Älä stressaa valmistujaisjuhlia – tässä vinkit ruokatarjoilun järjestämiseen

Kannattaako tehdä itse vai jättää kaikki pitopalvelun huoleksi? Lautaskoko ja noutopöydän järjestys vaikuttavat suoraan ruoan menekkiin.

Kotimaa
Uutisvideot: Vinkkejä valmistujaisjuhlien ruokatarjoiluun
Uutisvideot: Vinkkejä valmistujaisjuhlien ruokatarjoiluun

Kevään tärkeimmät juhlat ovat ovella: pian juhlitaan nuoria, jotka valmistuvat kuka mistäkin oppilaitoksesta. Edessä on ilon juhla, joka voi kuitenkin käydä raskaaksi järjestelyistä vastaaville – ellei tarjoilua suunnittele huolella jo etukäteen.

Moni kokee ruokatarjoilun suunnittelun ja toteuttamisen hankalaksi. Apua on kuitenkin tarjolla.

Helpointa on jättää vaikka kaikki pitopalvelun hoidettavaksi. Pitopalvelujen ammattilaiset loihtivat juhlapöytään monipuolisen ruokatarjoilun lisäksi esimerkiksi astiat ja tarjoilijat, jos niin haluat.

Kannattaa pohtia, millaista tasoa on hakemassa. Pitopalveluista saa vaikka kuinka tasokasta, mutta rahaa siihen kuluu. Ainakin pääkaupunkiseudulla isohkojen täydenpalvelun juhlien loppusumma on helposti nelinumeroinen.

Hinnoissa on kuitenkin tinkimisen varaa. Pitopalveluyrityksiä on runsaasti, joten tarjoiltavan tinkimisellä ja yritysten kilpailuttamisella voi säästää pitkän pennin.

Varteenotettava vaihtoehto on valmistaa itse se, mihin kykenee ja minkä ehtii ja teetättää loput ulkopuolisella. Suuritöisiä, mutta pidettyjä herkkuja ovat esimerkiksi voileipäkakut. Kun ne ostaa ulkoa, voi itse keskittyä esimerkiksi suvun suolaisten ja makeiden perinneherkkujen laittamiseen.

Kätevä emäntää säästää rutkasti

Osalle meistä isojenkin juhlien tarjoilun järjestäminen on helppo nakki. Aika tosin tahtoo olla kortilla ennen isoja juhlia. Kun tekemisensä suunnittelee, voi saada aikaiseksi yllättävän paljon. Eikä koti jää siivoamattakaan.

Jos kodin ulkopuolella järjestettävissä juhlissa pitopalvelu voi olla paikallaan, on kotona ehkä helpompi järjestää melkein kaikki itse.

Sitä paitsi apua on saatavilla. Esimerkiksi Marttaliitto on julkaisseet Suomi100-juhlavuoden kunniaksi tietopaketin juhlien järjestäjälle. (siirryt toiseen palveluun) Sieltä selviää esimerkiksi se, kuinka paljon tarjottavaa on syytä olla vierasta kohden.

Ammattilaisilla on myös vinkkejä, joilla kustannuksissa voi säästää.

Noutopöydän järjestys vaikuttaa menekkiin. Noutopöytään ruoat kannattaa asetella niin, että ensin tulevat esimerkiksi perunat ja riisit. Niiden jälkeen lautaselleen voi annostella salaatteja ja aivan viimeisenä lihaa tai vaikka voileipäkakkua.

*Lautasen kokokin vaikuttaa. *Pienempi lautanen näyttää runsaalta, vaikka ruokaa olisikin vähemmän. Vieraat myös tulevat syöneeksi vähemmän pieneltä lautaselta. Hävikkiäkin syntyy vähemmän.

Sama pätee viinilaseihin. Isoimpiin laseihin sopii melkein kolmannes viinipullosta. Tuleekohan se edes kokonaan jouduksi?

Marttojen vinkkimenyyt pennin venyttäjille

Marttaliitto on suunnitellut menyitä niille, jotka haluavat valmistaa itse tarjoiltavat ruoat. Menyyt 1 ja 2 on tehty hyvin edullisiksi.

Menyy 1
Yle Uutisgrafiikka

Jos vieraita on esimerkiksi 60, tulevat raaka-ainekustannukset maksamaan yhteensä noin 210 euroa. Kakkosmenyyseen kuluu samalla vierasmäärällä noin 240 euroa.

Menyy 2
Yle Uutisgrafiikka

Kolmas menyy on hieman juhlavampi. Siihen sisältyy myös useampia suolaisia ja makeita herkkuja. Kokonaishinnaksi muodostuu noin 400 euroa.

Juhlamenyy
Yle Uutisgrafiikka

Valmistujaisjuhliin kuuluu myös kupliva juoma, on se sitten shamppanjaa, kuohuviiniä tai jotain alkoholitonta. Normaalikokoisesta kuohuviinipullosta riittää lasillinen 6-7 vieraalle. Alkon vinkkisivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun)viiniä kuluu ruoan kanssa noin kaksi lasillista ja sen jälkeen noin lasillinen tunnissa. Sääntö saattaa kuitenkin kääntyä päälaelleen kesän tultua.

Juttua varten on haastateltu kehittämispäällikkö Kaisa Härmälää Marttaliitosta, toimitusjohtaja Sanna Saarelaa pitopalvelu Ravintola Ilosta ja Fazer Food Servicesin myyntipäällikköä Maire Nylundia.