla.

– Meidän pitää pyytää kuvauskaupungeissa apua. Ainahan kaikki ei onnistu, mutta sitten pitää tehdä luovia ratkaisuja ja vaikka muuttaa tarinaa. Tämä on jatkuvaa keskeneräisyyden sietämistä, kuvailee tuottaja Matti Kajander Yle Draamasta.

Näyttelijät koetuksella

Kun kaikki tapahtuu pika-aikataululla, joutuvat näyttelijät koetukselle. Ainakin kiertueen alussa Kotkassa monella on vielä hymy herkässä. Diana Tenkorangin roolihahmo on opettaja. Kotkan lyhytelokuvaa varten hän pyörähti pikaisella opintoretkellä Haukkavuoren koulussa.

– Kyllä tästä tulee hyvä, mikään ei voi mennä väärin, vakuuttaa Diana.

Robin Svartström puolestaan valmistautui Kotkan Kaupunginteatterin Naapuri -näyttämöllä tarinan rooliinsa luonnonystävänä, joka on tekemässä irtiottoa yrityselämästä.

– Tää on hieman nurinkurinen tapa lähestyä tarinaa. Yleensä ensin on tarina ja sitten vasta henkilöt. Nyt lähdetäänkin henkilöiden ja kuvauspaikkojen kautta kohti tarinaa. Ja se on tosi hauskaa!

Tarinanmetsästäjiä kuvataan Kotkan Kuusisen satamassa yhteysalus Otavan kannella.  Jouni Pukki auttaa näyttelijä Juha Pullia pukeutumaan sukelluspukuun.
Näyttelijä Juha Pulli saamassa pikaperehdytyksen sukeltajan työhön. Pukua auttaa päälle Jouni Pukki.Juha Korhonen/Yle

Yleisö innolla mukana

Yleisön osallistuminen ainakin alussa on ollut tekijöiden kannalta lupaava.

– Kaikkiaan ehdotuksia on tullut ensimmäiseen kuvausviikkoon mennessä satoja. Kotkasta ehdotuksia tuli viitisenkymmentä, kertoo tuottaja Matti Kajander.

Tarinanmetsästäjien kuvausten lopputuloksena on lyhytelokuvien lisäksi niiden tekemisestä kertovat dokumentit sekä kuvallinen matkaopas Suomeen.

Valmista tavaraa katsojille on luvassa Ylen kanavilla ensi vuodenvaihteen molemmin puolin.

Kotkassa kuvattavan lyhytelokuvan päärooliin valittu Juha Pulli myöntää jännittäneensä jo pitkään ja enemmän kuin normaalissa näyttelijän työssä.

– Ei auta muu kuin mennä päivä kerrallaan ja nautiskella, että saa olla mukana, naureskelee Pulli ja etsiskelee meren rannassa katseellaan jo seuraavaa kohdetta, johon sännätä kuvausryhmän kanssa.