Laivoilla on erityinen merkitys Oskar van Ieperenin elämässä – vesiltä hän löysi myös rakkauden ja päätyi Lappiin

Sveitsiläinen stuertti tapasi elämänsä rakkauden Ruotsin laivalla ja päätyi pohjoiseen risteilyisännäksi sekä vesibussin omistajaksi.

henkilökuvat
Oskar van Ieperen matkailujäänmurtaja Sampolla
Risteilyisäntä Oskar van Ieperen vastaa matkailujäänmurtaja Sampolla asiakkaiden viihtyvyydestä. Kati Siponmaa / Yle

Vieraalla korostuksella suomea puhuva Oskar van Ieperen touhuaa Ajoksen satamassa telakalla olevan vesibussinsa ympärillä. Hän kyselee töiden sujumisesta aluksen pohjaa rappaavalta työmieheltä ja puhua pulputtaa siitä, kuinka paljon on itse oppinut laivoista ihan tekemisen kautta.

Van Ieperenin hollantilainen isä valmisti aikanaan yrityksessään laivan osia ja Oskar nauraakin nyt ympyrän sulkeutuneen, kun hän työskentelee laivojen parissa. Oskar van Ieperen on kiertänyt vuosia maailmaa lentoyhtiön palveluksessa, mutta siitä huolimatta hänen kohtalonsa tuntuu olevan laivat. Tapasihan hän suomalaisen vaimonsakin risteilyllä.

Oskar van Ieperen seuraa Leilan kunnostustöitä
Oskar van Ieperen osti talvella vesibussin jolla on tarkoitus aloittaa kesällä reittiliikennöinti Kemin edustalla.Kati Siponmaa / Yle

Sveitsin kansalainen Oskar van Ieperen päätyi Pohjois-Suomeen uusperheen isäksi oikeastaan sattumalta. Nykyään hänellä on vaimonsa ja tämän nykyään jo aikuisten poikien kautta yksi lapsenlapsikin.

– Tämä tarina näyttää kuinka ihmeellistä elämä voi olla, koska siinä oli monta kohtaa, jossa olisin voinut tehdä toisenlaisia ratkaisuja ja olisin nyt jossain ihan muualla, Oskar hymyilee.

– Olin lomamatkalla eikä minulla ollut suuria suunnitelmia. Ihan sattumalta tulin ensin Tukholmaan ja siellä tein hetkellisen päätöksen, että olisi kiva käydä jossain risteilyllä. Menin laivayhtiön toimistoon ja sielläkin vielä kahdesta vaihtoehdosta arvoin matkakohteeksi Helsingin ja sillä laivalla olikin sitten tämä nainen, jonka takia olen nyt täällä Kemissä.

Pian ensitapaamisen jälkeen van Ieperenin työympäristö Sveitsissä muuttui niin, että oli hyvä hetki miettiä, voisiko mies kuvitella lähtevänsä pitemmäksi aikaa Suomeen.

– Kun vaimoni on Kemistä kotoisin, niin se oli lopulta aika luonnollinen päätös, että "määkin tuun tänne", sanoo Oskar suomenkielellä, johon on 15 vuoden aikana tarttunut pohjoisen murretta.

Oskar van Ieperen Sampon keulassa
Kati Siponmaa / Yle

Kielitaidon ansiosta van Ieperen päätyi nykyisiin työkuvioihinsa matkailualalle. Hän aloitti matkailujäänmurtaja Sampolla laivaoppaana 2009 ja nykyisellään hän vastaa Sampon risteilyisäntänä asiakkaiden viihtyvyydestä.

– Sveitsissä opetetaan koulussa ranskaa samaan tapaan kuin Suomessa ruotsia. Ja englantia opetetaan myös. Ja on minulla varmasti parempi kielipää kuin matikkapää, hörähtää van Ieperen.

Suomessa hän halusi heti alkaa selvittää mystiseltä kuulostaneen kielen ydintä.

– En ymmärtänyt ensin ihmisten puheista tai kylteistä kuin ne kioskit, taksit ja grillit. Se ei ollut kuitenkaan mitään pelottavaa, vaan enemmänkin kiinnostavaa. Halusin päästä kielen ytimeen ja ymmärtää miten se toimii.

Kielikylpy jatkui parin vuoden Suomessa oleskelun jälkeen ensimmäisessä pidemmässä työsuhteessa. Oskar pestattiin nimittäin Ruotsin puolella Haaparannalla sijaitsevaan kielikouluun opettamaan ranskaa.

– Olin neljä vuotta siellä opettajana ja sivutuotteena tuli myös vähän ruotsinkieltä. Ruotsihan on sinänsä helppo oppia, kun se on niin lähellä saksan kieltä, van Ieperen sanoo.

MS Leila ja Perämeren Jähti ovat vierustovereina Kemin Ajoksessa
Kati Siponmaa / Yle

Maailmaa nähneen Oskar van Ieperenin mielestä Suomessa ja hänen nykyisessä elinympäristössään Meri-Lapissa on paljon sellaisia asioita, joita hyödynnetään vielä liian vähän matkailumielessä.

– Meillä on esimerkiksi Keminmaassa kirkko, jossa on muumio! Se on tietenkin eri asia, haluavatko kaikki tulla katsomaan lomallaan muumiota, mutta se mahdollisuus pitäisi tuoda esille.

Kesämatkailu on Meri-Lapissa ollut pitemmän aikaa kehitystyön alla ja siihen van Ieperen on kehitellyt ideoita eri yhteyksissä. Alueen ominaisuuksia matkailukäyttöön kehiteltäessä Oskar van Ieperen peräänkuuluttaa aitoutta.

– Matkailuidean pitäisi jollain tavalla liittyä alueeseen eikä se saisi olla täysin keksitty. Minusta Meri-Lapissa puuteollisuuden historia on aito teema, johon voi kytkeä vaikka mitä!

Siihen teemaan sopii myös matkailunkehittäjän tuorein ajatus, jossa perinteisellä puualuksella matkailijoita kuljetetaan esimerkiksi läheisessä saaressa toimineen sahan raunioille.

– Nykyään matkoilla halutaan erilaisia elämyksiä, jotka eivät voi olla ajallisesti liian pitkiä. Tällä voi viedä linja-autollisen turisteja käymään Kemin edustan lähisaaristossa.

Oskar van Ieperen on Radio Suomen sunnuntaivieraana sunnuntaina 28.5.2017 kello 15:03.