1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Reutersin lähteet: Trumpin kampanjaväki oli yhteydessä venäläisiin ainakin 18 kertaa

Trumpin avustajien ja venäläistä puhelinkeskusteluista ja sähköpostiviestinnästä ovat kertoneet Reutersille entiset ja nykyiset virkamiehet.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisella talolla Washingtonissa 28. huhtikuuta 2017.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisella talolla Washingtonissa 28. huhtikuuta 2017.Michael Reynolds / EPA

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Donald Trumpin neuvonantajat olivat ainakin 18 kertaa sähköpostitse tai puhelimitse yhteydessä Venäjän edustajiin Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan seitsemän viimeisen kuukauden aikana.

Reutersin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyse on aiemmin julkaisemattomasta yhteydenpidosta. Uutistoimisto on saanut tietonsa entisiltä ja nykyiisiltä yhdysvaltalaisvirkamiehiltä.

Kuudessa tapauksessa kyse oli Venäjän Yhdysvaltain-lähettilään Sergei Kisljakin ja Trumpin neuvonantajan Michael Flynnin puhelinkeskusteluista.

Trump kiisti alun perin yhteydenpidon Venäjän kanssa kampanjan aikana, mutta sittemmin Valkoinen talo ja kampanjan neuvonantajat ovat vahvistaneet Kislakin ja neuvonantajien tavanneen neljästi.

Flynn joutui eroamaan presidentin turvallisuusneuvonantajan tehtävästä helmikuussa, kun paljastui, että hän oli valehdellut yhteyksistään Venäjän lähettilääseen.

"Epätavallista kontaktien määrä"

Reutersin lähteet sanovat, etteivät he ole nähneet mitään todisteita rikkomuksista tai juonittelusta Trumpin kampanjan ja Venäjän välillä.

Paljastus saattaa kuitenkin lisätä painetta sitä kohtaan, että Trump avustajineen paljastaisi liittovaltion poliisille FBI:lle ja kongressille kaikki yhteydet Kremliin vaalikampanjan aikana ja välittömästi vaalien jälkeen, Reuters arvelee.

Reutersin haastattelemien vaalikampanjoiden veteraanien mukaan ei ole epätavallista, että ulkomaihin ollaan yhteydessä kampanjoiden aikana. Epätavallista on sen sijaan Trumpin avustajien ja Venäjän viranomaisten välisten kontaktien suuri määrä.

Valkoinen talo, Flynnin asianajaja ja Venäjän ulkoministeriö eivät ole kommentoineet paljastusta Reutersille.

Yhdysvaltain oikeusministeriö nimitti keskiviikkona FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin johtamaan tutkintaa, jossa selvitetään Venäjän mahdollisia yrityksiä vaikuttaa Yhdysvaltain viime vuoden presidentinvaaleihin sekä Trumpin edustajien väitettyjä Venäjä-yhteyksiä.

Lähde: Reuters

Lue seuraavaksi