Milloin naiset lakkaavat olemasta esimiehiä? Eivät ennen kuin joku keksii paremman sanan

Palomies, poliisimies ja tämän esimies istuvat uimahallin naisten saunassa. Siinä ei ole Suomessa mitään kummallista, kunhan kaikki ovat naisia.

esimiehet
Lentoemäntä työssään
Lentoemäntä kuulostaa ihan sympaattiselta ja arvokkaalta, vaikkei lentoemäntää tai emäntä-loppuisia sanoja enää pitäisi missään käyttääkään.Marina Lystseva / AOP

Suomessa on 10 vuotta yritetty päästä eroon sanasta esimies. Vuonna 2007 suomen kielen lautakunta heitti kaikille haasteen korvata tämä sukupuolittunut sana jollakin neutraalilla.

Vanhahtavalta maistuva esimies on osoittautunut kuitenkin sitkeäksi tapaukseksi, eikä kukaan ole keksinyt mitään järkevää sen tilalle.

Kotimaisten kielten keskuksessa, jonka alaisuuteen suomen kielen lautakunta kuuluu, ollaankin melko varmoja, että esimiehiä on edelleen 10 vuoden kuluttua. Esimiehen sukupuolimerkitys alkaa olla sen verran haalistunut.

Valtaosa Suomen naispuolisista esimiehistä ei tänä päivänä koe titteliään erityisen kummalliseksi, asenteelliseksi tai leimaavaksi. Moni ei ajattele koko asiaa. Mutta on heitäkin, jota titteli häiritsee.

Miltä kuulostaisi esilainen? – aika oudolta

Käytännössä esimies voidaan korvata kahdella tavalla; joko yksittäinen kansalainen tekee suomen kielen lautakunnalle aloitteen, että esimies pitää korvata jollakin toisella sanalla tai joku keksii niin mahtavan sanan, että se lopulta syrjäyttää esimiehen.

Mikäli suomen kielen lautakunnalle tehdään aloite, saattavat sen jäsenet itse ryhtyä kielinikkarointiin. Ja todennäköisesti aloite tulee jostakin piakkoin, sillä esimies-sanalla on taipumus putkahdella esiin säännöllisin väliajoin.

Tähän asti kaikki esimiehen sukupuolineutraalit korvausyritykset ovat siis olleet kehnoja. Esihenkilö on niin paperinmakuinen, että sitä ei ole huolinut kukaan. Esinaiseksi kutsuminen ei poistaisi ongelmaa.

Erilaiset tiimin- ja ryhmänvetäjät ovat yleistyneet, mutta sekään ei ole ratkaisu, jos kasassa ei ole kokonaista tiimiä. Tiimivetäjät ovat yleistyneet ennen kaikkea sellaisilla työpaikoilla ja –aloilla, joissa on työhygieniasyistä tarvittu joku sovelias kiertoilmaisu.

Vielä vuonna 1997 esimiehen tilalle tarjottiin sanaa virkahenkilö. Tänään kielitutkijat ovat sitä mieltä, että se oli huumoria.

Paras korvaava sana syntyy yleensä yhdistelmästä jo olemassa olevia sanoja. Joskus toimii myös jokin sanaväännös. Ehkäpä alaisen vastapariksi kävisi esilainen? Ongelma vaan alkaa olla siinä, että myös sanasta alainen haluttaisiin eroon.

Mies ei helposti lähde laista

Mies-loppuiset sanat ovat sekava kokonaisuus. Esimerkiksi palomies on virka. Palomiehen yläpuolella on paloesimies. Virka sekin. Suomen puoli tusinaa naispuolista palomiestä ovat palomiehiä suurella ylpeydellä.

Poliisimies taas perustuu poliisilakiin, mutta ei ole virka. Poliisi voi siis haluta lisää poliisimiehiä töihin tietäen, että heitä löytyy miehinä ja naisina. Poliisille poliisi on organisaatio ja poliisimies todellinen henkilö, vaikka tavan kansalainen ei koskaan poliisimiehestä puhukaan.

Myös perinteet velvoittavat. Kymmenen vuotta sitten kotimaisten kielten tutkimuskeskus ehdotti eduskunnan puhemiehen tilalle titteliä puheenjohtaja. Se ei kelvannut.

Kun naiset aikoinaan pääsivät armeijaan, keksittiin varusmies korvata varushenkilöllä. Se ei vakiintunut kieleen.

Ammattinimikkeissä miestä ei ole aina onnistuttu korvaamaan. Perämies, kirvesmies tai merimies saavat edelleen olla mitä ovat. Sen sijaan esimerkiksi tiedemies on nykyään usein jo tutkija, lakimies juristi, katsastusmies katsastaja ja putkimiehestäkin on tullut putkiasentaja.

Puheeseen hiipivä virkamies

Tuttujen mies -loppuisten sanojen korvautuminen käytännön puheessa on hidasta, vaikka monille sanoille on jo olemassa sukupuolineutraali vastine. Esimerkiksi edelleen puhutaan virkamiehistä, vaikka he voisivat ihan hyvin olla viranhaltijoita.

Kun erilaisia korvaavia nimikkeitä keksitään, on tärkeää mutustella, mitä reaktioita sana kuulijassa aiheuttaa. Nimike ei saisi leimata, eikä olla humoristinen. Täysin neutraaleja ilmaisuja on vaikea keksiä. Sanoilla on ihmisten mielissä joku merkitys.

Esimerkiksi lentoemäntä kuulostaa ihan sympaattiselta ja arvokkaalta, vaikkei lentoemäntää tai emäntä-loppuisia sanoja enää pitäisi missään käyttääkään.

Esimies odottaa siis vielä paremman keksijää. Esimies liittyy esimiesasemaan ja on siksi vaikeasti korvattava. Sana on helppo hahmottaa ja kertoo kuulijalleen heti kahden tai useamman ihmisen välisestä suhteesta.

Esimiestä ei voi korvata sanoilla päällikkö tai johtaja, sillä ne ovat useimmiten eri nimikkeitä kuin esimies. Päällikkö on yleensä esimiehen esimies ja johtaja puolestaan päällikön esimies.

_Juttua varten on pyydetty tietoa suomen kielen lautakunnan puheenjohtaja Jaakko Leinolta, Kotimaisten kielten keskuksen virkakielen huoltaja Matti Räsäseltä sekä Selkokeskuksen kehittämispäällikkö Leealaura Leskelältä. _