Koe uusi yle.fi

Kahdeksan ällän Jasper Kosonen otti lukiosta kaiken irti: "Halusin osata, en päntätä"

Oppilaalle voi avautua kannustavan opettajan ansiosta uusia maailmoja. Näin kävi porilaiselle Jasper Kososelle, joka innostui matematiikasta yläkoulussa. Torstaina varmistui pitkän matematiikan laudatur – ja seitsemän muuta.

Uudet ylioppilaat
Jasper Kosonen
Jasper Kosonen kirjoitti kahdeksan laudaturia.Jari Pelkonen / Yle

Porilainen Jasper Kosonen ei tiennyt vielä torstaiaamuna, kuinka monta laudaturia hänen ylioppilastodistukseensa kirjoitetaan. Tai oikeastaan hän tiesi aika hyvin. Seitsemän ainetta – englanti, ruotsi, saksa, venäjä, pitkä matematiikka, kemia ja fysiikka – oli lähtenyt ylioppilaslautakuntaan tukevina laudatureina.

– Onkohan nolo sanoa, että englanti oli vähän kiikun kaakun. Se lähti 271 pisteenä, kun laudaturin raja on ollut yleensä 269 – 275 pistettä, joten varma ei voinut olla, Kosonen ynnäilee.

Hän ei kuitenkaan jännittänyt.

– Tein parhaani. Jos englanti ei olisi ollut ällä, ei sillä olisi ollut väliä. Mukavaa tietenkin, että kävi näin. Laudaturin rajaksi tuli täsmälleen saamani 271 pistettä.

Porin lyseossa opiskellut Jasper Kosonen myöntää, että päivä meni sekaisin aamusta asti. Onnitteluja tuli joka tuutista. Kahdeksan ällää on komea saavutus.

– Ja vähän enemmän kuin äidin kuusi ällää aikoinaan, naureskelee Kosonen.

Hienosti kannustava koulu

Nuorukainen on hyvä esimerkki siitä, että suomalainen koulu osaa myös kannustaa. Matematiikkakaan ei isommin kiinnostanut ennen kahdeksatta luokkaa, mutta sitten kuvioihin tuli opettaja, joka ei päästänyt lahjakasta poikaa vähällä. Länsi-Porin koulun Ari Korpinen huomasi, että Kosonen osaa tehdä myös kirjan vaikeat lisätehtävät.

– Hän antoi minulle vielä uusia tehtäviä ja kehotti: haasta itseäsi. Ymmärsin silloin, että kannattaa panostaa asioihin, jotka ovat mielekkäitä.

Toinen koulun kannustus liittyy seitsemänviikkoiseen leiritykseen Yhdysvalloissa, johon hän pääsi äidinkielenopettajansa suosittelemana. Camp Rising Sun on kansainvälinen, uskonnollisesti tai poliittisesti sitoutumattoman säätiön ylläpitämä stipendiaattiohjelma 14–16-vuotiaille nuorille.

– Siellä minulle lopullisesti kirkastui, että kannattaa keskittyä asioihin, jotka todella kiinnostavat. Se oli tärkeä oppi.

Jasper Kosonen sanoo, että hän on hyvin tajunnut, ettei kaikkialla maailmassa ole yhtä hyvää koulutusta kuin Suomessa.

– Tuli olo, että siitä on pakko ottaa kaikki irti. En ole koskaan opetellut asioita, vaan olen opiskellut ne. Haluan osata, en päntätä.

Siksi perinteiset reaaliaineet, kuten biologia tai historia, eivät Kososta kiinnosta. Matemaattisten aineiden opettajien liiton kilpailussa menestyminen on jo nyt tuonut varman opiskelupaikan yliopistossa. Se toki irtoaa myös matematiikan laudaturilla.

Likaa käsiin ennen yliopistoa

Ennen yliopisto-opintojensa alkua Jasper Kosonen on työssä, jossa kädet likaantuu. Se on hänen isänsäkin neuvo, sillä epäilys on kuitenkin, että nuori mies päätyy akateemiselle alalle. Hän on kesätöissä maanrakennusfirmassa.

– Pomo vitsailee, että työ on siitä hyvää, että sen tulokset ovat kaikki maan alla. Oikeasti tämäkin homma todella kiinnostavaa: maan alla on valtavasti tekniikkaa. Maanrakennuksen tekeminen on millintarkkaa hommaa.

Ja heinäkuussa on edessä armeija Niinisalossa.

– Ei siitä taida uraa tulla – tai mistä sitä tietää. Voi tullakin.

Jasper Kosonen on helposti innostuvaa sorttia.

Korjattu 16:21, Kosonen on opiskellut lyseossa, ei yhteislyseossa.