Pikkukapakan keskusteluilloissa vaikuttava vieraslista: Sauli Niinistökin jätti terveisensä baarifilosofien vieraskirjaan

Hämeenlinnassa Perjantai-Parlamentti on vetänyt vieraita valtakunnan tieteen, taiteen ja politiikan huipulta – ja uskolliset vakiokuuntelijat Kirsin ja Jukan.

julkinen keskustelu
Kirsi Närepalo-Lahtinen ja Jukka Lahtinen olutravintola Birgerissä
Jukka Lahtinen ja Kirsi Närepalo-Lahtinen istuvat useimmiten niin, että pystyvät näkemään keskustelun. Illan kulkuun kuuluu myös mahdollisuus esittää vieraalle kysymyksiä paperilapuilla, ja etenkin Kirsi tarttuu usein tilaisuuteen.Nina Keski-Korpela / Yle

HämeenlinnaMustakantinen ruutuvihko on pullollaan merkintöjä menneistä Perjantai-Parlamenteista. Kirsi Närepalo-Lahtinen on kirjannut ylös merkintöjä keskusteluilloista, joita on järjestetty Hämeenlinnassa olutravintola Birgerissä nyt jo kymmenen vuoden ajan.

– Demarit ovat Pohjanmaalla enemmän oikealla kuin kokoomuslaiset Helsingissä. Tämän sanoi Ben Zyskowicz vuonna 2014, Kirsi kertoo selaillessaan sivuja ravintolapöydässä.

Kirsi pitää muistikirjaa, koska muistiinpanojen tekeminen auttaa häntä keskittymään ja kuuntelemaan. Aika ajoin hän palaa vihon äärelle ja muistaa näin, millaisia asioita on käsitelty.

Tommy Tabermann veti tuvan täyteen väkeä, kun aiheena oli erotiikka huhtikuussa 2010.

Kynttilä ja muistikirja pöydällä
Muistoja Tommy Tabermannin vierailusta Perjantai-Parlamentissa: Iho on meidän ensimmäinen kieli - eroottisuuden kieli.Nina Keski-Korpela / Yle

– Jakaminen on ainoa metodi, jolla voi kokea jotakin merkityksellistä. Ihan mahtava lause, ilta oli ihan älyttömän hyvä! hän kehuu runoilijan viisautta. Ilta antoi aivan uuden kuvan miehestä, Kirsi muistaa.

Vieressä istuva puoliso Jukka Lahtinen on niin ikään Perjantai-Parlamenttien vakiovieras. Hän muistaa, kuinka Sauli Niinistökin sai jonot ulottumaan kauas ravintolan ovella.

– Kaikki istuivat hiiskumatta kuuntelemassa keskustelua, vaikka paikka oli ihan täynnä. Sitten yhtäkkiä alkoi jonkun kännykkä soida. Kaikki katsoivat toisiaan vähän närkästyneinä, että kuka oli unohtanut äänet päälle. Ja sitten Sauli kaivoi soivan puhelimen taskustaan ja pyysi anteeksi, Jukka naurahtaa. Sattuuhan sitä, silloiselle valtiovarainministerillekin.

Hämäläisyleisö kuuntelee hyvin. Hiljaisuutta ja aitoa kuuntelemista ihmetteli kiekkovalmentaja Alpo Suhonenkin aikanaan.

– Kaikki on hiljaa ja ollaan kapakassa, hän ällisteli. Mutta sellaista se on täällä, perjantaivauhti päällä olijat lähtevät pois, kun huomaavat millainen tilaisuus on menossa. Porukka on keskimäärin tällaista meidän ikäistä, vähän vanhempaa, kertoo Jukka Lahtinen.

Sauli Niinistön kirjoittama viesti vieraskirjaan
Sauli Niinistö jätti vaatimattoman viestin Perjantai-Parlamentin vieraskirjaan vuonna 2008.Antti Ruonaniemi / Yle

Perjantaikeskustelut tuopin äärellä

Perjantai-Parlamentti on jo instituutio. Keskusteluiltojen vetäjänä on kaikki nämä vuodet toiminut Johannes Ojansuu: filosofi, filosofian opettaja ja kirjailija. Ote on pohdiskeleva, ajatuksia herättävä, haastavakin.

Vuodesta toiseen paikalle on saatu aikansa ajankohtaisia asiantuntijoita. Vieraina on nähty keskustelijoita politiikan huippunimistä taiteen ja tieteen edustajiin.

