Filippiinien presidentti haluaa lopettaa sotilasyhteistyön USA:n kanssa – Kiina mieluisampi kumppani

Filippiiniläiset luottavat edelleen Yhdysvaltoihin, mutta presidentti Rodrigo Duterte syyttää suurvaltaa maansa hyväksikäytöstä, kirjoittaa toimittaja Kirsi Crowley Filippiineiltä.

Filippiinit
Amerikkalaissotilaat harjoittelevat maihinnousua yhteisissä sotaharjoituksissa Filippiinien kanssa.
Amerikkalaissotilaat harjoittelevat maihinnousua yhteisissä sotaharjoituksissa Filippiinien kanssa.Kirsi Crowley / Yle

*Casiguran *Filippiinien ja Yhdysvaltain sotilaat ampuivat aiempina vuosina Etelä-Kiinan meren yhteisissä sotaharjoituksissa kovilla panoksilla. Nyt miehet ja naiset univormuissaan kahlaavat aluksista rantaan apupaketit olkapäillään kaukana Etelä-Kiinan mereltä.

Harjoitusten teemana on katastrofiapu ja terrorismin torjunta. Harjoituspaikka on siirretty Luzonin saaren Tyynenmeren puoleiselle itärannikolle.

2 800 amerikkalaissotilasta on Filippiineillä vuosittaisessa Balikatan-sotaharjoituksessa. Olka olkaa vasten –niminen harjoitus on todistanut maiden läheisiä suhteita vuosien ajan.

Filippiinit on tarvinnut Yhdysvaltoja tueksi Kiinan laajentumisaikeita vastaan Etelä-Kiinan merellä, joka on maailman tärkeimpiä kauppareittejä. Yhdysvalloille Filippiinit on ollut merkittävä apuri Kiinan vaikutusvallan tarkkailuun.

Mutta viime vuonna valtaan noussut presidentti Rodrigo Duterte haluaa lopettaa sotilasyhteistyön. Balikatan-harjoitus on enää varjo entisestään.

Takavuosina harjoituksissa valmistauduttiin vielä Kiinan mahdolliseen hyökkäykseen.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

USA:n sana ei ole laki

Kiina ei halua Yhdysvaltoja Etelä-Kiinan merelle. Filippiinit näyttää taipuvan Kiinan tahtoon.

– Yhdysvaltain täytyy noudattaa nykyisen hallituksemme politiikkaa. Etelä-Kiinan meri on suljettu harjoituksilta, sanoo Filippiinien ulkoministeriössä Yhdysvaltain puolustusyhteistyöstä vastaava Cesar Ramboanga.

Kiina rakentaa Filippiinien ja muiden Kaakkois-Aasian maiden talousvyöhykkeellä oleville riutoille sotilastukikohtia Etelä-Kiinan merellä. YK:n välitystuomioistuin ratkaisi aluekiistan viime vuonna Filippiinien hyväksi.

Duterte on kuitenkin vaimentanut Filippiinien aluevaatimukset. Filippiinit onkin kääntynyt Kiinan puoleen ja solmii sen kanssa miljardien eurojen arvoisia kauppasopimuksia.

Filippiinit laskee Kiinan varaan

Kun amerikkalaiset kahlasivat maihin Balikatanin harjoituksissa, presidentti Rodrigo Duterte tapasi Kiinan johtajia Pekingissä Kiinan uuden Vyö ja tie -talousyhteisön huippukokouksessa.

Hän tutustui siellä aseisiin, lentokoneisiin ja sota-aluksiin. Duterte palasi kotiin taskussaan takuut yli viiden miljardin euron arvoisista lainoista.

Rahoilla uudistetaan Filippiinien teitä, siltoja ja muita rapistuneita perusrakenteita. Filippiinit on hankkinut suuren osan asevoimiensa kalustosta Yhdysvalloista, mutta Duterte vähättelee välineitä käytetyiksi romuiksi.

Sotilaskone tukee sotilaiden maihinnousua  Balikatan-sotaharjoituksessa.
Yhdysvaltain Bell Boeing V-22 Osprey -sotilaskone tukee sotilaiden maihinnousua Balikatan-sotaharjoituksessa.Kirsi Crowley / Yle

Asevoimien edustajat vähättelevät puolestaan harjoitusten kutistumista. He vakuuttavat, että sotilaiden määrän puolittumisesta ei pitäisi arvioida maiden suhteita.

- On väärä luulo, että tämä ei olisi sotilaallinen harjoitus. Teemme sen täysin presidentti Duterten toiveiden mukaan. Viranomaisemme ja asevoimamme neuvottelivat siitä, Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaita yhteisharjoituksessa johtava prikaatikenraali John Jensen sanoo.

- Poliittiset johtajamme ohjaavat aina asevoimiemme toimia. Me tottelemme heitä. Uskon, että Yhdysvallat toimii samoin, sanoi Filippiinien asevoimien prikaatikenraali Restituto Padilla.

Kenraalit sotaharjoitusta seuraamassa.
USA:n armeijan prikaatikenraali John Jensen seuraamassa yhteisiä sotaharjoituksia.Kirsi Crowley / Yle

Presidentti Duterte sanoi viime vuonna suorin sanoin purkavansa suhteensa Yhdysvaltoihin. Hän arvosteli entistä siirtomaaisäntää Filippiinien hyväksikäytöstä.

Hän uhkasi myös mitätöidä maiden välisen puolustusyhteistyösopimuksen, jonka nojalla Yhdysvallat on perustamassa uusia tukikohtia Filippiineille. Tukikohdat olisivat Filippiinien hallituksen omistuksessa ja Yhdysvallat kierrättäisi joukkojaan niissä. Balikatan-harjoituksiakin käydään yhteisen sopimuksen velvoittamana.

Kansalaiset luottavat yhä USA:han

Duterten mukaan Yhdysvaltain läsnäolo on vain vaaraksi Filippiineille, joka joutuisi jännityksen kiristyessä Kiinan sotavoiman kohteeksi. Duterte uskoo, että hän pystyy neuvottelemaan Etelä-Kiinan meren aluekiistan kahden kesken Kiinan kanssa.

Yhdysvaltain sotilaat elvyttävät yhteistyötä kansan parissa. Yhdysvaltain joukot ovat olleet korvaamaton tuki Filippiinien hirmumyrskyissä, jotka runtelevat maata joka vuosi. Casiguranissa lähes kaikki talot ja perusrakenteet tuhoutuivat toissa vuoden taifuunissa.

Yli 70 prosenttia filippiiniläisistä luottaa Yhdysvaltoihin. Vain 40 prosenttia luottaa Kiinaan filippiiniläisen Social Weather Station -tutkimuslaitoksen mukaan. Epäluulo Kiinan aikeita kohtaan Etelä-Kiinan merellä istuu lujassa. Balikatan-harjoitusten jatkuminen helpottaakin monia, jotka pelkäävät Kiinan vaikutusvallan kasvua.

Myös osa viranomaisista on ilmaissut huolensa Kiinan rakennushankkeista Etelä-Kiinan merellä. Kiinan toimia seurataan Filippiinien sanomalehdissä lähes päivittäin.

Otsikkoa muutettu 19.5.2017 klo 10.22. Aiempi otsikko oli: Filippiinit lopettamassa sotilasyhteistyön USA:n kanssa – Katseet kääntyvät kohti Kiinaa