Asekauppiaana Saudi-Arabiaan ja Itkumuurille yksin – Trump lähtee ensimmäiselle ulkomaanmatkalle

Ensimmäisessä kohteessaan Saudi-Arabiassa Donald Trump aikoo sinetöidä yhden Yhdysvaltain tähän asti suurimmista asekaupoista.

Ulkomaat
Donald Trump lähtee perjantaina yhdeksän päivän mittaiselle ulkomaankiertueelle Lähi-itään ja Eurooppaan.
Donald Trump lähtee perjantaina yhdeksän päivän mittaiselle ulkomaankiertueelle Lähi-itään ja Eurooppaan. Michael Reynolds / EPA

Donald Trump lähtee perjantaina ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen Yhdysvaltain presidenttinä. Hän käy Saudi-Arabiassa, Israelissa, Belgiassa, Italiassa ja Vatikaanissa.

Matkakohteiden valintaan vaikutti se, että Trump on jo ehtinyt tavata Valkoisessa talossa Britannian ja Saksan johtajat sekä Venäjän ulkoministerin.

Haluaisi aikaisemmin kotiin

Silläkin voi olla merkitystä, että miljardööri Trumpilla ei ole kohdemaissa merkittäviä omistuksia. Valkoinen talo toivoo matkasta ristiriidatonta ja menestyksekästä.

Lehtitietojen mukaan Trump yritti lyhentää (siirryt toiseen palveluun)yhdeksän päivän Lähi-idän ja Euroopan kiertuetta viiden päivän mittaiseksi tiukan aikataulun ja kotimaan työkiireiden takia.

Kauan sitten lukkoon lyötyä ohjelmaa ei kuitenkaan voitu enää muuttaa.

Trumpin turvallisuusneuvonantaja Herbert Raymond McMaster (oikealla) ja lehdistöpäällikkö Sean Spicer ovat joutuneet selittämään tulevaa matkaa perinpohjaisesti yhdysvaltalaiselle medialle.
Trumpin turvallisuusneuvonantaja Herbert Raymond McMaster (oikealla) ja lehdistöpäällikkö Sean Spicer ovat joutuneet selittämään tulevaa matkaa perinpohjaisesti yhdysvaltalaiselle medialle.Shawn Thew / EPA

Käytös ulkomailla kiinnostaa USA:ssa

Yhdysvalloissa uuden presidentin ensimmäistä ulkomaanmatkaa seurataan aina tarkasti. Vähintään yhtä tärkeää kuin asiaosaaminen on se, millaisen kuvan presidentti antaa itsestään supervallan johtajana.

Neuvottelut käydään suljettujen ovien takana. Ovien toisella puolella odottaa media kamera ja mikrofoni valmiina.

– Trump on tähän mennessä ottanut arvovieraita vastaan vain tutussa ympäristössä. On siis erityisen kiinnostavaa nähdä, miten hän pärjää vieraalla maaperällä, Pennsylvanian yliopiston politiikan tutkija Peter Miller sanoo Ylelle.

– Trump on pyrkinyt välittämään kuvaa itsevarmana ja päättäväisenä johtajana. Hän on kuitenkin arvaamaton ja siksi hänen käytöstään esimerkiksi Nato-liittolaisten kanssa on vaikea ennakoida, parhaillaan Tampereella Fulbright-professorina vieraileva Miller miettii.

Virkamiesten puute näkyy ohjelmassa

Trumpin hallinnossa on satoja virkamiespaikkoja täyttämättä. Etenkin ulkoministeriössä on runsaasti tyhjiä vakansseja. Miller arvioi, että se on voinut vaikuttaa vierailun suunnitteluun, sillä matkaa ja neuvotteluja valmistelleita henkilöitä on aiempaa vähemmän.

Hallintovirkamiesten vähyys on saattanut olla osittain syynä myös sille, että Trump on luopunut lupauksestaan siirtää Yhdysvaltain Israelin suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin.

Kuuden Persianlahden maan ulkoministerit tapasivat keskiviikkona 17.5. Riadissa valmistellakseen tulevaa tapaamista Trumpin kanssa.
Kuuden Persianlahden maan ulkoministerit tapasivat keskiviikkona 17.5. Riadissa valmistellakseen tulevaa tapaamista Trumpin kanssa. STR / EPA

Puheet islamista ja somesta

Trump matkustaa ensin Saudi-Arabiaan, missä järjestetään kolme huippukokousta. Ensin Trump keskustelee Saudi-Arabian kuningas Salmanin kanssa, sitten hän tapaa Persianlahden maiden johtajia ja lopuksi hän osallistuu yli 50 muslimimaan edustajista koostuvaan konferenssiin.

Trump pitää Saudi-Arabiassa linjapuheen, jonka teemana on islam. Lisäksi ahkerana twiittaajana tunnettu Trump puhuu muun muassa kruununprinssin järjestämässä, sosiaalista mediaa käsittelevässä tilaisuudessa.

Yli 270 miljardin euron kaupat?

Vierailun aikana odotetaan vahvistusta Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian välisille asekaupoille, joista on neuvoteltu pitkään. Useille vuosille tulevaisuuteen ulottuvan kaupan kokonaisarvo voi nousta yli 300 miljardiin dollariin eli yli 270 mljiardiin euroon.

Saudi-Arabiassa keskustellaan myös uusien, islamilaisten maiden yhteisten valmiusjoukkojen perustamisesta. Niillä olisi Natoa muistuttava komentorakenne. Aiemmin on ollut puhe jopa 40 000 sotilaan vahvuisista joukoista, joihin osallistuisi useita maita.

Yhdysvaltain uusi Israelin suurlähettiläs David Friedman vieraili Itkumuurilla 15. toukokuuta.
Yhdysvaltain uusi Israelin suurlähettiläs David Friedman vieraili Itkumuurilla 15. toukokuuta. Abir Sultan / EPA

Historiallinen suora lento Israeliin

Trumpin seuraava kohde on Israel, missä hän tapaa Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun ja palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin.

Trumpin neuvonantajat vahvistivat torstaina, ettei Israelin johto aio osallistua Jerusalemissa vierailulle Länsimuurille eli Itkumuurille. Trump menee sinne yksin sillä perusteella, että Yhdysvallan presidentit ovat aikaisemminkin tehneet niin.

Israelin media arvioi, että historialliseksi Trumpin vierailun tekee ainakin se, että hän aikoo lentää sinne suoraan Saudi-Arabiasta. (siirryt toiseen palveluun) Tällaista lentoreittiä ei kukaan ole aiemmin käyttänyt, sillä Israelilla ja Saudi-Arabialla ei ole diplomaattisuhteita.

Vierailua varjostavat viime viikon tapahtumat Valkoisessa talossa. Trumpin kerrotaan lörpötelleen huippusalaista israelilaista tiedustelutietoa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville. Israel on vaatinut Trumpilta selvitystä asiasta.

Natoon ja lopuksi paavin luokse

Israelin jälkeen Trump osallistuu Naton huippukokoukseen Brysselissä. Kokouksessa odotetaan tiukkaa keskustelua muun muassa liittolaisten vastuunjaosta.

Lopuksi Trump käy Italiassa ja Vatikaanissa. Trump ja paavi Franciscus ovat olleet erimielisiä pakolaispolitiikasta. Paavi on arvostellut kovasanaisesti Trumpia tämän suunnitelmista rakentaa muuri Meksikon rajalle.

Lähteet: Reuters