Suomella on jo maailmanluokan mittauskoneisto – ilmanlaadusta tulossa viennin uusi kärkituote

Ilmanlaatu on vakava ongelma maailman suurkaupungeissa, muistuttaa teknologiayhtiö Vaisalan sääliiketoiminnan johtaja Jarkko Sairanen.

talous
Grafiikka
Laura Koivunen / Yle Uutisgrafiikka

Suomessa on pitkään ollut maailmanluokan tietotaitoa sään havainnointiin. Esimerkikisi pörssiyritys Vaisala on ollut jo pidempään vahva toimija markkinoilla.

Nyt suomalaisasiantuntijoiden yhteishanke tähtää vientimarkkinoille uudella ilmanlaadun asiantuntemuksella.

– Säästä ja sen havainnointiin liittyvistä palveluista on puhuttu paljon, mutta unholaan tuntuu jääneen ilmanlaatu, sanoo Smart & Clean -säätiön hankkeessa mukana oleva Vaisalan sääliiketoiminnan johtaja Jarkko Sairanen.

– Monissa maissa on isoja ongelmia juuri sen ympärillä.

"Uusi verkosto mahdollistaa palvelujen kehittämisen"

Hankkeessa on kyse laajasta usean toimijan yhteisprojektista. Yhteistyötä toteuttamaan Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra perusti pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan, Lahden ja Kauniaisten kaupunkien sekä Suomen johtavien yritysten kanssa.

Vientituotteiden kehittämisen pohjana Helsingissä toimii uudenlainen ilmanlaadun mittauslaiteverkosto. Noin parinkymmenen sensorin koneisto tarjoaa ainutlaatuista tietoa. Mukana hankkeessa ovat myös Imatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Helsingin seudun ympäristöpalvelut-kuntayhtymä HSY ja teknologiayhtiö Pegasor.

Jarkko Sairanen
Vaisalan johtaja Jarkko Sairanen esittelee uudenlaista ilmanlaatua mittaavaa sensoria.Yle

Teknologiayritys Vaisalan johtaja Jarkko Sairanen sanoo, että ilmanlaatua ja sen muodostumista ymmärretään vielä aika huonosti.

– Näemme siinä uusia mahdollisuuksia.

– Olemme alkaneet kehittää ja tarjota palveluja eli mittalaitteita, jotta ilmanlaatua pystyttäisiin entistä paremmin ja tarkemmin mittamaan.

Ajatuksena on koota suomalainen alan asiantuntemus ja antaa pienillekin yrityksille mahdollisuus käyttää suuren mittauskoneiston aineistoa.

– Pystymme rakentamaan maailman mittakaavassa ainutlaatuisen järjestelmän näiden kumppaneiden kanssa, Sairanen sanoo.

Hankkeessa on mukana niin teknologiantoimittajia, tutkijoita kuin kaupungin väkeäkin.

– Olemme koonneet erilaisia toimijoita, jotka ovat yhdessä enemmän kuin yksi, Smart & Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö hehkuttaa.

Kähö korostaa, että ilman tietoa ei voi tehdä kehitystyötä ja uusi sensoriverkosto tarjoaa ainutlaatuista tietoa.

Tuotteet palvelisivat arkielämässä

– Esimerkiksi voi nostaa kiinteistön ilmanvaihdon. Voi olla hetkiä, joilloin ei kannata ottaa likaista ulkoilmaa sisään, Sairanen sanoo.

– Liikenteen ohjauksessa puolestaan voidaan nähdä, että tietyissä liikennekuiluissa ilmanlaatu menee huonoksi ja tehdään rajoituksia.

Sairasen mukaan tämänkaltaisiin asioihin kehitetyille uusille palveluille ja mittausjärjestelmille olisi kysyntää sekä yrityksissä että kuluttajapuolella.

– Saasteisilla alueilla olisi hyvä tietää, mitä kautta kannattaa kulkea, jotta altistuisi mahdollisimman vähän huonolle ilmanlaadulle.

Sairanen korostaa, että kyse on usean toimijan yhteisestä ponnistuksesta.

– Todella toivotaan, että myös pienet yritykset keksivät hyviä ideoita, joita tämmöisen alustan päälle voi tuoda ja vientituotteeksikin kehittää.

Suurimmat markkinat löytyisivät pitkällä tähtäimellä muun muassa Aasiasta, Lähi-Idästä ja Intiasta. Kysyntää on myös Eurooppassa esimerkiksi Pariisissa ja Lontoossa.

– Molemmissa kaupungeissa on ongelmia ilmansaasteiden kanssa. On päiviä, jolloin esimerkiksi katuja on jouduttu sulkemaan, Sairanen muistuttaa.