1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Roger Ailes

Fox-uutiskanavan perustaja Roger Ailes kuoli – Mediaguru avusti useita USA:n presidenttejä

Ailes kehitti Fox News -kanavasta vaikutusvaltaisen oikeiston äänitorven Yhdysvalloissa. Ailes joutui eroamaan kesällä 2016 ahdistelusyytösten takia.

Roger Ailes, Fox News -kaapelikanavan perustaja. Kuva: Douglas Healey / AOP

Vaikutusvaltaisen Fox News -uutiskanavan perustaja Roger Ailes on kuollut 77 vuoden iässä.

Ailes rakensi Fox Newsistä vaikutusvaltaisen konservatiivisen äänitorven. Ailes joutui eroamaan viime elokuussa ahdistelusyytösten takia.

Viidellä vuosikymmenellä televisiobisneksessä vaikuttanut Ailes toimi myös republikaanipresidenttien Richard Nixonin, Ronald Reaganin ja George Bush vanhemman medianeuvonantajana.

Ailes oli australialais-yhdysvaltalaisen mediamoguli Rupert Murdochin pitkäaikainen luottomies. Vuonna 1996 Murdoch palkkasi Ailesin perustamaan ja johtamaan Fox Newsiä.

Ailes nosti CNN:n kilpailijaksi perustetun Foxin Yhdysvaltain johtavaksi kaapeliuutiskanavaksi.

Seksiskandaali katkaisi uran

Ailesin luoma Fox News on merkittävä tekijä Yhdysvaltain jyrkästi jakautuneessa mediamaisemassa.

Republikaaneille ja konservatiiveille Ailesin luotsaama uutiskanava edusti kaivattua vastapainoa liian liberaalisti ja vasemmistolaisesti painottuneelle valtavirtamedialle, kun taas demokraattien ja liberaalien mielestä Ailes manipuloi uutisia poliittisten tavoitteidensa ajamiseksi.

Ailesin valtakausi Fox-uutiskanavalla katkesi yhtäkkisesti 2016, kun Fox Newsin entinen työntekijä Gretchen Carlson syytti Ailesin sabotoineen hänen uraansa, koska hän oli kieltäytynyt seksistä Ailesin kanssa.

Pian 25 muuta naista, myös Fox Newsin tähtiankkuri Megyn Kelly, kertoi Ailesin ahdistelleen heitä seksuaalisesti.

Ailes kiisti syytökset mutta joutui jättämään Foxin. Eronsa jälkeen hän oli mukana avustamassa republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia valmistautumaan televisioväittelyihin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters