Miten torjumme uskonnon ääri-ilmiöt? – Kysyimme Euroopan uskontokuntien edustajilta

Neljän eri uskontokunnan edustajat korostavat uskontorajat ylittävän yhteistyön merkitystä.

uskonnot
Käsitelty kuva, jossa yhdistetty eri uskontokuntien edustajia.
Kalle Mäkelä / Yle

TurkuSuomessa vierailevat Euroopan uskontokuntien edustajat pitävät tärkeänä eri uskontojen välistä yhteistyötä. Erityisesti erilaisten ääri-ilmiöiden kitkeminen vaatii avointa, uskonnolliset rajat ylittävää kanssakäyntiä.

Euroopan uskonnonjohtajien neuvosto (European Council of Religious Leaders, ECRL) kokoontuu Turussa. Mukana on 35 eurooppalaista eri uskontokuntien edustajaa.

Yksi ECRL:n tehtävistä on toimia uskontojen välisen vuoropuhelun ja yhteistyön välineenä Euroopassa.

piispa Kaarlo Kalliala
Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala.Kalle Mäkelä / Yle

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala toteaa, että uskonnon sisältä löytyy kolme irrallista ääri-ilmiötä. Ensimmäisenä hän nostaa esiin uskonnon nimissä tapahtuvan terrorismin ja väkivallan.

– Harvoin se on pelkästään uskonnon aiheuttamaa. Tarvitaan jonkinlainen eriarvoisuuden, epäoikeudenmukaisuuden tai näköalattomuuden kokemus, jotta sellaista syntyy.

Monet ennakkoluulomme saisivat vastauksen, jos oppisimme tuntemaan toisemme.

Özlem Nas

Kallialan mielestä myös sitkeä traditionalismi on vahingollista.

– Se, että ei tunnisteta, minkälaisessa maailmassa elämme. Ajatellaan, että peräännytään maailman ilmiöistä, koska ne ahdistavat.

Kolmantena ongelmallisena ilmiönä Kaarlo Kalliala mainitsee asian, joka kumpuaa uskonnon ulkopuolelta.

– Koska näyttäisi siltä, että uskonnot tuottavat ongelmia, niin niitä yritetään siivota pois yhteiskunnasta.

Özlem Nas
Özlem Nas on Saksan musliminaisten verkoston perustaja.Kalle Mäkelä / Yle

Saksan musliminaisten verkoston perustaja Özlem Nas pitää äärimmäisyyksiin viedyn politiikan ja uskonnon sekoittumista vaarallisena.

– Meidän on oltava varuillamme, etteivät radikalisoituneet ryhmät onnistu houkuttelemaan nuorisoamme.

Meidän pitää miettiä, miten voisimme auttaa myös heitä, jotka tekevät pahaa. Meidän pitää kunnioittaa kaikkia ihmisiä. Se on vaikeaa, mutta niin on elämäkin.

Dr. Mohinder Singh

Nas pitää ongelmana myös stereotypiaa, jossa jokaista muslimia pidetään jonkinlaisen ääriliikkeen kannattajana. Hänen mielestään ihmisten olisi opittava kuuntelemaan toisiaan.

– Jokaisen pitäisi olla positiivinen roolimalli ympärillään oleville ihmisille. Monet ennakkoluulomme saisivat vastauksen, jos oppisimme tuntemaan toisemme. Näin voisimme saada mahdollisuuden elää rauhallisessa maailmassa, Nas sanoo.

Mohinder Singh
Mohinder Singh edustaa neuvostossa sikhejä.Kalle Mäkelä / Yle

Euroopan uskonnonjohtajien neuvostossa sikhejä edustaa brittiläinen Mohinder Singh. Hän toimii Guru Nanak Nishkam Sewak Jatha -järjestön hengellisenä johtajana. Singh ottaa puheeksi uskonnon perimmäisen olemuksen ja huokaisee.

– Uskonnon todellinen henki on rauha. Kun näemme, miten väkivaltaa perustellaan uskonnolla, on se vääristynyttä ja vaarallista.

Emme näe mediassa uskonnosta kiinnostuneita nuoria, jotka haluavat vain rauhaa.

Ms. Bhati Tailor

Hän haluaa, että maailman uskontojohtajat ymmärtävät vastuunsa kamppailussa uskonnon väärinkäyttöä vastaan.

– Elämme yhdessä maailmanlaajuisessa kylässä. Emme voi vain syyttää muita. On mietittävä, miten voisimme auttaa myös heitä, jotka tekevät pahaa. Meidän pitää kunnioittaa kaikkia ihmisiä. Se on vaikeaa, mutta niin on elämäkin, Singh toteaa.

Bharti Tailor
Bhati Tailor on hindujen eurooppalaisen foorumin presidentti.Kalle Mäkelä / Yle

Bhati Tailor toimii hindujen eurooppalaisen foorumin presidenttinä. Hän haluaa puhua uskontoon liittyvistä positiivisista asioista negatiivisten seikkojen sijaan.

Hän korostaa, että yhä useampi nuori kiinnostuu hengellisistä asioista ilman, että siihen liittyy väkivaltaa tai radikalisoitumista.

– Olen huomannut, että hindulaisuudessa, jopa kristinuskossa ja islaminuskossa, nuoret alkavat kääntyä uskonnon puoleen. Myös tällainen ilmiö pitäisi ottaa huomioon.

Koska näyttäisi siltä, että uskonnot tuottavat ongelmia, niin niitä yritetään siivota pois yhteiskunnasta.

Kaarlo Kalliala

Tailor korostaa myös median vastuusta.

– Normaalisti yhdistelemme asioita niin, että nuoret radikalisoituvat ja heitä johdatetaan väkivallan tielle. Emme näe mediassa uskonnosta kiinnostuneita nuoria, jotka haluavat vain rauhaa.

Euroopan uskontojohtajien neuvosto (European Council of Religious Leaders, ECRL) kokoontuu ensimmäistä kertaa Suomessa 17.–19.5.2017.