Pisimmät jonot ulko-ovella on nähty Pentti Linkolan, Tommy Tabermannin, Esa Saarisen ja Sauli Niinistön ollessa vieraina. Yleensä ovimiestä ei noin satapaikkaisessa Birgerissä tarvita, mutta kiinnostavimpien Perjantai-Parlamenttien aikaan on sisään päästettävien määrää pitänyt rajoittaa.

Nimikirjoituksia tauluissa ravintolan seinällä
Perjantai-Parlamenttien vieraat ovat kirjoittaneet nimensä tauluihin, jotka komeilevat ravintolan seinällä.Nina Keski-Korpela / Yle

Johannes Ojansuu saa vakioyleisöltä varauksetonta ylistystä.

– Johannes saa puhuttua tänne vaikutusvaltaista väkeä. Mikähän on heillä motiivi, että haluavat tulla, ihmettelee Jukka.

– Hämmästelen hänen taitoaan vetää keskustelua, hän on erittäin hyvä herättelemään keskustelukumppaniaan. Mielenkiinto säilyy, hän on hyvin hetkessä mukana ja pystyy muuttamaan etukäteissuunnitelmiaankin, kehuu puolestaan Kirsi.

Työviikko takana, olutlasi edessä ja älykästä keskustelua, mikäs sen parempaa!

Kirsi Närepalo-Lahtinen

Tunnelman oleellinen osa on, että keskustelut pidetään rennosti kapakassa, eikä esimerkiksi luentosalissa. Intiimiys ja pienimuotoisuus luo tunnelman, jossa hämäläiset intoutuvat jopa keskustelemaan ventovieraiden kanssa.

– Usein keskustelu vielä jatkuu pöydässä vaikka tuntemattomienkin kanssa, Jukka kertoo.

– Työviikko takana, olutlasi edessä ja älykästä keskustelua, mikäs sen parempaa! Ja parempi varmaan myös puhujille, ei ole niin jäykkää ja virallista. On kiva fiilis, säestää Kirsi.

Taide ja kulttuuri voitelevat sielua

Kirsi Närepalo-Lahtinen ja Jukka Lahtinen kertovat olevansa paikalla aina, jos vain mahdollista.

– Perjantai-Parlamentit herättävät mielenkiintoa yhteiskunnallisiin tapahtumiin, joskus on netistä vielä tutkittu jälkikäteen asioita. Anna Kontulan jälkeen piti käydä ihan kirjastosta lainaamassa kirjoja ja tutkia lisää, kertoo Kirsi.

Kirsi muistaa myös sen kerran, kun vieras ei ehtinyt ajoissa paikalle. Johannes nappasi yleisöstä tutun henkilön ex tempore keskusteluun ja sekin oli hyvin kiinnostavaa.

– Huomaa miten mielenkiintoisia ihmisiä maailma on täynnä! Kirsi sanoo.

Jaakko Hämeen-Anttila ja Johannes Ojansuu perjantaiparlamentin pöydän ääressä olutravintola Birgerissä
Jaakko Hämeen-Anttila vieraili Hämeenlinnassa Johannes Ojansuun jututettavana keväällä 2013.Maarit Piri-Lahti / Yle

Liikunta voitelee fysiikkaa, taide ja kulttuuri sielua, hän jatkaa. Hyvä kulttuuri herättää ajatuksia, tunteita, ristiriitojakin.

– Perjantai-Parlamenttia voi suositella kaikille! Ei olutta ole pakko juoda, mutta kannattaa tulla katsomaan ja kokemaan tämä tunnelma. Tämä virkistää tosi paljon, joutuu pohtimaan ja aivojumppaamaan. Tämä sopii kaikille, jotka tykkäävät haasteista, Kirsi sanoo.

– Tämä on hyvä juuri tämmöisenä, ei saisi tulla suuremmaksi ainakaan. Kun vain Johannes jaksaisi jatkaa, vielä ainakin toiset kymmenen vuotta! toivoo Jukka.

Parhaita paloja tunnin Perjantai-Parlamentti-keskustelusta on kuultu jälkikäteen myös Yle Hämeenlinnan taajuuksilla Radio Suomessa. Viime aikoina keskustelut ovat olleet kokonaisuudessaan myös Yle Areenassa (siirryt toiseen palveluun).