Lasten perunapelto keskelle kaupunkia – Kupittaan istutustempaus muistuttaa historiasta

1900-luvun alussa Kupittaalle kylvettiin 400 palstaa perunaa. Alueen ensimmäisistä perunaviljelmistä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta.

peruna
Maanviljelijä ajaa traktorilla perunapellon laidalla
Emmi Moilanen / Yle

Turun Steiner-koulun lapset pääsivät istuttamaan perunaa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi torstaina. Maanviljelijä Janne Heikola sai useita reippaita käsipareja noin 80 neliömetrin kokoisen alueen kylvötöihin Kupittaanpuistossa.

– Melskettä ja menoa oli hetken aikaa. Nopeasti menivät perunat maahan, Heikola kertoo.

Lapsia istuttamassa perunaa Kupittaanpuistossa
Emmi Moilanen / Yle

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kupittaalla viljellään perunaa. 1900-luvun alkupuolella kärsittiin ensimmäisen maailmansodan jälkeisestä elintarvikepulasta, jolloin alueelle perustettiin 400 viljelypalstaa.

Turun kaupungin maatilaintarkastaja Timo Sirkiä toteaa, että torstainen istutustempaus tuo nykyturkulaisten arkeen tuulahduksen historian havinaa ja muistuttaa siitä, kuinka perunat aikoinaan alueelle istutettiin.

– Ei varmasti moni tiedä tätä historiaa. Nyt on laitettu perunamaan viereen ilmoitustaulu, josta voi sitten lukea, että täällä on aikaisemmin ollut tämmöistäkin, Sirkiä kertoo.

Lapsia istuttamassa perunaa Kupittaalla
Emmi Moilanen / Yle

Sadonkorjuujuhlat tiedossa

4H-kerhon toiminnanjohtaja Paula Harjamäki uskoo, että perunapeltoon istutetut perunalajit saavat kasvaa rauhassa Kupittaanpuistossa.

– Meiltä tulee kaksi poikaa, jotka huolehtivat tästä ja käyvät katsomassa. Eivät he tietenkään yötä päivää voi olla, mutta uskon, että ihmiset kunnioittavat, hän toteaa.

Perunakauden päätöstä vietetään sadonkorjuujuhlien merkeissä, ja myös sotaveteraaneja on kutsuttu paikalle iloitsemaan kauden sadosta.

– Tietysti odotamme hyvää satoa, kun isot sadonkorjuujuhlat ovat tulossa syksyllä, Harjamäki sanoo.

Kupittaanpuiston perunamaa ei jää koristamaan pysyvästi alueen maisemaa. Myös 1920-luvulla perunamaat muutettiin takaisin nurmikoksi.

– Kyllä näin käy tällekin perunamaalle. Syksyllä laitetaan nurmikko takaisin, maatilaintarkastaja Timo Sirkiä toteaa.