1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Fennovoima

Vantaan Energian ykkösmies: Vantaa seisoo Fennovoiman hankkeen takana

Helsingin kaupunginvaltuuston tuore linjaus voi johtaa Vantaan Energian ylimääräiseen yhtiökokoukseen, ei juuri muuhun.

Kuva: Fennovoima

Vantaan Energian omistusosuus Fennovoiman ydinvoimahankkeesta on nousemassa uudestaan puheenaiheeksi pääkaupunkiseudun kuntapolitiikassa.

Taustalla on Helsingin Vihreiden valtuustoryhmän Emma Karin tekemä aloite (siirryt toiseen palveluun), jonka ideana on koettaa savustaa Vantaan Energia ulos Fennovoimasta.

Helsinki kytkeytyy Fennovoimaan Vantaan Energian kautta. Helsingin kaupunki omistaa Vantaan Energiasta 40 prosenttia. Vantaan Energia puolestaan on Fennovoiman osakas noin viiden prosentin omistuksella.

Karin aloite eteni keskiviikkoiltana Helsingin kaupunginvaltuustossa, kun valtuutetut päättivät täpärin äänin palauttaa aloitteen valmisteluun. Helsingin lopullisen kannan päättää vasta uusi valtuusto.

Helsinki ei voi kuitenkaan omin voimin irrottaa Vantaan Energiaa Fennovoimasta, sillä Vantaan kaupunki on isäntä talossa 60 prosentin omistusosuudella.

Vantaan Energian hallituksen puheenjohtaja Tommi Valtonen (kok.) muistuttaa, että Vantaan valtuustossa Vihreiden vastaava aloite ei menestynyt.

– Meillä tehtiin kuluvalla valtuustokaudella Vihreiden toimesta valtuustoaloite. Se sai 14 allekirjoitusta, eikä se päätynyt valtuustoon. Voidaan siis todeta, että Vantaalla ollaan Fennovoiman hankkeen takana, Valtonen sanoo.

Valtosen mukaan Suomeen tarvitaan hiilidioksidipäästötöntä perusvoimaa korvaamaan ensi vuosikymmenellä käytöstä poistuvat Loviisan laitokset.

Ylimääräinen yhtiökokous edessä?

Helsingin valtuuston linjaus voi konkreettisesti johtaa lähinnä siihen, että Helsinki kutsuu Vantaan Energian ylimääräisen yhtiökokouksen koolle. Siellä puitaisiin Vantaan Energian osakkuutta Fennovoimassa.

Valtonen arvioi, että ylimääräinen yhtiökokous voisi toteutua aikaisintaan loppukesästä tai alkusyksystä.

Vantaalla irtautumisaloitteen tehnyt Timo Juurikkala (Vihr.) sanoo, että Helsingin päätöksen myötä Vantaan Energian Fennovoima-osakkuus nousee uudestaan esille.

– Tämä on nyt uusi tilanne. 40 prosentin vähemmistöosakas saa mielestäni yhtiökokouksen pystyyn. Silloin meidän täytyy muodostaa Vantaan puolesta kanta, Juurikkala sanoo.

Kuntavaaleissa Vihreät nostivat paikkamääräänsä Vantaalla, minkä vuoksi uusi valtuusto voi olla hieman nykyistä kriittisempi Fennovoimaa kohtaan.

Yleisen ydinvoimavastaisuuden ohella vihreät ovat olleet huolissaan Fennovoiman hankkeen kannattavuudesta sähkön futuurihintojen viilettäessä alamäkeen. Vantaan Energia on sitoutunut rahoittamaan hanketta 90 miljoonalla eurolla vuosina 2014–2024.

Osakassopimus sitoo Vantaata

Vantaan Energian irrottautuminen Fennovoimasta on toistaiseksi lähinnä Vihreiden kaukainen haave. Vantaan Energialla on nimittäin osakassopimus Fennovoiman suurimman omistajan, Voimaosakeyhtiö SF:n kanssa.

Sen toimitusjohtaja Jussi Lehto painottaa, että mikäli Vantaan Energia haluaisi luopua osakkuudesta, osakkeille täytyisi löytää uusi ostaja. Mikäli ostaja löytyisi, Voimaosakeyhtiö SF:n hallituksen pitäisi vielä hyväksyä osakekauppa.

– Emme näe, että Helsingin kaupunginvaltuuston linjauksella olisi konkreettista vaikutusta (Fennovoiman) hankkeen etenemiseen, Lehto sanoo.

Myös Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen sanoo, ettei Helsingin valtuustoaloitteen eteneminen vaikuta Hanhikiven hankkeeseen.

Hanhikiven ydinvoimalaitoksen rakentaminen edellyttää vielä valtioneuvoston rakentamislupaa. Fennovoima toivoo saavansa sellaisen vuonna 2018, jotta sähköntuotanto voisi alkaa suunnitellusti vuonna 2024.

Fennovoiman hanke on edennyt tahmeasti. Aikataulut ovat venyneet ja muun muassa Säteilyturvakeskus on ollut huolissaan hankkeen organisoinnista.